5 CARA BERDEPAN DENGAN MUSIBAH..

Maria Firdz
5


:: Imam al-Ghazali menyatakan, jika ditimpa musibah, ada lima cara bagaimana seseorang itu perlu berdepan ujian supaya tidak kecundang.

Pertama:
Jika menerima musibah atau ujian yang terlalu besar dan berat bagi dirinya, seseorang itu perlu bayangkan bahawa ada ujian lebih besar dan lebih teruk menimpa orang lain berbanding apa dialaminya. Sedarilah bahawa setiap sesuatu itu dalam kekuasaan ALLAH. Jadi, bayangkan bagaimana jika bencana atau sakitnya dilipatgandakan ALLAH SWT, dan adakah kita akan dapat menolak atau menghalangnya. Oleh yang demikian, seseorang itu perlu bersyukur kepada ALLaH kerana Dia tidak menguji kita dengan ujian lebih berat, lebih parah dan lebih menyedihkan di dunia ini. Jika semuanya ditangani dengan kesabaran, pahalanya akan berlipat ganda, sedangkan keburukannya dapat dikurangkan berkat kesabaran ketika menerima ujian.

Kedua:
Datangnya bencana itu mungkin sekali sebagai musibah kerana kekurangan taatnya dalam agama. Dalam beberapa hadis, dinyatakan doa diajar Nabi Isa AS bermaksud: “Ya ALLAH, jangan menjadikan musibah kami ini disebabkan oleh kelalaian kami dalam mengerjakan agama.” Jadi, doa ini boleh ambil dan kita amalkan dalam kehidupan kita.

Ketiga:
Takutilah jika musibah itu menimpa secara berterusan di dunia hingga akhirat. Oleh itu, terimalah ujian itu dengan sabar kerana lebih baik diseksa di dunia saja dengan harapan semoga ALLAH tidak melanjutkan ujian itu hingga semua makhluk dihidupkan semula di akhirat. Ujian diberi ALLAH SWT masih dapat diringankan dengan melakukan hal lain berbanding perihal sewaktu akhirat. Jika ALLAH memberikan azabnya di akhirat, pasti kita tidak dapat lari daripada melakukan pekerjaan lain kerana azab yang diberikan oleh-Nya pasti secara berterusan. Oleh itu, bersabar dengan ujian ALLAH sewaktu di dunia dengan berharap ia sebagai seksaan yang disegerakan oleh-Nya sebagai pengganti seksaan di akhirat. Bersyukurlah kerana musibah dan azab yang kita terima menyelamatkan kita daripada seksaan di akhirat.

Keempat:
Setiap bencana atau musibah ditentukan secara pasti dan tercatat tanpa ada kuasa mampu mengubahnya selain ALLaH SWT. Ketentuan dan catatan itu ada sejak azali di Ummul-kitab (buku amalan) yang ada di sisi ALLAH SWT dan tetap perlu ditempuh oleh seseorang itu. Jika seseorang itu menghadapi ujian yang ditetapkan ALLAH, bersyukurlah dengan berdoa tanpa jemu kepada ALLAH SWT. Ingatkan diri bahawa apabila ujian itu berakhir, dia terlepas juga daripada bencana.

Kelima:
Ketahuilah bahawa pahala diterima seseorang lebih besar sewaktu mereka ditimpa musibah. Ingatlah, ujian yang diterima bukan beban, sebaliknya nikmat bagi manusia sebagai bekalan di akhirat.
Musibah itu hanya sebagai ubat pahit yang harus ditelan bagi memberi kebaikan pada masa depan.

Sumber: facebook
Tags

Catat Ulasan

5Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

 1. Assalamualaikum! Terima kasih sebb kongsi! ^^

  BalasPadam
 2. Allahuakhbar...perkongsian yang baik.

  Benar jika kita rasa kita ditimpa beban yang teruk. tetapi sebanrnya ada orang yang ditimpa musibah yang lebih teruk

  Setiap ujian @ kesulitan itu pasti ada kemudahan....
  Insyaallah bersangka baik dengan Allah

  BalasPadam
 3. Subhanallah...Allah maha mengetahui..
  kadang2 kita tak suka akan sesuatu..tapi itulah yg sebenarnya terbaik utk kita..

  Thanks Maria :)

  BalasPadam
 4. perkongsian yang baik..terima kasih untuk peringatan ini..:)

  BalasPadam
 5. Musibah datang tanpa kita pinta...Tanpa kita sedar..Sama2menerima musibah dgn hati yang terbuka dan berlapang dada..Sesungguhnya ianya adalah ujian Allah untuk kita ,.

  BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !