Ticker

6/recent/ticker-posts

Aplikasi untuk Uji Kelajuan Internet

Terjumpa satu aplikasi untuk uji kelajuan internet di tempat tinggal kita.. Boleh test, line internet apa yang laju di tempat tinggal kita tu... 

Interface... Muka depan aplikasi... Aplikasi ni akan test 3 kategori iaitu kelajuan Ping, Download dan Upload... 

Ni antara result yang aku dapar... Line Yes 4G

Boleh tahu kat mana pencawang line yang digunakan....

Ada pelbagai telco yang berbeza, line Maxis, U Mobile dan line-lain.. Boleh la test satu-satu...

Ni Hasil yang aku dapat result berbeza-beza... Ada yang line laju kat kategori download tapi slow pula kat kategori Ping... Tapi aku pilih yang Ping paling laju iaitu line Yes 4G.. 

Ni result yang aku test guna handphone. Guna je aplikasi Speedtest.
Kalau nak test guna PC atau laptop pun boleh... Cuba buka laman web: www.Speedcheck.org

Aku tak test kat laptop sebab aku guna hotspot aje... Jadi line mobile broadband... Sama je al kelajuannya... Opss... Knapa aku pilih line 4g, sebab handphone aku ada LTE iaitu boleh tarik line 4G... Line 4g laju la sikit berbanding dengan line 3g....

Untuk test kat smartphone boleh je download free kat Play Store untuk Android... Untuk pengguna iPhone aku tak pasti la... Boleh cari la aplikasi Speedtest.net

Selamat mencuba...


#repostentrylama

Catat Komen

6 Ulasan

  1. Menarik jugak ya..Thanks maria..

    BalasPadam
  2. Dah dua hari hujan berturut-turut. Alhamdulillah. Walau tak lebat tapi sekurang-kurangnya mengurangkan suhu panas..Jom terus berdoa..

    BalasPadam
  3. Bagus juga ni.. thanks sharing info ye..

    BalasPadam
  4. mcm penah tgk kat henpon hubby..

    BalasPadam
  5. ye saya selalu jugak test speed kat sini :D

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^