Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi untuk Bayi 6-8 bulan!

Resepi untuk Bayi 6-8 bulan!
Sumber: google images

Bila anak dah makan memang pening juga kepala memikir resepi kan... Resepi untuk baby ni memang kena selalu tukar-tukar...kalau tak dia jemu dan akan putuskan selera makan... Jadi, ada beberapa resepi baby yang sesuai untuk baby 6-8 bulan...

Resepi untuk Bayi 6-8 bulan!

  1. Bubur nasi + bayam 
  2. Bubur nasi + bayam + ikan bilis
  3. Bubur nasi + brokoli 
  4. Bubur nasi + brokoli + ikan bilis
  5. Bubur nasi + ayam
  6. Bubur nasi + ayam + bayam
  7. Bubur nasi + brokoli + ayam
  8. Bubur nasi + kurma
  9. Bubur nasi + kismis
  10. Bubur nasi + ayam + saderi
  11. Bubur nasi + carrot + ayam
  12. Bubur nasi + carrot + ikan bilis
  13. Bubur nasi + kubis bunga + ikan bilis
  14. Bubur nasi + kacang pis + ayam
  15. Bubur nasi + kacang pis + ikan bilis
  16. Oat + puree epal
  17. Oat + puree carrot
  18. Oat + puree betik
  19. Oat + puree pisang
  20. Oat + puree kiwi
  21. Oat + puree labu
  22. Oat + puree keledek
  23. Oat + avacado
  24. Oat + kurma
  25. Oat + kismis
  26. Kentang + ayam
  27. Kentang + ikan bilis
  28. Kentang + sayur 
  29. Speghati + ikan bilis
  30. Speghati + ayam

Cara buat bubur nasi mudah saja... Ambil segenggam beras...basuh bersih dan rebus dangan dua gelas air... Masukkan je ikan bilis atau apa-apa yang nak dicampurkan tu bila dah mendidih... Cuma kalau campur sayur... Masukkan sayur bila bubur dah hampir kering... Sebab nanti zat nya hilang pula bila rebus terlalu lama... Lepas dah kering... Kisar dengan pengisar kering... Bila baby nak makan, bancuh dengan susu atau air suam...

Biasanya segenggam nasi cukup untuk tiga kali makan... Makan pagi, tengah hari dan petang... Biasanya oat aku masak untuk makan pagi atau sarapan dan juga makan petang... Tengah hari makan bubur nasi...

Nasi tak sesuai untuk campur dengan kentang sebab dua-dua karbo...

Resepi untuk oat mudah juga... Kisar oat kering hingga halus... Simpan dalam bekas kedap udara... Bila nak makan, bancuh oat dengan air panas kemudian campur dengan puree buah... Kacau sebati dan boleh la makan...

Kalau anak dah ada gigi, lagi mudah.. Boleh masak bihun kosong...roti dan banyak lagi yang boleh dipelbagaikan... Memang kena kreatif la memasak untuk baby ni... Supaya baby tak bosan dengan menu yang sama... 

Gabungan makanan ikut resepi diatas perlu dilakukan secara berperingkat. Untuk bayi enam bulan, mulakan dengan bubur kosong, dimasak lembik dan dikisar... bila dah seminggu dia biasa makan, baru mula campurkan sikit-sikit... kemudian campurkan dengan sesuatu makanan baru secara berperingkat... Ikan laut kurang digalakkan kerana tinggi merkuri, tapi anak 8 bulan ke atas,boleh la cuba bagi makan ikan laut seperti ikan merah dan ikan tenggiri dalam kuantiti yang sedikit. 

30 resepi diatas boleh la digilir-gilirkan selama sebulan... jadi, takdelah bayi rasa bosan makan makanan yang sama... umur hampir lapan bulan biasanya tekstur bubur dah sedikit kasar...tak perlu blend tapi cukup dengan lecek je... sebab dia dah mula mengunyah.. walaupun takde gigi.. Sebaiknya masak makanan ikut keperluan... elakkan bekukan atau sejuk dan panaskan makanan bayi..sebab kurang khasiatnya.. kita sendiri pun tak lalu kan nak makan makanan yg disejukbeku pastu panaskan semula.. apatah lagi bayi... bayi tak makan banyak, tapi kerap makan... 

Selamat mencuba ea... enjoy memasak, jika anak suka makan... 


nota:
Elakkan kenalkan anak dengan nestum dikala usia 5-6 bulan, kerana khuatir dia kurang makan natural food... untuk snek sihat boleh sediakan potongan buah segar dan bagi baby pegang... 

Catat Komen

11 Ulasan

  1. thanks kongsi sy pun dah pening nk masak cara mcm mn lg untuk anak sy,..dia mcm dah jemu mkn bubur nasi kosong..

    BalasPadam
  2. thanks for sharing....yang penting ibunya kena kreatif juga...^_^

    BalasPadam
  3. senang dah ade resepie camni..tak yah pening pening da

    BalasPadam
  4. Bils baby dh umo setahun lg smg sbb mkn mcm kita,irfan tu fav dia apa2 menu bntuk mcm mee,mmg dia xkan tolak ;)

    BalasPadam
  5. Wow banyaknya cadangan resipi..sy dh print screen.siap2..tq sis

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
    Kami memberikan promosi sempena Maal Hijrah bagi Buku Resepi Bayi, Kanak-Kanak & Keluarga Volume 1 & Volume 2 dengan hanya RM 50.00 sahaja dan PERCUMA pengeposan.

    2 buku ISTIMEWA tambahan juga akan kami berikan kepada anda iaitu 'Junior Chef Cookbook dan Panduan Pemakanan Praktikal untuk Keluarga.

    Jom dapatkan segera!
    SMS/WhatsApp : 012 - 957 9131

    Terima kasih.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^