Sedar Tak Ramai Suami Isteri Khalwat Di Alam Cyber!

Sedar Tak Ramai Suami Isteri Khalwat Di Alam Cyber!
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Khalwat siber :
Batas komunikasi dalam alam maya:

Time ada keperluan je untuk berhubung dengan berlainan jantina.

Pemilihan Bahasa yang sesuai

Emoticon :
Simbol Smiley 😊☺😉😍😘😚 ,

hati-hati semasa mengunakannya dalam group yang bercampur atau semasa berhubung dengan berlainan jantina.

🚫Haha
🚫Hihihi
🚫Huhuhu
🚫Hohoho

Tak sepatutnya ada semasa komunikasi dengan bukan mahram. Sebab semua itu melambangkan komunikasi yang mesra.

Kekerapan:
Jangan selalu sangat berkomunikasi jika tiada kerja yang penting.

Waktu komunikasi :
Selepas jam 10.30 malam sepatutnya dah  tak ada komunikasi antara Lelaki dan Perempuan.

Hijab syahwat :
Lelaki, tanya benda yang patut sahaja kat Perempuan. Tak payah nak meleret-leret.

Tak payah bagi harapan palsu kepada P.

Jangan guna ayat-ayat sweet untuk menarik perhatian Perempuan.
Luahan perasaan dalam laman sosial :

☝Allah kan ada. Kenape mesti diluahkan dalam laman

Jaga hati :
Supaya tak jatuh cinta semasa berkomunikasi L dan P.
Jgn mudah, murah sangat hati tuh.

Never describe :
Tempat2 auratmu kepada yang bukan mahram wahai wanita!
Eg: Rambut panjang

Group Facebook @ WhatsApp jangan jadikan tempat mengadu domba @ mengumpat.

Direct to the point.
Dalam group tak perlu sembang benda lagha.
Lebih baik jaga hati sendiri daripada jaga  hati orang yang dari berbincang benda yang lagha.

Jaga Ikhtilat kalian sebaik mungkin walaupun perkara itu nampak biasa tetapi ia sebenarnya memberi kesan yang besar terhadap seseorang.

Bukan mudah nak jadi lelaki yang soleh dan perempuan yang solehah diakhir zaman.

Tapi.
Berusahalah untuk menjadi.
Barakallhufikum.
Moga Allah Redha
Sumber: Whatsapps/Facebook

Renungkanlah... Kadang kita tak sedar kita buat kan.. MF pun perhatikan ada ramai kawan di facebook dan blog bersikap begini... Hmmm... MF tegur melalui entry ni je la... Bukan nak kata MF baik... Tapi sama-sama kita perbaiki diri... Bukan mudah nak jadi isteri solehah di zaman cyber ni.. Alhamdulillah... MF dikawal oleh suami... walaupun kadang rasa terkongkong... tapi itu lebih baik... dari suami membiarkan isterinya terlalu sosial dan bebas... sebab wanita mudah lupa dan leka... sering gunakan emosi berbanding akalnya.. Wahai suami, wahai isteri.. sentiasalah perhatikan pasangan masing-masing... Moga kita dalam redha Ilahi...
Share This :
Maria Firdz

Maria Firdz: Teacher, Housewife to Mr.Firdz, Mom to 3 daughters and 1 son | Lifestyle blogger, Like to sharing everything and usefull info to all of you.For any collaboration please email: myfirdaussy@gmail.com

avatar

nauzubillahiminzalik!! mintk djauhkan. memng bahaya zaman skarang. bukn ank muda je jd ancaman, yg dewasa pon turut tempias. Allah :(

Delete 3/02/2015 4:36 PTG
avatar

hmm zaman serba canggih semua dah mudah . sampai terlupa batas

Delete 3/02/2015 11:56 PTG
avatar

Thanks, Maria.
Rasanya banyak sangat dah saya buat lagha:)
Selalunya kat tempat kerja..

Delete 3/03/2015 3:16 PG
avatar

terima kasih mf ats perkongsian ini..
masih perlu diperbaiki

Delete 3/03/2015 1:15 PTG
Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^