div id='header-inner'>

Shawl ke Bawal?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Isu tudung yang jadi VIRAL...

Bukan nak kupaskan pasal VIRAL tu sangat.. Tapi bila ada orang isukan... Teringat juga pasal ada seseorang kawan MF ni dok mengata dan buat status yang buatkan orang pakai shawl ni terasa... Lebih kurang macam kes VIRAL shawl dan bawal ni la juga...

Orang pakai bawal dok Perlekehkan orang pakai shawl... Haishhh... Apa la masalahkan... Isu tudung pun nak bergaduh kan...


Shawl ke Bawal tak kisah la kan asalkan patuh syariat... Tak pendek dan tak jarang...  

Apa guna pakai shawl panjang belit-belit tapi letak atas dada... Nampak gunung ganang yang ada... 

Sama juga yang pakai bawal...  Cantik bergaya bawal... Elok terbentuk muka tapi jarang dan pendek pula... 

Pakailah tudung apa sahaja... 
Asalkan patuh syariat... Aurat terjaga... 
Bukan mata orang kita nak jaga... 
Tapi harapkan keredhaan Yang Maha Esa... 

MF pun pakai kedua jenis tudung ni... 
Tudung bawal dah lama pakai... Tapi sejak timbul musim orang pakai shawl... Suami MF suka tengok MF pakai shawl pula... Nampak muda dan cute katanya... 

Jadi, MF pakai saja... Walaupun dia tak kisah tunggu lama MF nak belit shawl... Bagi dia asalkan bini dia cantik di mata dia... Bukan untuk tayangan orang lain...

Isu lambat nak Iron... 
Takde masalah setakat ni... Keduanya tetap kena Iron ikut jenis kain juga... 

Isu lambat nak solat dan susah nak solat. 
Bagi MF takde masalah pun nak solat... Takde lah lambat pun... Sebab dah biasa... MF belit shawl pun bukan jenis nak kena pin sini sana... Kita belit yang jenis simple je... Asalkan labuh depan belakang...  

Pakai shawl ni fleksibel... 
Ikutlah kreativiti masing-masing... 
Mungkin pada kita nampak susah... Tapi bagi orang biasa takde masalah pun... Jadi, tak perlu nak Perlekehkan gaya orang lain... Tapi kalau gaya tu moden sampai buka aurat itu yang patut kita pertikaikan. 

Zaman sekarang lagi mudah... 
Pelbagai jenis kain tanpa perlu di seterika pun dah mula terjual... Dah la tak payah seterika, malah tak payah nak belit sangat...  Instant je sekarang...  Sekali sarung je dah siap bergaya... Tudung labuh, tak jarang dah takde masalah dah sekarang...  Jadi takde isu pun... Tapi saja nak buat isu... 

Moralnya...  Tak payah nampak pelik jelek orang... Banyak-banyakkan cerminkan diri sendiri... 

Catat Komen

4 Ulasan

  1. Saya cari yg 2 muka, lebih2 lagi non iron need..hehehe

    BalasPadam
  2. Setuju...yang penting patuh syariat..

    BalasPadam
  3. Tak kisahlah pakai apa pun janji tutup aurat, tutup dada dan tak jarang.

    BalasPadam
  4. Setuju sangat.. Saya pakai bawal masa bujang.. lepas kahwin saya pakai tudung sarung sebab cepat dan mudah.. kemudian sekarang try pakai shawl sebab ada yang instant dan x perlu gosok.. yg penting sarung dan labuh..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)