GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

TIPS:Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


🌱 Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yang memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana-mana pintu (kecuali bilik air) sebab port2 syaitan kebiasaannya di pintu2.

🌱Lazimi membaca dan memasang ayat suci al-Quran di rumah. 

🌱Gunakan semua bilik yang ada dlm rumah.

🌱Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan seperti tulang dan sebagainya sebab tu semua makanan jin.

🌱Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam-malam elakkan buka pintu atau tingkap sebab angin malam tak elok untuk badan dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin.

🌱Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pada waktu mghrib dan ke atas.

🌱Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia. 

🌱Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal atas badan. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, (jangan lepaskan ke atas bantal.)

🌱Bagi rumah yang pintu-pintunya berhadapan dgn pintu-pintu lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sebab pintu-pintu yang saling berhadapan boleh jadi laluan makhluk halus. 

🌱Kalau terlupa bagi salam masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dengan bagi salam. 

🌱 Elakkn ketawa dan bersedih yang berlebihan.

🌱 Elakkan duduk di pintu. 

🌱 Selalu baca surah Al~Baqarah. 

🌱Selalu alih-alihkan barang dalam rumah. Jaga suasana baik dalam rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda-benda macam ni yang tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dengan manusia yang kelalaian.

Perkongsian dari rakan group Whatsapp...  Dah lama simpan... Katanya perkongsian ini adalah dari Ustaz Shahidan KUIS. Moga bermanfaat untuk kita amalkan. 

Bab ni memang selalu kena beringat juga sebab kita berkongsi alam. Kat rumah MF pun kengkadang tu berbunyi juga tapi sebab dah biasa... Buat tak tahu je la... Seram tapi malas nak layan seram tuh... Tapi part anak nampak tuh buatkan kita rasa seram semacam... Cepat-cepat baca ayat kursi dan sapu muka anak moga matanya dihijabkan dari perkara alam ghaib. 

3Ulasan

  1. zaman sekarang kalau malam2 biasa nya pintu terbuka lagi..kan?/lagi2 kalau dok kawasan perumahan ,flat atau pangsapuri...

    BalasPadam
  2. Very good tips. InsyaAllah akan cuba amalkan mana yg boleh.=)

    BalasPadam

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ