Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma

Maria Firdz
2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma | Lama tak coret hal peribadi kat blog ni... mood berblog yang turun naik... 

Tapi kali ni aku coretkan kembali... untuk tinggalkan tinta kenangan... siapa sangka selepas 20 tahun... asma kronik aku berulang kembali... 

First... untuk entry ni... entry monolog penceritaan.... jadi, kata ganti diri MF, digantikan dengan "aku".... 

Coretan ini sangat panjang... Sebab catatan peribadi kan... 
Ku abadikan di blog ni... Supaya boleh dibaca... Diambil pedoman juga buat yang lainnya... 

Dan moga entry ni jadi batu loncatan untuk aku terus menulis blog yang telah hampir pudar... 

Kisah bermula... 

Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma

Punca aku diserang Asma kronik 

Kisah penutup bulan Julai 2023...
Terjadinya sangat pantas... 

Tak pernah sangka dan duga nak kena menginap di wad hospital...
Fikir Ku... Last aku bersalin kan Faheem 6 tahun lepas ... Itulah waktu akhir aku masuk wad... Tu pun pergi bersalin pagi... Petang dah boleh discharge... Tak sempat nak menikmati selesanya wad bersalin kelas 2 Hospital Enche' Besar Hajjah Khalsom, Kluang yang lenggang ... Kurang pesakit waktu tu... 

Namun, siapa sangka... 
Allah punya rencana yang terhebat...

Hari Isnin... 

Selepas Cuti Peristiwa Johor Menang Bola Sepak... 
Esoknya... Ke Bilik Pendidikan Islam... Penuh habuk... Kemas² dan sapu sendiri... Sebelum anak murid masuk... Tak pakai mask... Ku kira tak apa lah... Kejap je... 

Anak murid masuk... 
Mengajar dengan semangat sebab 2 minggu tak mengajar sibuk sukan... 
Akhirnya perit tekak yang amat... 

Minum air... Reda... Tapi perit semula... 
Datang kelas kedua ditengah hari... Masih gagah mengajar... Tapi tekak perit juga... 
Badan rasa lain dah... 

Tak mampu tunggu...terus balik... Solat di rumah saja... 
Check suhu.. 37.8... 
Demam rupanya aku... 
Telan Paracetamol dan tido... 
Sampailah pukul 2 pagi baru terjaga... 

Bangun solat... Dan makan

Hari selasa ..

Rasa segar dan bangun seperti biasa... 
Rasa sedikit asma... Tapi masih terkawal dengan inhaler yang dibawa...

Ke sekolah seperti biasa...
Mengajar tetap mengajar... Di bilik Pendidikan Islam yang sama... 
Selesa di situ sendiri sebab nak siapkan buku latihan yang menimbun tak bertanda ... 

Menjelang tengahari... Rasa semput di dada... 
Jalan sedikit dah rasa mengah... 

Balik rumah dan rehat seperti biasa... 

Hari Rabu .  

Tetap ke sekolah ... Walaupun rasa mengah... suami bekalkan air oren pembekal tenaga... Alhamdulillah... Itulah jadi penguatnya... 
Sebab ada kelas tingkatan 5... Sayang sangat nak tinggalkan.... Walaupun suami berkali suruh MC ... Tapi gagahkan juga... Sebab rasa masih mampu... 

Selepas kelas terakhir... Menapak turun tangga... Rasa nak pitam semua ada... Tapi gagahkan juga... 
Tepat jam 2.30 terus balik... Sampai rumah... Dah tak mampu nak buat apa... 

Tapi masih bertahan lagi ... 
Nak ke klinik... Tapi suami pun penat sangat uruskan rumahtangga... 
Akhirnya ku bertahan hingga esok pagi... Tak tido semalaman... 

Hari Khamis .. 

Pepagi lepas uruskan anak sekolah... 
Suami bawa ke klinik kerajaan... Untuk dapatkan rawatan... 
Tapi diberikan rawatan biasa.. ambil nebulizer saja... 
Tak sanggup nak tunggu lagi... 
Suami ajak ke klinik swasta... 

Selepas bersabar kat klinik swasta... 
Aku dirawat segera sebab kritikal katanya... 
Paru-paru aku tak boleh nak berkembang walaupun dah diberikan ubat yang kuat... 
Terus dibuatkan surat rujukan ke hospital yang aku pinta... Semestinya Hospital Enche' Besar Hajjah Khalsom, Kluang 

Betul kata Nabi s.a.w, mati itu sakit

Dan aku katakan pada suami... "Ni, kalau ke hospital confirm kena warded"
Suami ku redha... Dia kata biarlah.. asalkan aku sihat... 

Jadi, suamiku balik dan kemaskan barangku... Aku hanya mampu menahan sempitnya nafas yang ada... 

Dan sempat lagi aku katakan pada suami... Betul Nabi s.a.w kata... Sakitnya mati... Sebab aku merasainya waktu itu... Perit dan sakit yang amat... 

Selepas menunggu sejam sebab suami uruskan anak-anak di sekolah... Ambil anak semua dari sekolah... Minta balik awal .. 

Baru aku ke hospital... 
Sampai di hospital hampir menjengah waktu makan tengahari. 
Sampai terus ke Emergency... 

Di kaunter saringan, suami terus hulur surat... 
Pembantu hospital hulurkan kerusi roda... Memang ku dah tak mampu nak berjalan. 

Terus check paru-paru ku guna stetoskop... Reaksinya serius... 
Terus ambil bacaan SPO ... 93... 
Terus laju ku disorong masuk ke Zon Kuning... 

Ruangan agak lengang waktu itu di situ...
Terus diberikan rawatan sebaiknya.. 




Tak sampai 5 minit, doktor datang... 
Selepas membaca rekod aku.. spontan... "Ini kena masuk wad ni"
Aku pasrah bila dengar ayat tu... 
Redha... Asalkan aku kembali sihat... 

Rawatan di Zon Kuning, ambil darah, bacaan SPO, rawatan oksigen berterusan ke hidung dan nebulizer... X-ray ... Tak terkecuali drip saline water. 

Dari tengah hari hingga ke pukul 7 aku dirawat disitu... 
Wad penuh katanya... aku terima sahaja... Biasalah hospital kerajaan... 
Tapi aku ditempatkan tempat yang selesa... 
Dari Zon Kuning ke Zon Wad Pemantauan sebelum dialihkan ke Wad Biasa.  
Makin ramai pula pesakit masuk ke Zon Kuning waktu itu, dengan kes yang hampir sama macam aku... 

Dalam tempoh itu, memang aku tak makan... Tapi masa di wad pemantauan aku makan roti yang suami bekalkan... Buat alas perut yang semakin pedih... Lagi menjadi semput bila perut kosong... Paksa diri makan walaupun tak de selera nak telan. 

Hampir maghrib baru dapat masuk ke wad.. 
Wad Kenanga 9A, wad kelas 3 pada awalnya... 
Dari katil 4 bertukar ke Zon Pemantauan Rapi di wad yang sama... 

Boleh kata setiap 2 jam ada doktor yang datang memantau kesihatan ku... 
Memang solute dengan komitmen doktor² di HEBHK, Kluang. 

Ada masalah darah dan buah pinggang 

Darah diambil 3 4 kali juga sehari... dua kali ambil darah di urat nadi... Fuhhh... Sakitnya, macam lihat ayam kena sembelih.... Macam ditarik nyawa... 

Bila ku tanya.. rupanya aku ada masalah buah pinggang... 

Mungkin kuman jahat tu juga yang ganggu... 
Buah pinggang aku kering... Tu sebab aku kena drip saline water yang banyak... 

Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma


Rawatan yang paling azab

Lepas tu garam dalam darah juga berkurang... 
Kena drip air garam pula... Yang paling sadis... Sakitnya tak tau nak kata... Menggigil tahan sakit... 
Memang azab rasa... Haha... Tapi hadap je... Janji baik kan... 
Elok petang Jumaat... Keadaan makin baik... 
Memandangkan aku dah tak perlu pakai wayar oksigen.... Aku pindah katil lagi... Ke Zon yang dah kurang pemantauan rapi... Sebab ramai masih menunggu giliran nak masuk zon tu.. tapi masih di wad yang sama... 

Hikmah berada di wad kelas 3

Mulanya sedih... 
Sebab aku minta masuk ke wad kelas 2... Sebab sebagai penjawat awam selayaknya aku ke kelas 1 sebenarnya... 

Tapi belum ditempatkan di situ... 

Takde apa yang kurangnya .. 
Cuma biasalah wad yang padat dan ramai pesakit... 
Kurang privasi...  Aurat kena jaga sebaiknya... 
Jadi, sebab tu minta kelas 2 .... 

Dari sedih... Aku redha... Aku terima je apa ada nya.. 
Mungkin Allah nak ajar aku sesuatu disitu... 

Jadi, aku ikut saja... 
Aku sesuaikan diri... 
Bertegur sapa dengan jiran-jiran penjaga katil sebelah... 
Masing-masing semuanya usia dah lebih separuh abad dah pesakitnya... 
Boleh dikatakan aku lah paling muda disitu... 

Dan aku berjumpa dengan ramai orang lain... 
Dari pelbagai latar belakang... 
Tapi takjubnya aku... 
Ramai mereka adalah menantu yang menjaga mentua... 
Alhamdulillah... Realitinya... Ramai sahaja menantu dan mentua yang baik... Tak seperti yang digembar gemburkan di media sosial sana... 

Seharian juga aku di situ... 
Bila petang... 
Kebetulan doktor pakar melawat waktu suami ku melawat...
Dia yang suarakan... 
Aku ditempatkan kat wad kelas 1... Lebih selesa... 

Berpindah ke wad kelas pertama

Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma


Akhirnya hari ketiga di wad... 
Baru lah aku dipindahkan ke wad kelas 1...

Alhamdulillah... Lebih selesa dan lebih privasi... 
Senyap dan sunyi... 
Lebih bebas... Dan boleh tidur dengan nyenyak dah... 

Rawatan dan layanan ... 
Alhamdulillah... Memang terbaik ... 
Takde rasa stress... Sebab nurse semua layan elok-elok je... 
Rawatan tetap sama...

Yeahhh.... Dapat discharge 
Alhamdulillah... Setelah 5 hari 4 malam di hospital... 
Aku dibenarkan keluar selepas kesihatan aku nampak makin pulih walaupun tak sepenuhnya... Alhamdulillah... 

Sepenuh penghargaan 

Asma Kronik Berulang Kembali selepas 20 tahun, Aku Warded Lagi Sebab Asma


Terima kasih buat suamiku yang tak jemu ulang alik 40km sehala setiap hari untuk berjumpa isteri mu... Menguruskan anak-anak dan rumahtangga sebaiknya. 

Terima kasih mak dan adik beradik ku yang mendoakan dari jauh... 
Terima kasih buat kawan-kawan yang mendoakan dan bantu kerja-kerja ku yang tertangguh... 
Terima kasih rakan sejawat yang datang melawat... 

Terima kasih tak terhingga kepada... 
Nurse dan doktor di Wad Kenanga 9A dan Wad Bunga Raya 10A, HEBHK, Kluang. 

Terima kasih kepada semua dan sesiapa sahaja yang mendoakan ku tanpa ku tahu siapa dan di mana.. 

Terima kasih Allah atas tarbiah ini... 
Sesungguhnya... Ujian mu ni sangat indah... 
Alhamdulillah... 

Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer


Catat Ulasan

2Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. Semoga diberikan kesembuhan buat akak... Take care!

    BalasPadam
  2. Singgah sini baca pengalaman akak berkenaan penyakit asma. Terima kasih kerana berkongsi pengalaman ini. Saya juga tiba-tiba kena serangan asma dua minggu lepas. Bermula dengan batuk yang tak baik-baik. Rupanya serangan asma. Moga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik.

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!