div id='header-inner'>

Ralit Betul Layan Kacang Sambal Ni

Siapa suka buat kerja sambil mengunyah? Angkat tangan... 🖐️

MF antaranya... Memang suka mengunyah waktu buat kerja... Ralit je... Hilangkan mengantuk pun ye juga...

Jadi, suami pun request buatkan kudapan sebab dia suka la layan movie sambil ada benda makanan kat depan. 

Memandangkan kacang tanah yang dibeli sebelum raya hari tu dah hampir nak rosak. 

Jadi, gigih lah menggoreng kacang tu sebelum dia rosak. 

Dah siap goreng, bertangguh lagi nak buat... Maklumlah mak anak ramai ni.. Mak masuk dapur, berderet je mengekor... 

Tapi bila dah buat tu kena la teruskan sampai siap.

Kacang Sambal ni simple je nak buat.

Bahannya cuma kacang tanah yang siap digoreng dan juga cili kisar. Cili kisar tu MF buat sendiri... 

Dalam cili kisar cuma letak bawang besar dan bawang putih yang di kisar sekali. Jadi, terus senang... Tumis je terus tanpa perlu tumis bawang dah. 

Tips nak hasilkan sambal yang sedap... Jangan tambah air.. Tumis je dengan minyak hingga garing. Minyak cili tu kalau banyak nanti, saring je dengan senduk keluarkan.. 

Letak la sos cili, gula dan garam sebagai perasa. 

Dah garing terus masukkan kacang tanah dan tutup api. Kacau hingga semua sambal salut kat kacang tu... Siap!

Memang ralit makan kacang sambal ni... Dok depan TV memang kena sangatlah... 

Dulu kecik-kecik beli je sepeket 10 sen... Sekarang dah seringgit dah... Tapi kalau buat sendiri.. Terlebih puas hati....

Selamat mencuba... 😊

Catat Komen

2 Ulasan

  1. febret ejulz ni.. hehe.. kalau makan rasa taknak berhenti selagi x habis. hehe

    BalasPadam
  2. saya juga memang hantu kacang..

    selagi keluarga kacang..selagi itulah saya suka nak makan..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)