Jom Guna Aplikasi 'NAKHTIM' Untuk Kutip Pahala Mudah

Jom Guna Aplikasi 'NAKHTIM' Untuk Kutip Pahala Mudah
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jom Guna Aplikasi 'NAKHTIM' Untuk Kutip Pahala Mudah | Pahala, ada tak yang tak nak pahala? Mustahil la kan... Orang Islam yang normal mesti nak masuk syurga. Nak pergi syurga kena kumpul pahala banyak-banyak.

Dalam hidup kita seharian, pahala dan dosa tak tau yang mana banyak. Tapi pahala yang mudah nak kutip ialah zikir dan baca al-Quran. Namun, dalam menjalani kehidupan dunia, kita sibuk dengan pekerjaan kita seharian. Bahkan kadang payah nya nak buka al-Quran. Apatah lagi nak baca kan.

Seiring perkembangan teknologi dan kemudahan gajet seperti smartphone sekarang, kita install la aplikasi al-Quran untuk mudahkan baca al-Quran. Tapi tu pun kadang payah nya nak buka baca juga kan.

Tapi sekarang ni, korang tak payah risau dah kalau tak sempat sangat nak baca al-Quran. MF nak kongsikan satu aplikasi Best.. Sesuai sangat dengan kita yang sibuk dan 'berat' jari nak tekan aplikasi al-Quran tu. Sebab notifikasi Facebook, WhatsApp dan apps lain lebih menarik. Iaitu Apps Nakhtim (نختم) yang bermaksud kita khatamkan.

Jom Guna Aplikasi 'NAKHTIM' Untuk Kutip Pahala Mudah




Info Aplikasi

Nama apps : Nakhtim (kita khatamkan)
Size : 3.58 MB, Sangat ringan.

Apa Fungsinya?

Apps ni akan paparkan satu ayat Al-quran setiap kali buka lock smartphone kita.

Jadi setiap kali buka lock phone, nak buka FB, IG, atau apa-apa aplikasi, Apps ni akan paparkan satu ayat.

Satu ayat saja,
Jadi berapa kali pun kita buka lock phone kita, satu ayat al-Quran akan timbul..

Popup naik selepas click notifikasi facebook. Akan naik ayat Quran dulu... 


CONTOH: SATU HARI KITA BUKA LOCK PHONE KITA 20 KALI, JADI KITA DAH BACA 20 AYAT AL-QURAN

SO, KALAU SEBULAN BERAPA AYAT? ALHAMDULILLAH SEMPAT JUGA KITA BACA AL-QURAN.

rekod bacaan

Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Bacalah al-Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya”. (Hadis Riwayat Muslim)


TAHUKAH ANDA!!!

- Dalam satu muka surat mushaf al-Quran ada 15 baris ayat.
- Dalam satu baris ada lebih kurang 25 ke 30 huruf.
- Bermakna dalam satu muka surat ada lebih kurang 450 huruf.
- Satu huruf bersamaan dengan 10 ganjaran pahala.


Ganjaran Membaca al-Quran

Dari Ibnu Mas`ud r.a. katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Barangsiapa yang membaca satu huruf dari kitabullah (al-Quran), maka ia memperoleh satu kebaikan, sedang satu kebaikan itu akan dibalas dengan sepuluh kali ganda seperti itu. Aku tidak mengatakan bahwa ‘alif lam mim’ itu satu huruf, tetapi ‘alif’ adalah satu huruf, ‘lam’ satu huruf dan ‘mim’ juga satu huruf.” (HR Imam at-Tirmidzi, katanya hadith ini hasan sahih)

- Bermakna satu muka surat kita boleh mendapat lebih kurang 4,500 ganjaran pahala.
- Satu muka surat boleh dibaca lebih kurang 3 ke 5 minit.

Cuba bayangkan apabila kita mendapat gaji sebanyak RM4,500 untuk kerja yang dilakukan selama 3 ke 5 minit sahaja.

Ironinya, ramai yang mengabaikan ganjaran pahala 4,500 dalam masa 3 ke 5 minit yang Allah hadiahkan kepada hamba-Nya.

اللهم مصرف القلوب صرف قلوبنا على طاعتك
يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك

"Wahai Allah yang mengarahkan hati! Arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepada-Mu, Wahai Zat yang membolak-balikkan hati! Tetapkanlah hati-hati kami ke atas agama-Mu."

Download disini 👇

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.karim.khatma


Cara Setting

Lepas dah install, ada sesetengah smartphone tak menjadi kan.. Ada settingnya..

Huawei:

Setting > Battery manager > Protect Apps > Enable نختم

Oppo

Phone manager > privacy permission > start up manager > enable نختم
Phone manager > privacy permission > Floating windows > enable نختم

Xiomi/Redmi

Setting > Battery and performance > manage apps > battery usage > choose apps > select نختم
No restiraction - allow
Kemudian, ikut step ni:
Setting > installed apps > select نختم
Permission manager > display popup > Allow > Accept

Kalau tak faham juga, korang open je apps ni, Klik Setting...tekan Help.. ada caranya. Kat setting tu juga boleh set nak bacaan dari Imam mana yang korang suka.


Bila buka lock telefon je, akan naik bacaan ni ikut bacaan imam yang kita pilih. Tapi kena ada sambungan internet baru bacaan tu berbunyi... Kalau tak kita baca je la sendiri.

Best dan tak rugi rasanya.... Bagus untuk orang yang busy dan tak sempat baca al-Quran. Tapi baca Facebook, Instagram sempat pula... (erkkk... kena kat batang hidung sendiri)...

Semoga orang yang cipta app ini mendapat keberkatan di dunia dan akhirat.

Memang best aplikasi ni... Setiap kali buka lock, akan ada popup satu ayat... Jadi, kat situ akan uji iman kita sendiri.. sama ada kita baca dulu ayat tu atau tekan pangkah je... Kalau tekan pangkah juga walaupun dah install dan guna apps sebegini, maka kena perbanyakkan taubat dan istighfar. sebab dah banyak kemudahan untuk mudahkan kita buat dan kutip pahala tapi kita menidakkan. 
Share This :
Maria Firdz

Maria Firdz: Teacher, Housewife to Mr.Firdz, Mom to 3 daughters and 1 son | Lifestyle blogger, Like to sharing everything and usefull info to all of you.For any collaboration please email: myfirdaussy@gmail.com

avatar

InsyaaAllah... terima kasih atas perkongsian yg baik... leh download

Delete 2/25/2018 3:45 PTG
avatar

bagus juga ni, thanks for sharing. tapi, kalau tak buka phone pun bacalah jugak...:)

Delete 2/26/2018 11:29 PG
Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^