News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Tips dan Cabaran Ajar Anak Minum Botol

Tips dan Cabaran Ajar Anak Minum Botol

Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah... hari ni hari ketiga aku serius ajar si kecilku minum via botol susu... Coretan ni sekadar catatan perkongsian pengalaman, dan mungkin boleh jadi panduan kepada ibu-ibu yang lain... 

Lagi 20 hari nak habis cuti baru nak mula ajar botol.. kiranya si kecil dah berusia 70 hari sudah... Memang agak terlambat nak ajar, sebab si kakak dulu 54 hari aku dah ajar guna botol... tapi cabarannya sama aje... 

Memang mencabar nak ajar anak minum botol. Di sini aku nak kongsikan tips nak ajar anak minum susu guna botol. 

1. Niat dan semangat

Apa-apa pun niat penting... jika niat nak full breastfeeding, memang kita akan berprinsip dan bersemanagt untuk teruskan walau apa pun di uji.

2. Keras hati

Memang kena keras hati.. anak menangis kena pekakkan telinga dan bulatkan tekad... perlu kental jiwa kata orang... kalau mak dok touching dan tak sampai hati.. memang susah la... Part ni memang aku rasa nak nangis, tapi aku terpaksa... huhu...

3. Pujuk/psikology

Ni kaedah lembut.. renung mata-mata si kecil dalam-dalam dan bercakaplah dengannya dari hati... katakannya kenapa kita nak dia minum susu botol. dan bagitau padanya, bahawa susu itu juga adalah susu ibu. 

4. Doa/Solat Sunat

Banyakkan doa dan solat sunat. Mohonlah segala urusan penyusuan dipermudahkan Allah... Sebab segala usaha, tapi tanpa doa dan tawakal kepada Allah, tiada maknanya... 

5. Kenali punca


Tips dan Cabaran Ajar Anak Minum Botol

Ini untuk permulaan, kenal punca kenapa baby taknak susu botol.. Jika sebab puting, cuba puting lain dari puting murah hingga puting mahal... tapi sebelum beli puting cuba tengok cara penyusuan terus (direct feeding)... sebab bentuk puting pun banyak jenis, jadi kena tahu gak teknik dan cara dia menyusu supaya tak rugi beli puting susu je nanti.. beli mahal dia tak nak pula nanti.. ALhamdulillah... kedua-dua ankku terima puting MAM... 

Betul ke bayi tak suka EBM... sebab ni mungkin ada...sebab rasa susu yg lama memang tak sama dengan fresh dan juga tak sama dengan EBM yg baru dibekukan. Jadi, kenal punca, jika dia tolak susu lama, cuba susu yg baru tapi EBM juga, jika tak terima juga cuba bagi susu yang baru pump. Jika dia masih menolak, maksudnya bukan sebab EBM baby tak nak menyusu botol. 

Kenali juga cara dia nak menyusu.. memula ku cuba bagi direct atas bantal baby baring...dia tak nak...kedua aku atas riba... tak nak juga. Akhir sekali aku peluk dan dakap macam nak menyusu,,, Alhamdulillah.. dia terima... jadi kena kenali punca patern menyusu yg dia suka... 

Seterusnya, teguhkan pendirian.. ajarlah secara berkala dan kerap. Memula ajar, memanglah sayang sebab terbuang aje EBM... tapi kena redha juga... hari pertama 2oz je dia minum, hari kedua dah up sikit 5oz... dan hari ketiga 10oz aku bagi secara tetap 1-2 jam sekali... dan kena truskan di siang hari begini sehinggalah dia betul-betul serasi dengan botol tu... dan boleh selang seli dengan direct feeding supaya dia tak keliru puting... 

Memang mencabar ea nak ajar ank isap botol, tamabh macam aku yang terlewat ni.. sebulan lebih elok dah ajar botol.. tapi sebab syok dan ralit df je... buatkan ku terlupa... dah nak naik kerja baru sibuk nak ajar... ni lah padahnya.. tapi ku tak berputus asa... Susu FM bukan jalan penyelesaiannya... Sebenarnya, bukan botol je, boleh je guna sudu atau picagari utk handle EBM, tapi nak memudahkan pengasuh tu kan... jadi botol adalah jalan penyelesaian yg mudah... sekarang pun dah banyak botol free BPA kan... tiada masalah dah bab tu.... Insha Allah... doa banyak-banyak moga Allah permudahkan... 

Tags

Newsletter Signup

Signup untuk dapatkan informasi terbaru dari mariafirdz.com.

11 Comments

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. bagus jugak tips nie,harap nanti berguna kepada mereka yang ada masalah ni kan..thanks sharing maria.

    BalasPadam
  2. nice sharing maria, tapi akak tak masuk dalam kategori menghadapi cabaran ni...hik hik hik, sebab Ash memang minat sangat dengan botol susu dia tu... ha ha ha...

    BalasPadam
  3. nice info...:) jemput join GA ida
    http://kisahkita-story.blogspot.com/2014/04/simple-1st-giveaway-blog-kisah-kita.html

    BalasPadam
  4. samalah kena keras hati bagi susu..huhu....alhamdulillah skg baby dah pandai guna botol

    BalasPadam
  5. time kenit dulu, alhamdulillah takda masalah. Tapi, ada juga baby yang memilih puting. Nak putih kepet la, nak puting besar dan panjang la. Apapun, sekarang ni lebih mudah sebab ada variasi pilihan yang boleh didapati secara online :).

    BalasPadam
  6. cabaran buat ibu-ibu yang bekerja..kena pandai tackle kan..
    nice sharing..

    BalasPadam
  7. kena biasakan..
    lama-lama okeylah..
    bukan sebab jenis puting ke apa..;)

    BalasPadam
  8. terima kasih di atas perkongsian tips ini.. :D

    BalasPadam
  9. Kena biasakan awal2 kn.. lagi2 ibu2 yg bkerjaya.. =(

    BalasPadam
  10. Eaa salah smiley pula kat atas tu.. nak letak smiley cmni =)

    BalasPadam
  11. Memg kne tawakal ajar si kecik bila dia fully breastfeed...tios yg bgus n berguna utk mommy yg lain

    BalasPadam