div id='header-inner'>

TUTORIAL : Cara Mudah Print Sijil

Salam semua... 

Memalam ni rajin plak nk buat tutorial.. ni la kali pertama aku wat tutorial kt blog ni.. bkn pe.. leceh sikit.. tapi memandangkan info berguna elok kita kongsi bersama... Tutorial yg berkaitan dgn kerja aku.. Baru2 ni kena buat sijil, so aku teringat masa aku sekolah tingkatan 6 dulu, pernah buatkan sijil utk Kelab Seni Khat yg aku join.. Aku tolong ustaz aku buatkan... So, dengan skill yg ada, aku apply balik skill tu bila dah kerja.. Terima kasih kat ustaz aku, sbb suruh aku buat, lau x mesti tercari2 aku ilmu tu kan... 

Jom kita tengok cara nak print sijil dengan mudah, tanpa perlu menukar nama setiap kali nak print.. Kalau setakat 20 orang saja xpe la kan... lau beratus org pelajar, beribu larat nak tukar satu2??? Pening cam tu je jap g kan... 

Jom tengok camne nak buat..

1. Mula2 buka dulu format sijil yang nak diprint dalam MS Word...

2. Kemudian buka MS Excel...dan buat senarai nama pelajar yang siap di taip dengan kad pengenalan...bila dh siap, save la kt mana.. Contohnya My document..

3. Kemudian, g ke MS Word balik, kemudian klik Mailing..

4. Dah klik tu, klik Step by Step Mailing Wizard..

5. Pastu akan keluar kt tepi belah kanan, wizard tu... pertama sekali korang klik kt Letters

6. Kemudian, Klik Next: Starting Document

7. Kemudian Klik, Use the Current Document

8. Kemudian Klik, Next: Select Recipient

9. Korang rujuk gambarajah di atas....
    Pertma Klik, yg aku tulis no.1< Use an existing list>, no.2<Browse>

10. Bila korng klik browse, akan keluar mcm ni...
So, korang pilih la kat mana korang simpan senarai nama pelajar yang buat kat dalam MS Excel tu tadi...

11. Bila dah pilih, tekan open: akan keluar mcam ni... So, pilih sheet mana yang korang buat senarai nama tu tadi.. dah pilih tekan OK.

12. Lepas tekan OK akan keluar mcm ni, dan klik OK.. 

13. Kemudian Klik Next: Write your Letter

14. Akan keluar mcm ni.. korg klik More Item, tapi sebelum tu, hightlight dulu, tempat yg korang letak Nama atau Kad Pengenalan tu...

15. Lepas dah klik more item, akn keluar gni.. korg highlight td, no kad pengenln kan.. so, select la kt NO KAD PENGENALAN.. kemudian klik CLOSE..

16. Pastu, akan keluar lah begini, then klik Next: Complete the merge

17. Pastu, blh la klik PRINT.. 

Haa,, sngkn.. x yah la nk kna tukar or taip nama setiap kali nk print... Saya print ni, jap je.. leh siapkn 50 helai sijil x smp 5 minit... kjp je kn... 

~cube lah... lau x fahm komen ea... maklumlah first time wat tutorial.. ..:)~

Catat Komen

29 Ulasan

  1. banyakknye step..??ni mail merge kan...sharing is caring..nice tutorial....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha'a.. mail merge.. tutorial ni, sesuai bg ckgu2 senior... dan bdk2 baru bljar komputer.. yg dh expert mmg la busan ckit, sbb mmg step by step sy tnjuk... g pun ni first time wat tutorial... TQ comment...:)

      Padam
    2. Boleh tunjukkan mcm mne nak buat sijil...sijil dah ade tinggal nak letak nama n no ic ?

      Padam
    3. Kalau nak tukar nama dan kad pengenalan dlm sijil peperiksaan mcm mna bang?

      Padam
    4. Type suma nama murid brserta ic dlm 1 page excel dn save.

      Padam
  2. tak pernah tau dgn benda ni...bagus tutorial ni....ok sy masukkan awak dlm bloglist sy yer...sng singgah sini bila awak update

    BalasPadam
  3. TQ TT really help me buat sijil :)

    BalasPadam
  4. TQ so much..sgt2 membantu untuk buat sijil.. tq again..

    BalasPadam
  5. selain word,guna publisher pun bole...sj nak share cket...

    BalasPadam
  6. @Suraya Nooryup.. mmg pun.. tpi publisher x ramai yg thu guna.. publisher lg sng nk design...

    BalasPadam
  7. terima kasih Maria di atas ilmu yg sangat berguna ini. Asiah dah berjaya print sijil2 ni. Suke sangat...thanks yea...:)

    BalasPadam
  8. Tq atas info..saya pernah berlajar tapi dah lupe step..tak pernah buat..so skrng sy kena start buat balik..step dia sma ke..tok ceta nama atas borang atau surat2...

    BalasPadam
  9. Terima kasih mohon share ye

    BalasPadam
  10. Nk share kt ckgu skool yg kne wat sijil la.msti diaorg suka (h)

    BalasPadam
  11. Nak tanya..kalau sijil tu dah siap..kita just tulis tuk nama,ic skolah n so on..nak buat macam mana..sebab die takda dalam file kita..sijil orng bg kosong..

    BalasPadam
  12. Terima kasih . Mohon share. Sangat bermanfaat

    BalasPadam
  13. T / kasih.... berbaloi-baloi... tahniah atas usaha cikgu...bermanfaat utk semua...

    BalasPadam
  14. saya baru tau..terima kasih ye atas perkongsian yang sangat berguna nih..
    keep it up..

    BalasPadam
  15. langkah2 mmg sng..tpi mcm mana nak print sijil ukm dari google tanpa save ke dalam document kat laptop??

    BalasPadam
  16. Terima Kasih...Kipidap

    BalasPadam
  17. tq.. good info.. penerangan jelas, mudah utk sy ikut.. 😃

    BalasPadam
  18. jika sijil sudah ada tetapi tinggal nak masukkan nama sahaja bagaimana ye?

    BalasPadam
  19. salam. masih lagi relevan untuk taun 2018..hahaha first time cetak sijil ni... tapi saya ade masalah. sbbnye bila print, file akan print nonstop... jadi, mcm mane ye nak limitkan sampai senarai nama yg ada jer?

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)