Tips Beli Kereta Baru Dengan Gaji Rendah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tips Beli Kereta Baru Dengan Gaji Rendah | Kereta satu keperluan hidup zaman sekarang. Kalau dulu tak kisah takde kereta, ada motosikal atau basikal sudah memadai... Tapi zaman sekarang, tak boleh takde kereta... Biarlah kecil asalkan ada. 

Bagi yang baru mula kerja, pasti keinginan pertama nak beli kereta. Itu mesti... Tambah pula kalau berkeluarga. Kereta lebih menjadi keperluan... Sebab kalau nak harapkan grab, teksi atau pengangkutan awam mungkin agak menyusahkan, lebih-lebih lagi kalau ada anak kan. 

Bagi MF pula, tak pernah terfikir nak beli kereta sebab kenderaan pertama MF beli ialah motosikal untuk suami MF. Sebab MF kahwin dengan suami dah ada kereta. Kereta suami MF guna untuk pergi kerja, jadi suami berkorban dengan naik basikal pada mulanya. Lepas 3 bulan kerja baru MF ada gaji, barulah dapat beli motosikal untuk suami pula. Ahh.. tertiba terkenang zaman susah dulu kala... 

MF mula terfikir nak beli kereta lain yang lebih besar sikit selepas ada anak dua. Itupun kereta terpakai. 

Tapi sekarang, harga kereta pun dah boleh dikatakan mampu milik walaupun bergaji rendah. 
Jadi, MF kongsikan beberepa tips beli kereta baru dengan gaji rendah. 
Agak-agak kereta apa yang sesuai ya untuk mereka yang bergaji rendah? 

Kereta yang sesuai dengan gaji rendah.

Tips Beli Kereta Baru Dengan Gaji Rendah


Ini tips yang MF nak kongsi dari Pakar Hartanah dan Kewangan, En. Azizul.. 

Untuk mengetahui kereta apa yang sesuai degan gaji kita ialah dengan cara kiraan setahun gaji kita.
 
Contoh pengiraan:
Jika gaji RM3,000 x 12 = RM36,000
Jadi carilah kereta yang bersesuaian dengan harga tersebut...

Bukan apa .. kalau beli lebih dari gaji takut akan menjadi beban bulanan secara tak sedar. 

Jadi nak beli kereta baru kena ukur di badan sendiri... Bukan tengok trend... Bukan tengok jenama ataupun yang kita minat.

Boleh guna mana-mana kalkulator pinjaman kereta untuk buat kira pinjaman kereta yang sesuai dengan gaji yang rendah. 
Tips Beli Kereta Baru Dengan Gaji Rendah


Jenis Kereta Yang Sesuai Untuk Yang Bergaji Rendah

Disini MF cuba kongsikan senarai kereta yang sesuai dengan gaji yang rendah... 
Setelah MF survey beberapa website pengeluar kereta di Malaysia... Ada 3 jenama kereta yang sesuai untuk yang bergaji rendah, iaitu:
1. Proton
2. Perodua
3. Kia

Harga kereta Proton 2022

MODEL KERETA

VARIAN

HARGA DENGAN SST

HARGA BARU

Harga Saga baru

1.3 Standard MT

RM 32,800

RM 32,400

Harga Proton Saga

1.3 Standard AT

RM 35,800

RM 35,300

Harga Proton Saga

1.3 Premium AT

RM 39,800

RM 39,300

Harga Proton Iriz

1.3 Standard MT

RM 36,700

RM 36,200

Harga Proton Iriz

1.3 Standard CVT

RM 39,700

RM 39,200

Harga Proton Iriz

1.3 Executive CVT

RM 44,700

RM 44,100

Harga Proton Iriz

1.3 Executive CVT

RM 46,700

RM 46,000

Harga Proton Iriz

1.6 Premium CVT

RM 50,700

RM 49,900

Harga Proton Persona

1.6 Standard MT

RM 42,600

RM 42,100

Harga Proton Persona

1.6 Standard CVT

RM 44,600

RM 44,000

Harga Proton Persona

1.6 Executive CVT

RM 49,600

RM 48,900

Harga Proton Persona

1.6 Premium CVT

RM 54,600

RM 53,700

Harga x70 baru

I.8 TGDI Standard 2WD

Harga Proton X70 RM 94,800

RM 89,900

Harga Proton X70

I.8 TGDI Executive 2WD

RM 106,800

RM 101,000

Harga Proton X70

I.8 TGDI Premium 2WD

RM 119,800

RM 113,100

Harga Proton X70

I.8 TGDI Premium X 2WD

RM 122,800

RM 115,800

Harga x50 baru

Akan dikemaskinikan

Akan dikemaskinikan Harga proton X50

Akan dikemaskinikan

Harga Proton Exora

1.6 Executive CVT

RM 59,800

RM 57,300

Harga Proton Exora

1.6 Premium CVT

RM 66,800

RM 64,800

Sumber: https://www.proton.com/en/shopping-tools/car-price-list

Harga kereta Perodua 2022

MODEL

VARIAN

HARGA DENGAN SST

HARGA BARU

Harga Axia baru

1.0 E (MT)

Harga Perodua Axia 4,090

RM23,367

Harga Perodua Axia

1.0 G (AT)

RM33,490

RM32,485

Harga Perodua Axia

1.0 GXtra (AT)

RM34,990

RM33,940

Harga Perodua Axia

1.0 Style (AT)

RM38,890

RM37,515

Harga Perodua Axia

1.0 SE (AT)

RM38,890

RM37,515

Harga Perodua Axia

1.0 Advance (AT)

RM43,190

RM41,427

Harga bezza Baru

1.0 G (MT)

Harga Perodua Bezza RM34,580

RM33,456

Harga Perodua Bezza

1.0 G (AT)

RM36,580

RM35,391

Harga Perodua Bezza

1.3 X (AT)

RM43,980

RM42,551

Perodua Bezza

1.3 Advance (AT)

RM49,980

RM48,356

Harga myvi baru

1.3 G (AT)

Harga Perodua Myvi RM44,590

RM43,029

Harga Perodua Myvi

1.3 Premium X (AT)

RM46,590

RM44,959

Harga Perodua Myvi

1.3 Premium X (AT)

RM46,590

RM44,959

Harga Perodua Myvi

1.5 High (AT)

RM50,290

RM48,530

Harga Perodua Myvi

1.5 Advance (AT)

RM54,090

RM52,197

Harga Perodua Alza

1.5 S (MT)

RM51,490

RM49,944

Harga Perodua Alza

1.5 S (AT)

RM54,290

RM52,661

Harga Perodua Alza

1.5 SE (AT)

RM56,890

RM55,186

Harga Perodua Alza

1.5 Advance (AT)

RM62,690

RM60,525

Harga Perodua Aruz

1.5 X (AT)

RM72,900

RM68,526

Harga Perodua Aruz

1.5 Advance (AT)

RM77,900

RM73,226

Harga Perodua Ativa

 

 

 

Sumber: https://www.perodua.com.my/our-models/choose-model.html

Harga kereta Kia 2022

Model Kereta

Varian

Harga Tanpa SST

Harga Baru

Harga Kia Picanto

1.2L KX

RM 44,888

RM 43,170.30

Harga Kia Picanto

1.2L EX

RM 49,999

RM 47,950.36

Harga Kia Picanto

1.2L GT LINE

RM 59,888

RM 57,531.80

Harga Kia Rio

1.4L EX

RM 79,888

RM 77,231.55

Harga Kia Cerato

1.6L SX

RM 103,888

RM 99,754.06

Harga Kia Optima

2.0L EX

RM 139,888

RM 130,517.81

Harga Kia Stinger

3.3L GT

RM 383,888

RM369,120.70

Harga Kia Sportage

2.0D GT Line

RM139,888

RM135,229.52

Harga Kia Sportage

2.0L EX

RM126,888

RM123,480

Harga Kia Sorento

2.4L EX

RM169,888

RM165,047.08

Harga Kia Sorento

2.2D SX

RM183.888

RM178,865.03

Harga Kia Grand Carnival

2.2D KX

RM158,999

RM155,148.52

Harga Kia Grand Carnival

2.2D LX

RM 179,888

RM179.888

Harga Kia Grand Carnival

2.2D SX

RM 189,888

RM183,766.91


Ini untuk kereta baru... Kalau kereta terpakai... Apa-apa jenama pun ada... Asalkan berbaloi dengan dengan spesifikasi. 

MF kongsikan kereta yang sesuai dengan yang bergaji rendah ni bukanlah merendah-rendahkan orang bergaji kecil. Tapi Cuma berkongsi... Gunalah apa sahaja kereta asalkan ianya tidak menjadi beban pada kita. 

Kereta pertama MF beli kereta terpakai... Proton Perdana V6 2012. Bila 5 tahun kerja barulah MF beli kereta baru... Proton Exora memandangkan perancangan untuk keluarga yang besar dan perjalanan jauh yang kami akan hadapi setiap tahun.

Kereta suami MF pun hanya kereta Perodua Viva 660 je... Itulah kereta kami berdua... Takde mewah mana pun walaupun kami golongan M40 .. yang ikutkan boleh je nak pakai kereta berjenama lebih dari itu. 

Tapi tak nak ianya jadi bebanan pada masa akan datang. Jadi, tak perlu malu dan merendah diri walaupun pakai kereta Malaysia. 

Apa pun MF kongsikan juga tips beli kereta secara ringkasnya untuk panduan kita bersama. 

Tips beli kereta pertama

1. Membuat Tinjauan Sama ada di kedai kereta terpakai atau showroom ataupun secara online seperti di website carlist atau mudah.my.

2. Kenalpasti keperluan sebelum membeli kereta. Untuk apa nak beli kereta ni. Kalau orang bujang, kerja ditempat sesak... agak-agak perlu tak beli MPV? Fikirkan... Jangan fikirkan kereta yang kita minat tapi kereta yang kita perlu. 

Tips Beli Kereta Baru Dengan Gaji Rendah


3. Pemilihan yang sesuai mengikut gaji. Gunakan formula yang MF kongsikan di atas dan buatlah kiraan pinjaman kereta untuk lebih yakin sebelum membuat beli kereta pertama.

4. Semak rekod kos penyelenggaraan. MF dulu pernah nak beli MPV jenama Mazda tapi selepas survey dengan mereka yang pernah gunakan, boleh tahan juga kos selenggaranya. Kadang bayaran bulanan kita mampu bayar tapi bila kos tu yang jadi masalah.

5. Pandu uji kereta sebelum beli. MF tak buat pun yang ni... Tapi yakin, kereta sama je asalkan kita tahu keperluan kita beli kereta tu. Kalau kereta tu sedap dibawa pun, tak ngam dengan poket kita pun tak guna juga.hehe

6. Elakkan pilih tempoh pembiayaan yang panjang. Sebenarnya kita boleh pendekkan walaupun dalam kontrak panjang. Iaitu buat bayaran lebih setiap bulan. Itu pengalaman MF lah... Alhamdulillah kedua kereta kami telah pun habis dibayar. Lega bila dah habis bayar duit kereta... Tinggal duit rumah je tiap-tiap bulan.. Alhamdulillah.. 

Itulah sedikit perkongsian MF tentang tips beli kereta dengan gaji yang rendah. Moga bermanfaat buat mereka yang tercari-cari kereta yang sesuai. 

Citer pasal kereta, anak MF paling addicted dengan kereta, bahkan dalam phone pun penuh game kereta je... dan sebab tu MF bagi dia main game kereta online je ... Senang, sebab takde iklan... kalau phone tak larat nak skip iklan. 

Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer


Catat Ulasan

0 Ulasan