Buat 'Checklist' Sebelum Berbelanja

Maria Firdz
8

Semalam...hari lepaking sedunia... MF tak kemana-mana... memang betul-betul rehatkan badan... lagipun semalam Sabtu kan... takde plastik... malas la nak berbelanja...

Hari baru plan nak berbelanja... window shopping ... cari barang-barang keperluan yang makin susut...

MF memang dari kahwin... buat checklist dan stok lebih dari sebulan... sebab kita tak tahu bila waktu kita terdesak kan... jadi, segala keperluan rumah beli lebih sebulan atau dua untuk stok...

Minyak masak, sabun basuh dan barangan kering lain... memang sentiasa ada... yang dibeli setiap minggu hanya barangan basah je...

Suami MF pula jenis survey barangan... dua tempat berbelanja yang murah... sebab nak lebih jimat... Macam kami berbelanja di OTK, Jalan Gombak...dan satu lagi kat Econsave Festival City... dua tempat tu dikira murah la untuk berbelanja... total sebulan tak lebih la dari RM300... barangan basah je beli kat Pasar Minggu Ahad di Danau Kota...

Zaman ekonomi makin sesak ni kan... kena la bijak berbelanja... tak boleh nak ikut nafsu sangat... mujur juga MF tak ajar anak beli ikut kehendak dia... jadi, time berbelanja...xdelah dia nak itu dan ini... beli ikut keperluan aje... apa yang MF dan suami beli... itu yang dia makan...

Buat checklist camni... terasa la jimat banyakkk... xdelah membeli ikut nafsu je kan...


Catat Ulasan

8Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. bila dah berumhtangga , list mmg kena buat . simpanan juga perlu ada utk waktu2 kecemasan . wpun saya masih bujang , saya juga sangat cerewet utk berbelanja ... kekadang terlepas juga bila dah teringin ...

    BalasPadam
  2. betul tu sis :D nanti saya dah berkeluarga saya nak buat macam tu jugak. Rasanya boleh berjimat kalau guna cara sis ni

    jemput join :D
    http://mellyareenza.blogspot.com/2015/02/february-giveaway-by-mellya-and-friends.html

    BalasPadam
  3. sy pun jnis yg buat checklist utk berbelanja..insyaAllah lebih sng nak kawal diri drpd membeli brg2 yg tak sepatutnya.
    oh ya, hrga barang2 econsave mmg murah kan, kat tempat sy pun mmg hrga di econsave lebih mesra pengguna berbanding hipermart lain :)

    BalasPadam
  4. wow! MG buat jgk list tp tulis kt notepad je
    rjinnya type :)
    buat list mmg jimat byk :)

    BalasPadam
  5. ayu sllu jugak buat cecklist sbb sllu sgt dah balik baru teringat ade je bnd trtinggal..
    kadang tu ade senarai pon ayu terlebih berbelanje jugak..
    sbb mase nk tulis list tu tak terigt plak tp bile dah tgk baru terigt
    hehehhe

    BalasPadam
  6. Bagus lah akak...
    Nad salu simpan dlm phone...
    selalu beli yg perlu saja...taknak membazir

    BalasPadam
  7. Setuju jugak.. Kne ade checklist baru la kita berbelanja dengan cermat..

    BalasPadam
  8. Aduhai, Maria... saya ni memang bab macam ni sangatlah tertib. Saya pun ada buat checklist untuk sebulan punya perbelanjaan. Saya pun kalau beli barang untuk kegunaan sebulan juga. Tapikan bila dah sampai kat tempat berbelanja tu, lain jadinya *_* Checklist ke mana, duit dalam poket ke mana. Balik-balik tengok dah lari budget ^_^ Bab kewangan rumahtangga ni saya gagal lagi walaupun dah lama kahwin. Hubby pandai bab tata tertib membeli ni tapi tak pandai meninjau. Kalau pergi beli, kita kata minyak masak, main ambil je tak compare harga. Lagilah alahai....

    Nak jadi lebih baiklah tapi dua bulan dah lepas tahun baru ni... macamana ya?

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !