Wednesday, 2 May 2018

8 Cara Mudah Hilangkan Sunburn

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


8 Cara Mudah Hilangkan Sunburn | Minggu lepas, sekolah MF ada pertandingan kawad kaki peringkat sekolah... tiga hari berturut-turut latih pelajar kawad kaki.

Bermula jam 7.30 sampai jam 10 pagi... di tengah padang... fuhh... berpeluh-peluh....

Bab berpeluh takpe lagi...
Tapi...
Lepas hari ketiga, mula nampak dah... waaaa... rasa nak nangis... muka dah burn...

Tak bestnya... sebab tau .. susah nak hilang ni...

Dah la, lama tau jaga muka nak bagi elok ni...

Nak kata muka licin putih takdelah, tapi elok la... Tapi bila dah burn macam ni... huhu.. kusam dan takde seri...

Jadi, kena juga cari petua supaya boleh rawat wajah yang burn ini...

Ada 8 cara mudah untuk rawat muka yang sunburn.

8 Cara Mudah Hilangkan Sunburn


8 Cara Mudah Hilangkan Sunburn 

#1. Losyen/Krim berasaskan Aloe Vera

Gunakan losyen yang mengandung lidah buaya (aloe vera).
Lidah buaya meringankan rasa perit pada kulit dan membantu tubuh menghasilkan sel kulit yang baru.

#2.  Krim hydrocortisone

Gunakan krim hydrocortisone.

Ini dapat mengurangkan radang kulit dan rasa gatal-gatal.

#3. Yogurt

Gunakan yogurt.
Yogurt yang tidak bercampur apa-apa perisa (Plain Yoghurt) membantu melembapkan kulit yang terkena sunburn.

#4. Cuka

Gunakan cuka.
Tuangkan cuka putih atau cuka epal ke atas kertas tisu dan lekatkan pada bahagian kulit yang terkena sunburn.
Ianya menghilangkan rasa perit.

#5. Teh

Gunakan teh hitam atau teh hijau.
Teh hitam atau teh hijau mengandungi tannins dan komponen lainnya yang yang dapat mengurangkan bengkak pada kulit atau rasa pedih akibat sunburn.

#6. Timun dan Kentang

Gunakan timun dan kentang.
Potongan timun atau kentang dapat menyejukkan kulit dan meredakan rasa sakit, rasa perit, rasa gatal-gatal dan bengkak.

#7. Baking soda

Gunakan serbuk penaik (baking soda).
Campurkan baking soda dengan cuka, lalu sapukan pada kulit yang terkena sunburn sebelum tidur dan biarkan semalaman.

#8. Oatmeal

Gunakan oatmeal.
Jika bahagian kulit yang terkena sunburn luas, kisar satu mangkuk oatmeal, tuangkan dalam baldi dan gunakannya untuk mandi.

Rujukan: Siraplimau

Menarik juga petua ni.. semua guna barang semulajadi je... tapi yang MF buat sekarang petua no.1 tu... makan masa la sikit nak pulih... jadi bertabahlah kalau muka sunburn.

1 comment:

  1. First time dengar pasal Yogurt tu. Hehehe.

    Saya singgah sini Kak Maria. Terima kasih datang berkunjung ke blog saya :D

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^