News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Review: Plan Internet YES 4G!

Review: Plan Internet YES 4G!

Review: Plan Internet YES 4G! | Baru-baru ni ada MF kongsikan plan internet pilihan blogger... dan dari review tu, akhirnya MF pilih YES 4G sebagai pilihan internet bulanan... 

Mulanya MF beli online je.. tapi sebab kami tak guna kredit kad, jadi tak boleh beli... Jadinya, dengan persetujuan suami MF pergi beli terus di dealer Yes 4G di Wangsa Walk, Wangsa Maju.

Review: Plan Internet YES 4G!

Plan internet yang MF pilih ialah Hundle YES 4G, dengan kapasiti data 15GB untuk sebulan sebanyak RM79... Memang boleh dikatakan murah lah... Namun, selepas selesai daftar, barulah dealer tu bagitau 15GB data tu dipecahkan kepada dua... iaitu 4.5GB data untuk peak hour (waktu siang), dan lagi 10.5GB data waktu malam iaitu dari jam 2 pagi hingga 8 pagi... huhu.. 
Review: Plan Internet YES 4G!

Tiada Coverage?

Bila dia cerita macam tu, dah berkira-kira juga... tapi dah register kan... teruskan aje... Sebelum beli MF memang dah semak coverage kawasan rumah MF tu.. memang ada... Tapi lepas balik rumah.... Mengecewakan... tiada coverage untuk 4G, tapi masih boleh la loading... 

Jadinya, layan je la... Keesokannya suami MF layan movie dan download filem pada paginya sebab data awal pagi kan banyak... memang boleh la juga layan... Tapi bila sampai ke petang dah mula slow... Buka facebook pun tak lepas... MF terus semak data di akaun... Rupanya 4.5GB data dah habis.. Huhu... Pelik... Cepatnya data habis... Padahal suami MF layan movie tu sebelum jam 8 pagi... 

Kecewa

Aduhh... terasa kecewa... memang tak boleh guna dah waktu siang... sangat slow.... namun, data pagi buta banyak la lagi... tak kan nak kena berjaga pula kan... hmm... 

Memang terasa kecewa... review dari rakan-rakan tu memang sesuai untuk diorang je... tapi tak sesuai untuk kami yang kaki movie online ni... Bagi yang langgan data sikit tu memang la jimat kalau setakat buka Facebook dan email je... Tapi kaki blogger macam MF yang suka blogwalking dan join GA serta suami MF yang suka layan movie dan download video, plan data ni tak sesuai untuk kami... 

Terasa rugi, tapi redha je lah menunggu kontrak 2 tahun... Guna je lah setakat yang mampu guna... huhu... 

Jadi, buat yang tengah berkira-kira nak cari plan internet tu, kena tahu lah tahap penggunaan internet setiap hari... Pilih la yang mana bersesuaian... Plan internet Yes ni ada je yang sepanjang hari...tapi harganya seratus ringgit lebih sebulan... 

Bila dibandingkan lebih kurang je, pakej internet ni sebenarnya... semuanya bersaing... kalau jimat pun tak banyak mana... jadi, buatlah pilihan yang lebih bijak... Pengalaman untuk MF kali ni... Dah Terkono Den!!!

Kes ini juga MF dah buat aduan kepada pihak Yes 4G melalui email... Insha Allah... MF akan update kisah selanjutnya mengenai aduan dan tindakan dari pihak YES mengenai aduan ketidakpuasan hati MF sebagai pelanggan YES! 

Tags

Newsletter Signup

Signup untuk dapatkan informasi terbaru dari mariafirdz.com.

14 Comments

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. semoga urusan MF dipermudahkan...thanks for sharing MF...harap2 bolehla mereka consider...

    BalasPadam
  2. Bapak pun pernah terkono dengan Yes ni 2 tahun lepas. nasib baik kontrak setahun je tapi sepanjang tempoh tu rasa cam rugi je bayar bil untuk servis yg hampeh.. sampai sekarang Bapak say No to Yes..hihihi

    BalasPadam
  3. area rumah saya takde YES...sedih tak dapat guna

    BalasPadam
  4. Susah bak kata eh...semua sama je line...cik akak.. guna prepaid je...hihi...itu kena kawal tengok utube ...hanya berblog dan wechat wasap je..

    BalasPadam
  5. Ada gak yang dorang klentong yer ^-^

    BalasPadam
  6. Coverage yes xde kt umah akak...akak pasang streamyx tp smpai skang xpasang lg...

    BalasPadam
  7. Pandai beno diorang ni bisnes.. Lama lagi tu tunggu 2 tahun..

    BalasPadam
  8. ish3, menipu je..bile dh dftr baru ckp ada terbahagi kepada 2 bahagian plak.. ada plak mcm tu, pxnh dgr lagi org len buat...sy guna unifi je..stkt ni Alhamdulillah...suami donlod cete cepat je...

    BalasPadam
  9. Bnyk juga org mengadu ttg yes ni.. maklumat yg diberi selalu mcm kurang tepat hhmmm...

    BalasPadam
  10. hehe CT guna yes jugak tapi kalo bila pegi jalan jalan saja. kalau kat rumah pakai streamyx. btw kalau kat kg kg pn line okay.. jadi terbaik ^^

    BalasPadam
  11. Sama kes dengan saya Mf, saya guna umobile. 10G untuk rm58.murah! Tapi, pecah kepada 2 macam yang MF ceritakan ni.so, 5G tu memang cepat habis. 5G lagi rasa sia2 sebab siapa nak on9 jam 2 pagi hingga 8 pagi?

    BalasPadam