GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

Tiada Alasan Tak Memasak Walaupun Penat Bekerjaya!

Zaman moden... 
Tiada alasan dah untuk memasak sekarang ni walaupun penat bekerja...

Salah satunya, siapkan bahan asas masakan awal-awal... Terutama cili giling dan bawang untuk tumisan...

Kisar dan simpan dalam peti sejuk...
MF akan kisar bawang putih dan besar stok untuk seminggu...  Sebab kalau lelama rasanya dah tak sedap...

Kalau cili kering pun sama... Kisar dan buat stok selama sebulan... Tapi kadang tak sampai sebulan...

Mood memasak MF di hari bekerja...
Kalau hari cuti kurang ada mood... Hehe... Kalau sekarang bulan Syawal...
Banyak yang buat rumah terbuka.. Jadi, tak memasak la time cuti hujung minggu...

Hari bekerja memang masak...
Kebetulan MF kerja masuk tengah hari...
Jadi, sebelum pergi kerja masak dan makan dulu... Dah jimat banyak...  Tak perlu makan lagi kat kantin...

Alhamdulillah...  Lebih puas hati memasak sendiri walaupun simple je kan...

Yang penting berkaattt... Insha Allah...


11Ulasan

  1. itulah yang sebaiknya kan kak. Jimat banyak makan di rumah dan masak pun sedap :)

    BalasPadam
  2. Setuju! Sy lebih prefer masak sendiri walaupun penat bekerja. Lebih puas masakan sendiri banding beli di luar ada je yg kurang. Husband pun lagi suka kita masak. Bertambah syg katanya.=)

    BalasPadam
  3. salam singgah sini sis....btl tu sis...kita ni perempuan kena rajin memasak walaupun dah penat seharian berkerja...sebab air tangan seorang isteri ni bnyak berkatnya...

    BalasPadam
  4. Sama la kita.. Tak memasak bila encik suami nak belanja.

    BalasPadam
  5. memasak sendiri lagi puas hati dari air tangan kita kan mar.....yg penting bersih dan jimat jugak:)

    BalasPadam
  6. setuju.sy pun buat camtu.senang dan mudah. selamat hari raya maria

    BalasPadam
  7. ada tak tips nak simpan cili padi blend cmne? :D

    BalasPadam
  8. Sama la dengan mama sha.... bawang putih/besar/halia... blend jadi paste buat stok dalam peti ais... cili boh pun sama... senang.... nak masak lebur je...

    BalasPadam
  9. aida pun ada blender yg byk function gitu.
    but kebetulan jiran sebelah rumah bisnes cili giling & bwg mesin.
    dia suri rumah.
    kami yg lain minta dia buat kan :)
    sekilo RM5 dia jual.
    ok la tu...

    BalasPadam

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ