Review Drama: 7 Petola Cinta!

Review Drama: 7 Petola Cinta!
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam lepaking je kat rumah.. layan drama dan movie download dari youtube...
Salah satunya drama yang MF tonton semalam tajuk "7 Petola Cinta".

Drama ni pernah ditayangkan di Skrin Di 9 kat TV9..tapi biasalah MF, mana sempat nak layan TV sejak ada anak yang pandai tengok TV ni... Tengok je lah ulangannya.. kat youtube atau kat Tonton.com.my.


Drama ni seakan meniru tajuk filem 7 Petala Cinta tu kan.. tapi beza kot jalan ceritanya... Banyak pengajaran drama ni.. Jalan cerita yang mudah.. tapi penuh makna tersirat.

7 Petola Cinta mengisahkan Habibullah, seorang anak orang kaya yang mencari cinta sejati... Enjoy sana sini dengan perempuan... tapi semua perempuan yang dia kenal bukan nak kat dia tapi, nak kat harta dia je... Bapa dia risau dengan keadaan dia merancang sesuatu untuk ubah sikap anaknya itu.

Bapa dia menyuruh berjumpa dengan seseorang yang dikenali dengan nama En. Meow  disebuah kampung untuk berguru tentang cinta dan mencari cinta sejati. Selepas berjumpa dengan En.Meow tu, maka bermulalah misi "7 Petola Cinta".

Habibullah kena lengkapkan misi... Cukupkan 7 petola di tujuh kebun petola.. dan setiap petola tu ada password serta surat yang tersirat maknanya... Di setiap Check Point juga, dia akan belajar sesuatu.

Memang best drama ni... Sebab pengajaran yang tersirat..

1. Rahsia dilapangkan rezeki ialah Solat Dhuha dan berbuat baik.
2. Selalu Solat Sunat Taubat untuk hati tenang, mudah urusan dan dilapangkan rezeki.
3. Bangun malam atau Qiamullail...

dan seterusnya..tonton la sendiri untuk amik pengajaran ya...

Drama ni juga memberi maksud.. Kejarlah cinta Ilahi, sebelum cinta makhluk... Cari cinta Allah dulu, sebelum cari cinta manusia...kerana Allah sentiasa cinta kan kita, tapi kita je yang lupa..

Setiap check point dia dapat password iaitu berupa gambar kaki, tangan. perut, mata. lidah, dahi.....

Drama ni memang mudah faham.. lepas selesai misi tu.. memang berjaya lah cara bapa dia.. dia terus berubah...rajin solat, baca quran, zikir, sedekah... dan sering ke masjid...

Dan kerana itu...dia temui cinta yang sejati.. akhirnya dia kahwin dengan anak kawan bapa dia... Memang happy ending la.... tapi banyak pengajarannya..

MF bagi 5 bintang untuk drama ni.... Takde yang kelakar..... tapi sangat berguna untuk yang sedar mencari cinta sejati...

Nak tonton boleh tengok kat sini:

Share This :
Maria Firdz

Maria Firdz: Teacher, Housewife to Mr.Firdz, Mom to 3 daughters and 1 son | Lifestyle blogger, Like to sharing everything and usefull info to all of you.For any collaboration please email: myfirdaussy@gmail.com

avatar
Tanpa Nama

Tajuk tu yg kelakar..

Delete 3/15/2015 7:27 PTG
avatar

Ingatkan typo tajuk tu, rupa-rupanya memang tajuk dia petola, hehe :D

Delete 3/16/2015 12:31 PG
avatar

ehehe dan selebihnya tontonlah sendiri untuk ambil pngajaran ehehe..

Delete 3/16/2015 7:29 PG
avatar

lepas ni banyak la pulak nama sayur dijadikan tajuk cerita . huhuu

Delete 3/16/2015 3:21 PTG
Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^