div id='header-inner'>

7 Tips Tingkatkan Pageview Blog!

7 Tips Tingkatkan Pageview Blog! | MF pernah sharekan Pageview (PV) blog tertinggi yang pernah MF capai di entry INI... Bagi blog biasa-biasa cam blog MF ni, PV sebanyak tu dah cukup menggembirakan dan menambah semangat MF untuk berblog. 

Ramai minta tips... Jadi, MF nak kongsi...beberapa tips untuk tingkatkan PV berdasarkan pengalaman MF sendiri...

Ini purata PV blog MF setiap hari... 7-8k untuk hari Isnin hingga Khamis.. hari Jumaat hingga Ahad agak berkurang..,purata 4-6k sehari... MF cuba tingkatkan unuk capai 10k sehari secara konsisten.

1. Update blog setiap hari... setakat ni MF konsisten upate blog dengan paling kurang empat entry sehari... bagaimana MF buat... tak usah pertikaikan... blog kita cara kita... terpulang kepada kita bagaimana nak menguruskannya... yang penting... kerja hakiki MF dan tanggungjawab MF tak terabai...

2. Blogwalking.., blogwalking ibarat oksigen blog kita... kalau tak blogwalking...camne orang nak kenal blog kita kan... blogwalking dan tinggalkan jejak... tak kisah dikomen ataupun di shoutbox... keduanya penyumbang pelawat ke blog kita...

3. Join Segmen atau GA... joinlah segmen atau giveaway yang bersepah dianjurkan oleh blogger.. segmen dan GA ni antara penyumbag orang kenal dan datang ke blog kita.

4. Ping Entry... rajin-rajinkan diri ping entry... sama ada guna autowidget seperti busuk.org atau babab.net... atau..ping manual di facebook dan juga google plus...

5. Join Group Blogger... joinlah mana-mana group blogger yang aktif... tujuannya untuk saling bertukar link, tambah kenalan...dan popularkan blog kita sendiri...

6. Tukar Template... yang ni memang dari pengalaman MF. Lepas tukar template memang mendadak perubahan PV... Template yang MF pilih ni jenis Responsive Template... responsive ni, maknanya...termasuk dengan mesra SEO sekali...

7. Ringankan blog...usahalah untuk ringankan blog.. blog yang ringan lebih disukai pengunjung... cara nak ringankan blog, boleh baca di entry INI...
Ini pula data dari Google Analytic sepanjang bulan April... Alhamdulillah... pengunjung datang secara konsisten setiap hari... moga meningkat untuk bulan-bulan akan datang.

Bukan mudah nak capai tahap blog seperti sekarang,.. sokongan dari suami buatkan MF mampu capai macam ni.. tanpa sokongan dan restu suami... tak mungkin blog MariaFirdz seperti sekarang. tak lupa usaha dan sokongan dari rakan blogger dan rakan pembaca juga...terima kasih atassokongan semua... jadi, tiada mustahil juga anda nak peroleh macam yang MF peroleh sekarang... MF tak sehebat mana pun... sekadar share pengalaman,yang masih belajar lagi dalam dunia blogger... walaupun tak setanding blog orang lain... tapi syukur blog ni makin dikenali..dan moga ilmu yang disampaikan dapat dimanfaatkan... insha Allah...

Catat Komen

20 Ulasan

  1. semua ni memang betul sis..terutama yang tukar template tu..temlate begini memang buat pageview blog mencanak naik.

    BalasPadam
  2. TErima kasih atas perkongsian. Bab update tiap2 hari yang akak lomahh tu ahaaiiii.... =D

    BalasPadam
  3. Pv tak la gempak tapi sentiasa update. Template pun yang basic.. BW pun takde banyak sangat sebab kadang2 x sempat jugak.. contest & GA memang malas sikit nak join..kesimpulannya tetap enjoy berblog.

    BalasPadam
  4. hebat maria :)
    shida skg slow dah haihhh..

    BalasPadam
  5. Tahniah kak... mcm ner nk tukar template tu

    BalasPadam
  6. Thanks utk tips ni.. sedang cuba untuk belajar lebih byk tentang blogging.. :)

    BalasPadam
  7. tukar templete tu..uwa.aa.berapa Tahun dh ni tak tukaq.haha

    BalasPadam
  8. thnks utk tips...sy ni pulak jenis on off berblog...padahal minat sgt....skang kembali aktif smula dgn blog bru :)

    http://miraadzlia.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. Thanx for sharing 7 tips ni..best..blh jadi panduan saya..

    BalasPadam
  10. Tahniah sis! Hebat tu maintn 5-7k sehari, cn juz max sehari pun 5k je

    BalasPadam
  11. perghhh!!!! beribu tuuu. tira punya beratus je. thanks MF sebab sudi share tips :)

    BalasPadam
  12. wow tingginya traffic.saya nak dapat seratus pun belum tentu

    http://kucenmaster.blogspot.com/

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)