AFB

02 April 2017

Pertama Kali Makan Ramen Samyang Pedas

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pertama Kali Makan Ramen Samyang Pedas | Orang dah banyak kali makan, kami baru nak mencuba... Bukan ketinggalan zaman tapi tak terasa... Tapi lepas tengok rancangan My Halal kat TV1 iaitu pasal Ramen Halal... Teruja nak cuba... Apa lagi En.somi la.. Tambah pula dia nampak pedas kan.. bukan boleh nampak sesuatu yang pedas.. mesti terliur dia dibuatnya. 

Satu hari dia ke kedai runcit terjumpa la Ramen Samyang ini dijual... Harga satu pek besar ada 5 bungkus kecil di dalamnya RM23... Tapi disebabkan nak juga mencuba kan.. beli lah... Walaupun rasa mahal la juga kan... Tapi nak rasa punya pasal beli aje la.. 

Malamnya, lepas anak-anak tidur barulah boleh masak.. kalau tak anak-anak sibuk nak juga... 

Nampak macam banyak sebungkus tu tapi rupanya biasa je la.. Cuma mee nya tu besar-besar... Tak macam mee kering kat Malaysia ni.. 



Perisa yang suami beli Hot Chicken Ramen... Dah itu je perisa yang ada kan... 

Tak pernah masak, jadi ikut sahaja arahan pada bungkusan... Selesai masak... Tak sabar nak rasa... Sekali rasa dihujung sudu... Melenting dan mencicit cari air... Hahaha.. pedas oittt... Berapi betul... Hahaha... 


Jadi next time tahu lah kalau nak masak cukuplah separuh je perencahnya... Memang berasap telinga... Kembung perut minum air sebab nak hilangkan pedas... Haha... 

Tapi rupanya rasa Ramen ni lebih sedap dari mee biasa... Rasa kenyal mee tu lain... Lagi satu, perencahnya original Dan tak rasa bahan perisa dan bahan pengawet walaupun kalau tengok ingredient nya memang ada... 

Tapi bila baca nutrien fact kat plastik tu memang tak bagus juga amal selalu sebab kandungan sodium yang tinggi... Jadi sesekali nak merasa ok la kan... 

Alhamdulillah dah rasa satu makanan Korea.. lepas ni nak cuba Kimchi la Pula... Hehe... 

Kami ni orang kampung piorrr... Jadi makanan pelik ni lambat sikit nak mencuba... Orang dah puas makan kami baru nak merasa... Nak buat camno kan... Kami tekak kampung... Cari nasi je la tahu... Hehe... 

SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

2 ulasan:

  1. Level pedas camtu fae surrender eheh

    BalasPadam
  2. Da lama x makan, hari tu ada jugak makan, dah hbiss, xdan nak beli lagi...
    tunggu mood nak pedasss kaw kaw dtg lagi... huhu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^