25 Adab dan Etika Makan Menurut Islam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Adab ketika makan dan minum:

  1. Pilih makanan yang halal dan baik
  2. Baca Bismillah dan doa sebelum makan
  3. Cuci tangan
  4. Guna tangan kanan
  5. Makan dari tepi pinggan
  6. Puji makanan dan dilarang cela makanan
  7. Dilarang bernafas atau tiup dalam bekas minuman
  8. Jangan ambil makanan lebih dari satu. (Untuk makan bersama)
  9. Duduk ketika makan
  10. Ambil makanan yang jatuh
  11. Digalakkan makan satu pinggan yang sama
  12. Dianjurkan makan sambil berbicara, cuma jangan bercakap ketika makanan di dalam mulut.
  13. Makan makanan yang sejuk
  14. Makan makanan yang dekat dengan kita
  15. Tidak duduk bersandar
  16. Tidak meniarap ketika makan
  17. Jilat makanan di jari
  18. Makan menggunakan tiga jari
  19. Tidak makan dan minum dari bekas yang diperbuat daripada emas atau perak
  20. Berwuduk dulu jika dalam keadaan berjunub
  21. Dilarang makan atau minum di dalam jamuan yang menjamu arak.
  22. Segera makanan yang telah siap
  23. Tidak boros dan berlebih-lebihan
  24. Minum air
  25. Baca doa sesudah makan. 

Catat Ulasan

9 Ulasan

  1. nice share, kak.. InShaaAllah akan di amalkan :D

    BalasPadam
  2. TQ atas perkongsian sis... sama2 lah kita memperbaiki adab ketika makan... :)

    BalasPadam
  3. terima kasih.. kadang kita ni main makan je... huhuh

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #19 dan blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2015/10/senarai-url-blog-19.html

    BalasPadam
  4. ni wajib highlight kpd anak-anak ni.
    ajar diorang and kita sendiri ingat, kan :)
    tq tq tq for sharing.

    BalasPadam
  5. makan dengan 3 jari tak pernah try..kalau jari kena pisau pun makan dengan sudu..nanti boleh cuba..

    BalasPadam
  6. terima kasih atas perkongsian :)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^