Hukum Makan Makanan Masak Tapi Berdarah

Maria Firdz
15
Sumber: google images

SOALAN

salam
Kekadang di setengah restoran masakan seperti ayam tak masak sepenuhnya, di bahagian tulang terdapat darah. Dari segi hukum bolehkan kita makan ayam tersebut (dengan tidak memakan bhgn yang berdarah) ?

JAWAPAN
wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab persoalan sdr abi_atiqah kemukakan dengan sekadar yang mampu, Insyaallah.

Darah kelihatan pada ayam atau daging yang telah dimasak adalah dibolehkan (dima'afkan). Apa yang haram ialah darah yang mengalir. Firman Allah swt :

"Katakanlah (wahai Muhammad): Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu bangkai atau darah yang mengalir atau daging babi kerana sesungguhnya ia adalah kotor atau sesuatu yang dilakukan secara fasik, iaitu binatang yang disembelih atas nama yang lain dari Allah. Kemudian sesiapa yang terpaksa (memakannya kerana darurat) sedang dia tidak mengingininya dan tidak melampaui batas, maka sesungguhnya Tuhan mu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." - (Al-An'am 6:145)

Al-Tabari didalam Tafsirnya mengatakan :

"perkataan 'darah yang mengalir' bermakna darah yang mengalir dengan banyaknya. Ini cara Allah menjelaskan mengenai darah kepada hambanya bahawa ini adalah haram. 'Ikrimah berkata : Jika tidak kerana ayat ini, orang Islam mungkin akan menjadi eksterim mengelak darah yang berada didalam urat-saraf sebagaimana orang Yahudi mengelakkannya. Al-Maawardi berkata bahawa mengenai darah yang tidak mengalir, jika ia telah berada didalam urat-saraf, seperti hati dan limpa, maka ianya halal, kerana Nabi saw bersabda "Dua jenis daging dan dua jenis darah telah dihalal kepada kita....."

Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi didalam buku Al-Halal wa Al-Haram fi Al-Islam berkata :

"yang diharamkan ialah darah yang mengalir. Ibnu Abbas pernah ditanya mengenai hukum limpa, beliau menjawab: “Kamu boleh memakannya.” Mereka berkata lagi: “Bukanlah ia darah?” Beliau menjawab lagi: “Hanyasanya yang diharamkan ke atas kamu ialah darah yang mengalir.'"

Beliau juga mengisahkan bahawa, pada zaman Jahiliyyah, mereka menjadikan darah sebagi sumber makanan. Kata Sheikh Al-Qaradhawi :

"Orang-orang jahiliyah apabila mereka lapar, mereka akan mengambil satu benda tajam dari tulang atau sebagainya, kemudian dicucukkan ke unta atau binatang lainnya. Mereka kemudian mengumpul darah yang mengalir dari binatang itu kemudian diminumnya. "

Maka jelaslah bahawa darah yang berada didalam ayam atau daging yang telah dimasak, makanan tersebut halal dimakan. Apa yang diharamkan ialah darah yang mengalir seperti mana yang telah dijelaskan diatas. Wallahu'alam

-wassalam-
=========
Rujukan :

1. Tafsir Al-Tabari. Perisian Al-Harf [="#0000ff" size="3"](ÈÑäÇãÌ ÍÑÝ ).

2. Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Al-Halal wa Al-Haram fi Al-Islam. cetakan ke 27. Kaherah : Maktabah Wahbah, 2002. ms 44-45

3. Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Terjemahan Al-Halal wa Al-Haram fi Al-Islam - al-ahkam. url : http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=halal&Number=7088&page=4&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

Catat Ulasan

15Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

 1. Terima kasih berkongsi ilmu. Tapi kalau saya dah nampak ada darah kat tulang ayam tu, sememangnya tekak automatik tak boleh masuk lagi.

  BalasPadam
 2. Tapi kalau jumpa darah masa makan ayam especially, geli dibuatnya. Terus tak lalu...Huhu

  BalasPadam
 3. tq for sharing. kalau makan steak suka yg half cook...

  BalasPadam
 4. thanks for sharing kak. baru fae tau :)

  BalasPadam
 5. T kasih pn Maria diatas perkongsian yg bermanfaat ni..

  BalasPadam
 6. sangat bermanfaat perkongsian ini.. aiza kalau tengok darah beku pada ayam yang dah digoreng terus tak lalu nak makan lepas tu.. hehe..

  BalasPadam
 7. alhamdulillah... terrma kasih.. mmg x lalu nk mkn klu de bhgian berdrah ni kn...

  BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !