Breaking News

Julai 02, 2018

Alamak! Ulat Dalam Beras Pulak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alamak! Ulat Dalam Beras Pulak! | Belum reda pasal sardin ada cacing... MF jumpa pula ulat dalam beras.

Rasa macam pelik pula ads ulat sebab sebelum ni dok makan beras tu takde pula ulat.

Dari mana datang nya ulat dalam beras.

Kutu beras
Alamak! Ulat Dalam Beras Pulak!

Alamak! Ulat Dalam Beras Pulak!

MF pun post la gambar dan video kat group AFB sebab kebetulan dok bincang pasal sardin dalam tin ada cacing tu.

Sekali Kak Eny bagi tau tu ulat datangnya dari bubuk beras.

Bubuk tu ada orang panggil kutu beras pun ye juga.

Bila dia banyak-banyak mula lah dia mengawan dan bertelur... Telur yang menetas jadilah ulat.


Ulat tu kalau termakan tak apa-apa pun... Tak haram pun...

Kutu beras atau bubuk ni biasa lah ada kat mana-mana jenis beras biasa. Kecuali beras Basmathi MF pernah beli.. Takde kutu beras walaupun disimpan lama.

Orang tua-tua kata, beras yang mudah ada kutu ni beras bagus... Maknanya organik dan takde bahan kimia atau racun kimia.

Petua Elakkan Kutu/Bubuk Beras

Letakkan cili kering atau bunga cengkih dalam beras. Insha Allah... Beras bebas dari kutu atau bubuk beras... Jadi takde lah masalah ulat beras.

Moral,
Jangan panik bila ada ulat beras... Kutip je buang... Dan tanya orang yang lebih tau... Jangan tau nak Viral kan aje.. Nanti malu je dapat.. Hehe... 

1 ulasan:

  1. Biasanya kalo beras simpan lama akn ada kutu beras ni.saya selalu bl beras yg paket sederhana sebab family kecik.tapi kadang2 tu ada jugak kutu beras ni sebab lama x masak nasi..asyik mkn luar je

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^