Salam ceria semua... 

Sambungan kisah raya aku lagi yang belum habis... tak sempat nak buat part 3 semalam... Ok, lepas habis bercuti raya di Utara, raya ke-5 kami balik ke KL... Raya ke-6, kakak ipar aku (kakak suami), datang beraya kat rumah... Sembang-sembang dan makan-makan... saja lah tanya.. bila akak nak balik JB, sebab kenduri sepupu Ahad depan... diorang balik Rabu pagi Khamis.. Tapi kami cakap kami tak balik sebab low budjet.. maklumlah... bercuti jauh ke utara makan modal besar gak... Tapi beriya-iya biras aku (abg ipar suami) ajak balik... hoho... tapi kami pikirkan dulu lah nak balik ke tak.. tak bagi kata putus pun.. 

Lepas diorang balik.. masa makan tengah hari diskus la nak balik ke tak.. dalam hati aku teringin nak balik.. ea lah.. nak merasa beraya dengan mertua pula.. huhu.. suami ku rasa yg sama.. so, kami plan nk naik moto je.. mula aku anggap suami aku main-main je.. tapi serius rupanya.. lepas makan, dia terus g bengkel moto, tukar tayar belakang yg dah botak dan tukar minyak hitam... 

Lepas asar, siap solat dan kemas2.. bawa baju apa yg patut... kami mulakan misi mini bike kami... haha... memnag kerja giler lah... dalam hati nak juga beraya di JB kan... apa jua halangan ditempuh bersama... Kami xde superbike, tapi hanya mini bike... Motor Honda Wave biasa je... jangan tak tahu ea... Jam 6 petang gerak... sepanjang jalan, memang banyak berhenti lah.. sakit b****t kot... tapi kaki dan pinggang ok je... 


Singgah di RnR
Kami teruskan perjalanan dengan sabar... malam-malam banyak bus dan lori... Faiqah tido je atas moto.. relax dan tak meragam dia... standby susu siap2 dah... Cuma lenguh gak meriba dia... Jam 1 pagi lebih baru exit Kulai... Lalu Kulaijaya, sebab nak lalu Kluang, jlan gelap pepagi macam tu... bahaya sikit... Merempuh kabus tebal di pagi hari... memang sejuk... haha... memang giler kot... 

Sampai je di rumah jam 3 pagi di Bandar Tenggara, Johor.. Alhamdulillah... lepas makan kul 4 dekat kul 5 baru tido... memng mencabar tapi best... esoknya baru g berya... mula rumah kawn lama suami di Taman Molek, JB... memang tak percaya dia kami citer balik dari KL naik motor... lama dia bebel kat suami aku... Mak mentua aku pun bebel panjang... tadah telinga je lah... hahah... mau tak bebel... aku mengandung 4 bulan, Faiqah lak baru nak masuk 2 tahun, naik moto jauh2 gtu... memang kena lah kan... 

Balik ke KL semula hari JUmaat pagi... perjalanan tak kelam kabut sgt, cuma siang kan.. cuaca panas dan kdg je redup... Kami singgah di Melaka dlu jalan2.. plan nk bermalam di Melaka, tapi susah gak nak cari hotel budjet yg berptutan... so, lepas pusing2 baru balik ke KL... jam 9 malam sampai dengan selamat di KL... 

Memang kental betul lah... Travel yg memang kenang sepanjang zaman... sebab tu aku coret dalam ni buat kenangan... memang lasak tu... Isnin check-up baby kat KKIA... doktor scan, Alhamdulillah...xde apa2... baby aktif dan sihat... 

Sebenarnya travel mini bike buatkan aku dan suami memang sepenuhnya tawakal pada Allah... kemudian merasa betapa susahnya perjalanan hijrah Rasulullah s.a.w dulu yg hanya naik unta.. kami yg naik unta dengan kuasa enjin pun penat, apatah lagi guna kuasa binatang seekor unta je masa tu kan... Memang merasa betul kesusahan, org yg susah... sesekali buat macam tu buatkan kami insaf... Tapi Alhamdulillah... Allah permudahkan.. tak hujan..cuaca redup... dan Faiqah tak meragam... Alhamdulillah...misi berjaya!!!

23 تعليقات

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. mcm tak percaya akak baca maria sekeluarga balik ngn moto dr kl ke johor... dpt akak rasakan kepenatan nyer... cume kene benti banyak2 kali lah kan kalu tak sakit yg amat la montot tuh...

    akak tak tau pun maria peknen? tahniah ek... ke akak yg terlupe heheeh...

    ردحذف
    الردود
    1. Hehe... Dh lma tempek countdown bby kt blog tpi rmai x perasan sbb sy x pnh taip entry psl 2nd pgncy...

      حذف
  2. pnt akak taip panjang2 td tak boleh nk post komen lak

    terpanjat akak baca cite maria nih, balik kl-johor ngn moto... mmg mencabar udahla mlm2 lori bus banyak... gelap lg... tp kalu kite dh niat kan kite gagahkan jugak akhirnya berjaya... tp mmg kene benti2 lah kn, sakit montot kalu tak tuh

    ردحذف
  3. biar betul tu, apapun yg penting kena hati2

    ردحذف
    الردود
    1. Hhhe...mmg hati2...xde rushing2... Mohon perlindungan dr Nya...

      حذف
  4. aik, maria kan ada kereta, naper tak naik kereta jer... amboi misi mini bike lagi...

    ردحذف
  5. waa.. mcm bahaya je awak. dgn pregnant lg pstu dgn anak kecik lg..mujur tkde apa2 berlaku..jgn bt lg lah gitu..hehe

    ردحذف
  6. tahan betol...
    dahlah bawak anak...kalau hujan siap semua basah..hihi

    ردحذف
  7. Macma tak percaya akak naik moto tempuh perjalanan jauh tu kak, mau kebas kaki tangan tu..
    Apapun myra memang tabik, akak memang kental..
    Myra tringin nak bwk moto tp asben plak tak bg, apatah lg pejlanan jauh mcm tu :D

    ردحذف
    الردود
    1. Hehe... Sy mmg x reti bwa moto.. Klu nk nek ngn hsbnd la.. Hehe... Sndiri mmg jgn lah ea..

      حذف
  8. Huhuhu...penah jugak wat keje gila nih...tp bukan dari kl la..dari pulapol jempol ke sg rambai melaka..balik naik moto mase tuh mengandung sulung 4bln...meredah hujan bagai..memang kebas vontot n skit pinggang time tuh..huhuhu

    ردحذف
  9. wah hebat ni..lasaknya..kita sebenarnya nak naik motor takut coz kita rasa open sangat...bila lalu sebelah lori or bus, rasa macam kecil aje...

    ردحذف
  10. jauhnya naik motor.. kalau aiza mesti dah lenguh pinggang..

    ردحذف
  11. Ya Allah..hebatnya sis..naik moto je..
    tak terfkir rasanya..
    syukur selamat pergi dan balik.
    yela, nak smpai ke hujung selatan kan jauh..

    ردحذف

إرسال تعليق

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

أحدث أقدم