Resepi: Paprik Mudah, Ringkas Tapi Rasa Terangkat!



Resepi: Paprik Mudah, Ringkas Tapi Rasa Terangkat! | Paprik ringkas dan mudah ni adalah rekaan MF sendiri... Bahan yang ada memang tak cukup .. Kacang takde... Dan bahan nak naikkan bau paprik iaitu daun limau purut pun takde... Jadi... MF reka la sendiri... Tapi tak sangka rupanya menjadi dan bau paprik.. Hehe...

Bahan-bahannya mudah sahaja...
Bawang besar, bawang putih, cili padi, serai, cili giling, sos tiram, sos cili, gula atau madu, garam, minyak, pes tomyam, kubis bunga, air, lobak merah dan bahan utama iaitu ayam atau daging...

* MF goreng dulu ayam yang telah dipotong tu... goreng separuh masak.
* Sukatan, main agak-agak je la ye

Cara-caranya...

  1. Tumbuk bawang putih dan bawang merah.. kemudian tumbuk pula cili padi sekali..tapi jangan sampai lumat.
  2. Tumiskan bawang yang dah ditumbuk sehingga garing...
  3. Masukkan cili giling, dan kacau hingga agak naik bau... kemudian masukkan sos tiram, sos cili, pes tomyam... dan serai.
  4. Masukkan sedikit air...
  5. Kacau lagi sehingga nampak sebati semua bahan tadi... 
  6. Kemudian, masukkan ayam...kacau rata, pastu masukkan pula sayur-sayuran seperti kubis bunga dan lobak merah...
  7. Kacau rata... dan masukkan air jika perlu... 
  8. Masukkan garam, gula atau madu... 
  9. Kacau sehingga ayam masak dan sayur-sayur empuk elok... 
  10. Kemudian dah masak boleh la hidang... 

Simple je masak ni.. sekejap sangat... Tak cukup bahan, tapi tetap rasa paprik... Kalau masak ni... satu keluarga suka meratah je... Boleh aje kalau sesiapa nak mencuba resepi paprik tak cukup bahan tapi rasa paprik ni ye... 

Berlangganan update artikel terbaru via email:

5 Responses to "Resepi: Paprik Mudah, Ringkas Tapi Rasa Terangkat!"

  1. wah paprik..makan dengan nasi putih panas-panas..memang terangkat

    BalasPadam
  2. Kita tak pernah try masak paprik lagi...nanti bolehla try sebab dah ada resepi kan

    BalasPadam
  3. simple je kan nak buat paprik...at least balik kerja pun sempat lagi nak makan sedap²

    BalasPadam
  4. paprik sedap jugak.. lama tak masak paprik..

    BalasPadam
  5. ayu suke paprik nie..
    tapi ayu mmg xgoreng la ayam dulu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel