News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Teknik Mudah Ajar Anak Ingat Sifir

Teknik Mudah Ajar Anak Ingat Sifir

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Melukis dengan warna yang menarik... dan dalam bentuk yang menarik... pasti dapat menarik untuk hafaz sifir... 





Mudah je kan hafal sifir... tapi bagi anak-anak agak sukar sebenarnya.. Pengalaman MF, pernah didenda cikgu sebab tak ingat sifir 7... kena berdiri atas kerusi kat luar kelas... huhu... malu.. tapi dari situlah MF gigih hafal sifir... hinggakan MF jatuh cinta dengan Matematik... Matematik itu mudah..sebab tak perlu ingat fakta, hanya perlu ingat formula yang tiada ayat panjang-panjang... best kan Matematik.. tapi tak tahu kenapa ramai pelajar tak suka matematik.. padahal matematik lah paling senang.. Asas matematik ialah, ingat sifir... gunakan teknik di atas untuk hafal.. dah ingat sifir, satu keseronokan sebenarnya... 

Cara MF belajar matematik.. ialah kira guna biji getah, batang lidi, straw minuman, biji buah keranji dan batang aiskrim... Mak MF kumpul sebab nak ajar kami adik beradik mengira... Alhamdulillah.. MF cepat dapat dan faham konsep asas matematik.. dan MF gunakan kaedah yang sama juga untuk anakanak... guna apa yang ada disekeliling untuk mengira... 



Sumber pic: facebook

Tags

Newsletter Signup

Signup untuk dapatkan informasi terbaru dari mariafirdz.com.

13 Comments

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. mudah macam ni kan..menarik juga cara ajar tu..senang ingat dari gambar dan senang belajar juga :)

    BalasPadam
  2. saya pun suka matematik...seronok buat kira2..masa darjah 3 dulu, hari2 ckgu suruh lumba buat sifir dalam kelas..kelam kabut nak menjawab. bagus teknik2 kat atas tu. tp saya masih prefer cara old skool kot...nak hafal teknik kira kat atas tu, macam mencabar gak tu..

    apa pun, lain orang, lain cara :)

    guna apa yang ada di sekeliling untuk mengira, saya sokong! memang latihan yang bagus untuk asah skill matematik anak-anak hehe

    BalasPadam
  3. Haah aula pun baca benda sama nak tulis hat yang baru dan nak kena simpan dalam blog takut lost track pulak nanti

    BalasPadam
  4. Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

    BalasPadam
  5. Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

    BalasPadam
  6. nice sharing.
    aida dulu hafal sifir = hafal aje. takde teknik :) ha ha...
    now anak2 berdua tu da kena hafal sifir.
    so far diorang pun mcm aida, hafal aje tanpa apa2 teknik.
    lom la lancar.
    maybe aida nak guna ni kot... tq!

    BalasPadam
  7. Math mmg best! Smpai sekarang cn masih guna jari utk mengira ;)

    BalasPadam
  8. Bestnya tips ni!Memang senanglah lepas ni!


    BalasPadam
  9. Terima kasih..banyak membantu:)

    BalasPadam
  10. Ada lagi tak sifir yang lain

    BalasPadam
  11. Hafal sifir VS Teknik tanpa hafal.

    Cuba jawab soalan ni 6X7=?

    Siapa lebih cepat jawab? yg hafal sifir atau yg baru nak tulis maklumat2 teknik tanpa hafal sifir yg mereka pelajari dan lepas tu baru boleh jawab.

    Teknik tanpa hafal sifir di atas memang bagus sebagai latihan dan maklumat pengayaan kepada anak2 selepas mereka dah menghafal sifir.

    So ajar anak2 kita kedua2 nya sekali..tapi WAJIBKAN mereka menghafal sifir.

    BalasPadam