[3+8] Rahsia Jana Pendapatan 4 Angka Melalui Blog!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sebut bab jana pendapatan atau wang, siapa yang tak teruja kan... kalau sebut bab nak kaya... ramai aje yang teruja nak tahu caranya... sama juga lah kalau berblog... cara nak jana pendapatan dengan blog... mesti semua orang nak tahu, cara nak jana pendapatan dengan blog... 

Dulu, ramai juga rakan-rakan MF yang pandang .. apa lah guna buat blog... rajin nye tulis blog... apa faedah berblog.... antara ayat-ayat yang pernah sampai ke telinga MF bila orang tahu MF ni blogger... Takpe lah.. orang yang bukan blogger memang tak kan faham... yang berblog ni bukan sia-sia sebenarnya... jika patuh syariat, insha Allah berblog juga akan memperoleh berkat rezeki di dunia dan di akhirat.

MF mula berblog selepas kahwin... atas izin suami, MF buat blog.. masa zaman Universiti dah ada blog, tapi tak minat masa tu, nak aktif.. apalagi nak belajar pasal blog... buat sekadar nak lengkapkan tugasa yang pensyarah beri je.. Tapi lepas kahwin, suami suruh buat blog, sebab kononnya untuk kongsi hal anak.. maklumlah zaman baru kahwin... semua yang indah nak ditayang kan.. 

Tapi on off berblog masa tu.. sbb kekangan internet... blog terbengkalai... hinggalah tahun 2012 MF betul-betul aktif.. masa tu mula pasang iklan nuffnang.. tapi sbeelum pasang tu, cari dulu hukum, dalil dan sebagainya.. dah rasa yakin baru pasang iklan nuffnang. 



Bila makin aktif, tukar template, tukar header dan mula aktif domain sendiri.. atas izin suami... masa tu juga isi blog juga berubah dah.. tiada lagi pasal peribadi melainkan untuk berkongsi ilmu... 

Dari situ, MF belajar sedikit demi sedikit ilmu coding, SEO dan bab-bab blog ni secara sendiri... antara blogger yang MF rujuk ialah blogger Mia Liana dan juga blogger Hasrul Hassan... cuba ubah coding.. buat teknik SEO.. semuanya MF belajar sendiri... yakin dengan rezeki Allah kan...

Alhamdulillah.. dari situ, mula join affiliate program... apply innity...dan masih kekal dengan nuffnang... sebenarnya, yang nampak blog ni blog buat duit dari luar, dari review... yang buat MF yakin dengan review produk ni, apabila suka-suka je, MF pernah reveiw pasal produk halal iaitu shokubutsu.. rupanya, pihak shokubutsu baca review simple tu.. dan mula dapat offer dari pihak shokubutsu sebanyak 2 kali.. dari situ mula yakin dengan produk review... 

Tak lama lepas tu, dapat dari Zalora dan beberapa produk lain juga.. walaupun tak banyak tapi ada... selain tu juga, rezeki dengan pemasangan iklan semakin naik... tak pernah terfikir nak jana pendapatan yang banyak dengan nuffnang, tapi Alhamdulillah ada... 

Itulah kisah ringkas, pendapatan yang MF mampu jana dari berblog.. dari berblog sebagai hobi, tapi dapat jana pendapatan sampingan.. Alhamdulillah.. bila suami lihat pendapatan tu, dia semakin galak memberi sokongan... 

Sebenarnya, tiada rahsia nak jana pendapatan dari blog ni.. semuanya kena usaha, usaha, usaha,,, selain tu, doa dan yakin rezeki tu dari Allah.. jangan over excited nak cari rezeki berblog sampai gaya jadi blogger terdesak... 

Dan tak perlu nak tayang muka cari glamer pun blogger boleh cari duit... asalkan blog mantap, blogger  tu juga dapat beri komitmen yang tinggi terhadap penulisan mereka... contohnya Blogger Lekat Lekit dan Diana Rashid... mereka ni, blogger yang tak popular mana bahkan jarang tayang muka pun, tapi blog depa mantap, review yang depa buat meletop... jadi, MF memang rekemen depa kalau sesiapa nak suruh depa ni buat review... MF juga buat review, tapi kalau tak nak buat dengan MF boleh cari dua orang blogger nih ye.. blogger suri rumah yang jana pendapatan dengan blog... satu rahsia depa nih yang MF nampak ialah usaha dan komitmen depa.. 

Jadi, buat blogger lain yang nak jana pendapatan dengan blog, tak perlu gedik sana sini cari job... yang penting mantapkan penulisan, usaha berterusan, pelbagaikan cabang job blog... dan yakin dengan rezeki Allah... itu rahsianya.. Tiada rezeki yang datang bergolek.. ibarat kata.. "Yang pilih tak kan datang melayang, yang bulat tak kan datang bergolek".. eh.. macam terbalik.. boleh la kan.. asalkan betul maksudnya.. hehe... 

Kesimpulan:

Rahsia nak jana pendapatan 4 angka dengan blog?
  1. Usaha, usaha, usaha,
  2. Doa, doa, doa
  3. Yakin, yakin, yakin,


Selain tu, 
  1. Tukar template lebih kepada mesra SEO dan Responsive
  2. Join affiliate 
  3. Banner iklan (nuffnang, innity dll)
  4. Promosikan blog di laman sosial
  5. Yakinkan pembaca dengan statistik blog.. (sebab tu kena tukar template)
  6. Ringankan blog
  7. Rajinkan diri beramah mesra dengan blog lain (blogwalking dan tinggalkan komen)
  8. Jadi blogger yang positif


Insha Allah, tak mustahil untuk jana pendapatan dengan blog, asalkan "MAN JADDA WAJADA"

Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. terima kasih atas perkongsian =)

    BalasPadam
  2. Info yang bermanfaat

    BalasPadam
  3. wahhh, sharing yang bagus, terasa bersemangat nak blogging.

    BalasPadam
  4. huhu..

    sebenarnya bukan mudah nak jana wang dgn blog..mmg btul usaha gigih kena berterusan..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^