بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Alhamdulillah... Hari MF nak review sikit pasal Hundle XS Yes 4G yang MF guna... Setelah sebulan MF guna baru dapat sesuaikan diri dengan Yes ni... Dalam tempoh tu juga... MF selalu hantar email kat Customer Servis Yes untuk maklumat dan pertanyaan... MF jenis malas nak call..sebab tu guna email je... 

Selepas sebulan... MF mula setting masa.. macam mana nak habiskan kouta 15GB dalam sebulan... dah la 15GB tu dibahagi pula kepada dua kan... 4.5GB waktu siang... dan selebihnya awal pagi... iaitu jam 2 pagi hingga 8 pagi... 

Waktu siang 4.5GB tu memang kejap je habis... tapi waktu malam tu 10GB... cara MF habiskan... kalau malam minggu memang stay up tengok wayang dengan suami... tengoklah apa-apa movie online... tapi tak selalu... Kalau tak stay up... Bangun pagi... lepas buat aktiviti kendiri... MF akan download sebanyak-banyak movie yang ada... Biasanya video pembelajaran untuk anak-anak la... Sebabnya style MF, MF tak benarkan phone dan tablet untuk anak-anak... Guna video, yang dipasang pada TV atau DVD Player dalam kereta... 

Biasanya memang banyak la video dapat download setiap hari... macam hari ni sahaja.. lebih 20 video MF dapat download dalam masa 1 jam... Memang laju download video... Lagipun suami MF dah dapat port yang memang betul-betul ada line 4G kat dalam rumah ni... memang hijau je signalnya.. jadi memang laju... 

Lagi satu bestnya... awal-awal bulan memang MF rajin je habiskan data... dalam pertengahan tu dah habis dah kadang-kadang... tapi masih boleh guna dan laju la juga... cuma takde laju macam data masih ada tu la... tapi setakat nak berblog, buka facebook dan website tu takde masalah walaupun kouta data dah habis... dan takde cas pun kalau guna walaupun data dah habis... tu yang bestnya... jadi, guna aje lah... walaupun data dah habis... 

Sekarang ni kira serasi la juga... sebelum jam 8 pagi memang rutin dah... bangun tido download video.. biasa memang cari je kat youtube tu... macam-macam ada kan... 


MF pilih Hundle Yes 4G ni sebabnya senang nak online kat mana-mana... dalam kereta pun boleh... nak usung bawa balik kampung pun takde masalah... sebabnya, kat kampung MF mana ada talian internet yang tetap... Untuk phone pula, MF still dengan celcom.. cuma dah downgrade dari 3GB sebulan kepada 1GB je... untuk dua nombor... Alhamdulillah... MF dapat jimat separuh dari bil biasa lepas tukar plan ni... 

MF bukan tak nak ambil Unifi, tapi sebab MF menyewa...dan insha Allah mungkin akan berpindah... Nanti nak kena pindah... banyak hal pula nak uruskan... lagipun MF nak tunggu kontrak Astro habis...sebab nak terminate juga...sebab jarang sangat dapat tengok tv... sebab anak-anak banyak layan movie yang MF download...tak pun kami beli DVD je... Tunggu la, nanti dah duduk rumah sendiri dan tetap... nak juga pasang Unifi... Insha Allah... 

Jadi, setakat ni... review MF setelah sebulan guna, Alhamdulillah... not bad la.. cuma kena pandai-pandai la manage masa, nak habis kan data... 

Review MF Sebelum ni:

5 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Bagus erkk line Intrnet ni..kat cne msh blm berpa ok line

    BalasPadam
  2. wow besar tu 15gb akak nye.. huurm CT nye 5g aje sebab nak guna pun on off on off.. kalau ke hotel n xde line wifi or line wifi semput baru on.. dalam kete on itupun slalunya stiap bulan tak sampai pun 5g tapi YES terbaik ^^

    BalasPadam
  3. Samalah. Saya pun selalunya xsuka nak call2, just guna any source yang libatkan menaip je.

    BalasPadam
  4. Saya pakai YES 4G jugak - masa saya daftar = RM79 sebulan. Tapi, saya dapat rebate RM5 setiap bulan sebab bayar tolak dari kredit kad selama 2tahun tu.

    BalasPadam
  5. saya pon guna yes di rumah
    kalau blk kg j guna celcom .hihi
    betul tu mmg xda cas layan j ala, setakat yg biasa biasa bila dh hbs kuota tu

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama