div id='header-inner'>

Homemade Pregnant Test: Guna Clorox Aje... ^^,

Semalam, online FB.. saja menjenguk group TTC Malaysia... iaitu kumpulan untuk wanita-wanita Malaysia yang ingin hamil dan merancang untuk hamil... dalam banyak-banyak post satu ilmu yang menarik dan rasanya boleh aku kongsi bersama... khasnya bagi pasangan suami isteri... 

Pernah dengar Homemade Pregnant Test??? Istillah baru bagi aku... Yang aku tahu, kalau nak sahkan kehamilan kena beli Urine Pregnant Test (UPT) yang jual kat farmasi kan... tak kisahlah jenama apa pun.. Tapi sesuatu yang baru ketahui semalam.. rupanya boleh cek kehamilan awal dengan guna soda bikarbonat, clorox dan juga kobis ungu... kelakar kan bunyinya... tapi itulah... rupanya teknik ni, orang Barat yang perkenalkan... tapi bagi kita sesuatu yang baru... 


Cara nak ceknya... tuangkan urin ke dalam clorox... jika clorox berbuih berkemungkinan pregnant, dan jika tidak berbuih, maka keputusannya sebaliknya... 


Aku tengok lagi dalam youtube... memang ada... cara nak tentukan jantina plak... amik soda bikarbonat dan juga clorox... tuang urin dalam dua-dua bahan tadi... tengok mana yang berbuih banyak... jika soda berbuih banyak, maksudnya jantinanya lelaki, jika clorox berbuih banyak maka, jantinanya perempuan.. Yang ni aku tak cuba, nantilah mungkin boleh cuba... rasa macam kelakar... tapi memang ada kesan tindak balas kimia kan... sebab dalam urin kita ada sebatian hormon.. aku tak reti la plak nak jelaskan dari sudut dan ilmu kimianya... 

Tapi beberapa komen dari youtube video... kalau nak test cari udara yang terbuka ea... sebab ada tindak balas kimia... 

Jadi korang boleh try sendiri lah ea... untuk pasangan suami isteri... dan ada rakan dari group TTC tu buat, dan lepas tu dia try pula dengan Clear Blue Digital Pregnant Test, Alhamdulillah positif... aku pun tumpang happy.. memang sesuatu yang baru dan kita boleh cuba... cma nak kepastian buat jugalah UPT Test... 

 Kalau nak tengok video-video lain, boleh search kat youtube "Homemade Pregnant Test"... boleh tengok banyak video yang orang barat dah buat... hehe...

Ilmu baru bagiku, sebab tu aku kongsi kat sini.. moga bermanfaat, terutama bagi yang sedang menanti UPT Positif... kalau time terdesak kan.. boleh la cuba dulu...kan.. guna clorox je... hehe... 

إرسال تعليق

36 تعليقات

  1. hok aloh camni pun ade ye hehee. Tak terfikir plak nak buat test cenggitu. Apapun, rasanya kenit pun tak sanggup nak hadap lama2 air kencing sendiri heeeeeeee :D

    ردحذف
  2. wah ilmu yang baru ni kan kak..senang je nak test..huhuhu

    ردحذف
  3. hahahaha.. lawak jer rase.. tapi bermanfaat. trima kasih atas share ilmu .. ^^

    ردحذف
  4. menarik info ni.. baru aiza tahu.. guna bahan yang ada kat rumah saja kan..

    ردحذف
  5. الردود
    1. Sejenis serbuk, biasenye digunakan masa membuat kek atau kuih..
      try cari kat kedai bahan kek.

      حذف
  6. buih dia sekejap ke lama?knp rasa panas kalau pegang luar bekas yang kita test

    ردحذف
  7. saya dh try ada buih naik mcm gas pas tu hilang ..apa maknanya tu

    ردحذف
  8. buih dia sekejap ke lama?knp rasa panas kalau pegang luar bekas yang kita test

    ردحذف
  9. tq for sharing :)

    ramai yang kurang tau tentang homemade pregnancy test ni.

    ردحذف
  10. Buih tu akn naik mcm air gas digoncang n dibuka botolnya.. Sama mcm soda bikarbonat cmpur cuka..
    Dia akan lama buih tu kerana tindakbalas..
    Kalau sekejap n sedikit...negetif

    ردحذف
  11. Hahaha...klakar...kalau urin lelaki plak berbuih maknanya lelaki la preggy??? Gitu...haha..lawak...my wife test...berbuih...then she ask me utk test sama ada benda nie betul atau tidak....then saya pun test...urin saya berbuih macan mana wife saya punya urin....klakar la...tak masuk akal....

    ردحذف
    الردود
    1. Yup..sy suh hubby try pun sm bbuih..lagi kuat buihnya..huhu

      حذف
  12. wah ! mmg ilmu baru ni, boleh try sbb CN dalam usaha nk preggy lagi..doakan la yer ;)

    ردحذف
  13. eh ilmu baru ni.tp kat umh xde clorox.jenuh plak nak membelinye hehehe

    ردحذف
  14. Erm...sy dh buat dh buih2 memg byk,ingat kan betol2 prgnen..xpuas hati g beli prgnen test 2skali sy bli..test 2kali xprgnen pun...TIPU LAR BENDA NIE SEMUA..nk taw keputusan kne beli prgnen test jgak lar

    ردحذف
  15. Mula2 sy buat klorox tuang atas urine, berbuih dan lame...then lps tu cuba urine tuang atas klorox, berbuih dan lama...berapa tahap keberkesananye ye...sbb sy x nk guna utp selagi x tau keberkesanannye...tq

    ردحذف
  16. kalau camni, senang beli tester ja la. hehehehehe

    ردحذف
  17. Bila baca entry ni, rasa berkobar nak cuba, tapi bila baca komen nak tergelak pon ado..hihi.. kesimpulannya, kalau test guna clorox jangan la percaya sangat..kang tengok berbuih happy ingat pregnant, bila cek upt/doktor negatif pula, frust pula jadinya.

    ردحذف
  18. hui.. macamni pon ada ka?

    Ishk. jangan clorox tercelup benda lain udahla..

    visit.: www.rinaprettyhealthy.com

    ردحذف
  19. kami buat ujian clorox bagi 2 wanita sudah berkahwin dan belum berkahwin. 2-2nye berbuih..hehe...

    ردحذف
  20. Baru excited..but bla tgok komen..huhu..tipah tertipu

    ردحذف
  21. My perio dh lewat 3mgu..so sja try..mmg berbuih..tp bla gna tester..result negative..kecewa btl..

    ردحذف
  22. My perio dh lewat 3mgu..so sja try..mmg berbuih..tp bla gna tester..result negative..kecewa btl..

    ردحذف
  23. tgk time tgh tuang kan dlm clorox ke atau tunggu skjp?

    ردحذف
  24. PERHATIAN SEMUA..JANGAN BUAT MCMTU..GAS YG KELUAR TU GAS BERACUN..TINDAKBALAS KIMIA BILA URIN CAMPUR DGN CLOROX BAHAYA..KLU X PERCAYA BOLEH SEARCH GOOGLE..TLG STOP SEMUA NI..LPS NI KLU NK BUAT APA2 SEARCH EFECT JGK..

    ردحذف

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)