Ais Krim Goreng ala Dorayaki

Salam.. lama tak mencoret dan kongsi cerita dan info.. bukan tak sempat, tapi kami sekeluarga diuji Allah.. next entry lah aku citer psal ujian akhir tahun dari Allah tu ea.. ni aku nak kongsi resepi mudah.. hehe..


Ais krim goreng.. pasti org semua tahu kan.. macam2 jenis dah org buat skrg.. aku rasa macam pelik je.. tapi sekrang tak pelik lagi.. malam semalam suami aku buatkan ais krim goreng ala2 kuih dorayaki kuih kesukaan doremon tu.. heeh

Bahan-bahannya mudah je:
* roti keping (tak kisah lah jenama apa pun, gardenia ke, mighty white ke)
* ais krim (pun tak kisah korang suka rasa apa pun..)
* penekap (tupperware ke, mangkuk ke)
* minyak untuk goreng

Cara-caranya:
* Ceduk ais krim yg masih beku tu, letak betul2 tengah sekeping roti. 
* Pastu, amik lagi sekeping roti letak atas roti yg de aiskrim atsnya tu tadi..
* Amik penekap, dan tekap betul2 atas dua keping roti tu tadi'
* Dan tekap, jadi bentuk bulat, dan terus goreng dengan minyak yg pnas.. kalau mnyak tak cukup panas, minyak tu serap ke dlm roti, jadi tak sedap.. so, kena panaskan minyak bg betul2 pnas, baru masukkn roti yg dlmnya de aiskrim tu tadi.. 
* Bila dan kekuningan, boleh la di angkat.. makan panas2 memang sedap.. hehe.. 

Selamat mencuba.. sekarang, boleh buat sendri je ais krim goreng yg mudah... 

2 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Wah .. sedapnya. Memang teringin dari dulu.. nak try buat sendiri lah. hehe.. SELAMAT TAHUN BARU AUNTIE :)

    BalasPadam
  2. sedapnyaaa..teringin nak buat tp xdk masa nak buat. hehehe..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama