Tutorial: Cara delete gambar2 lama dalam blog

salam...

Hari ni saya nak bagi satu tutorial.. mungkin ada org yg dah tahu, tapi xpe lah saya nk kongsi juga ilmu ni.. sbb mungkin ada blogger2 baru yg masih belum xplore hal2 blogger ni kan..

Sebenarnya saya sndiri tak tahu, takde sape ajar pun.. saya yg xplore sendiri, sbbnya salah satu gambar yg x sepatutnya telah diuploadkan kat blog saya,.. mmg saya dah delete entry tu dan gmbr tu saya dh delete, tapi bila saya search kat google image, gambar tu masih ada lagi.. 

Saya mencari idea, macam mana nak buang gambar ni.. Caranya tak susah pun... meh sini saya ajar..

1. Buka google, dan taip "PICASA WEB ALBUM".. kmudian tekan search..
(album ni mmg akan ada bg sape2 yg buat blog, sbb semua gmbar yg diupload dlm blog akan tersimpan di picasa web album... )

2. pastu tekan ni:


3. klik aje gambar mana yg korang nk buang...

4. biasanya dlm masa 24 jam gmbar tu akan dibuang... 
5. Lepas 24 jam cuba korang search kat google image, masih ada ke tak lagi gambar yg korang nak buang tu... 

Selamat mencuba... 

P/S: lau x faham, comment ok.. ~sharing is caring~

Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. ok..nak try buat..da lama nk delete gmbar..
    tpi xjadik..
    tq akak... =)

    BalasPadam
  2. Alhamdunillah...thanks akak..huh..lega adik lpas dpt delete gmbar yg dah nak buang dalam blog...thanks bebanyak sebab sudi share...adik nak share kak blog adik plak boleh?hehe..kalau xkisah la.. ^_^

    BalasPadam
  3. thanks for the tuto....mintak kebenaran share tuto nih yerr

    BalasPadam
  4. Salam, bagaimana gambar tu bkn dr email kita? Maksud saya, email kawan saya dulu yg dia dh lupa password dan email username. Dalam blognya ada gmbr saya tidak bertudung. Jadi saya nk delete gmbr tu. Boleh bantu saya?

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^