GuidePedia

3
Sumber: Google images

Sedondon antara tema kebanyakan orang dihari raya... Sedondon ni maknanya sama warna, atau sama gaya atau juga sama reka bentuk.

Baju sedondon antara pilihan ramai dihari raya, atau majlis-majlis tertentu.

Kenapa perlu sedondon???
Banyak sebab orang pilih untuk nampak sweet...  Hehe..

Sweet ke sedondon ni???
Bagi MF dan pandangan mata MF, memang nampak sweet bila pakai baju sedondon.. Tapi, kalau sedondon 100% nampak macam boria pula kan... Tapi kalau sedondon dari segi warna atau design baju... Memang nampak sweet.

Masa zaman kanak-kanak tak kisah pun baju sedondon ke hapa... Tapi bila dah dewasa... Baru faham dan reti bergaya sikit...serta de duit sendiri... Barulah fikirkan nak sedondon... 

Keluarga MF pun juga sedondon... Cuma bagi yang dah berkeluarga.. Sedondon ikut tema keluarga masing-masing...  Maknanya taklah 100% sama...

Tapi bagi keluarga kecil MF memang amalkan baju sedondon nu sejak kahwin... Bila dah ada anak... Lagilah sedondon...  Tapi takdelah terlalu fanatik...  Mana yang ada la...

Alhamdulillah.. Raya kali ni berempat.. Alhamdulillah juga sebelum puasa kami berjaya cari baju raya sedondon...  Baju kakak dan adik serta kasut raya yang sedondon adik dan kakak... Nampak macam kembar gitu... Hehe..  Tak sabar nak tengok gayanya...

Bagus sedondon diamalkan oleh keluarga... Memang nampak sweet...  Asalkan.. Jangan over...sampai ternampak aurat... Pilihlah yang bersesuaian dan yang pasti jaga aurat pasangan dan keluarga masing-masing... 

Moga sweet dimata kita dan juga sweet pada pandangan Allah... Insha Allah...  Moga keluarga kita diberkati Allah...  


Thanks for reading: Sedondon Tu 'Sweet' Ke???

Catat Ulasan

  1. bergatung pada individu..yang ada ok..yg ada suka warna warni..hehehehehhe..

    BalasPadam
  2. sy dulu2 sedondon semua. design, corak baju semua sama. tp bila dah besar2 ni design je sama tp warna lain2. so bila ambik gambar nampak sweet dan meriah

    BalasPadam
  3. aida pun sedondon sejak kawin.
    da 12 tahun anak pun da 3.
    maintain sedondon.
    dari segi warna biasanya.
    thn ni aida & 2 dara pingitan aida ~ sama kain baju kurung.
    sekayu :)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top