Homemade Shawl Butterfly

21
Homemade Shawl Butterfly | Alhamdulilllah... tercapai juga salah satu misi projek cuti sekolah yang memang MF dah lama nak buat... Dari mula-mula cuti MF dah teringin nak buat... Akhirnya dengan bantuan dan sokongan suami MF berjaya juga realisasikannya semalam dengan jayanya.. 

Projek MF cuti sekolah kali ni ialah nak buat shawl sendiri... Shawl yang MF paling suka ialah Butterfly Shawl... sebab sekali pusing je dah menjadi... tanpa cermin dan banyak pin, shawl butterfly memang mudah dibentuk... 

Projek tertangguh masa MF balik kampung di Kedah... hajat nak mencari kain di sana... tapi tak menjadi... sebab berjalan sana-sini... plus dengan budjet kurang... Jadi, tertangguh lagi... hinggalah kami balik pula ke Johor... 

Di Johor banyak masa sikit... Jenjalan ke Plaza Angsana dan singgah ke Kamdar ... Misi diteruskan... mencari kain yang sesuai nak buat shawl... MF pilih dua jenis kain... Warna purple kain jenis Koshibo bidang 45, agak tebal dan tak perlu pakai inner... dan warna biru pula kain jenis chiffon bidang 60...

Ukuran nak buat shawl yang labuh... kalau bidang 45 MF ambil dalam 2 meter... masa tu tengah offer kat Kamdar.. semeter hanya RM6.80 je... untuk kain chiffon tu mahal sikit... RM10.90... tapi sebab bidang 60, MF beli satu meter setengah je untuk hasilkan shawl yang labuh... 

Lega lepas dah beli... Misi nak memotong tu pula yang bertangguh... ealah... nak kena anak-anak lena tidur baru boleh pegang gunting... Lepas balik KL baru MF mulakan misi.. Memula sediakan tapak atau contoh dulu.. Takde kertas yang besar, jadi MF ambil je surat khabar lama dan cantum-cantum bagi besar... alahh... nak buat contoh tapak je kan.. Lepas dah buat tu... bertangguh lagi beberapa hari...

Potong Pola Shawl Butterfly


Homemade Shawl Butterfly

Nampak line clear, ahad lepas baru MF pegang gunting dan buatkan bentuk ikut contoh shawl butterfly yang memang MF dah pernah beli... Shawl butterfly yang ada tu kakak ipar MF belikan di Jalan TAR...murah je RM6.80 sehelai...tapi takde la labuh mana kan... Jadi, MF buatkan itu sebagai contoh... 

Jahit tepi tudung

Lepas dah potong pada kertas tu... baru MF tekap dan buat pula pada kain... MF lebihkan sikit dari contoh sebab nak bagi labuh... Alhamdulillah.. menjadi... Lepas tu, MF mula mencari tailor yang boleh jahit tepi tudung... Tanya-tanya di FB, blogger Akma Omar bagitau ada kedai di area JPN Sri Rampai... jadinya, semalam suami MF semangat ajak pergi jahit... Cari-cari kat dalam bangunan JPN tu, ada la satu tailor Melayu... Rosniza Tailor, yang memang tukang jahit pun akak tu... Hantar dan tunggu la dalam setengah jam untuk dia siap jahit... 

Homemade Shawl Butterfly

Alhamdulillah... dah siap jahit, terus balik cuba... Alhamdulillah... Misi berjaya.. puas hati dapat buat shawl sendiri... suami MF pula bagi nama... "haa...lepas ni boleh la buat Maria Firdz Collection pula"... adehh... saja je tu... dia jeles... haha... Alhamdulillah... 

Terima kasih buat suami MF juga, sebab tolong realisasikan misi MF kali ni... Kalau nak harap MF pergi sendiri memang tak lah... Modal untuk buat dua helai shawl butterfly yang labuh ni... Modal kain : RM26.95 + Modal Jahit Tepi Halus : RM14... Total Modal untuk siapkan : RM40.95 untuk dua helai shawl yang labuh dan menepati syariat... Walaupun modal masa tak dikira, tapi rasa berpuas hati dapat buat sendiri.. Lepas ni nak buat lagi... warna dan corak lain pula... Dan MF memang suka shawl butterfly...sebab mudah dan cepat nak bentukkannya... 

Alhamdulillah... selesai projek cuti sekolah 2014

Catat Ulasan

21 Ulasan
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. Salam kenal MF..guano pakai ni..mcm menarik pulak :)

    Www.adaa-inspiration.com

    BalasPadam
  2. shawl butterfly? camne bila dah pakai ye? hehe. saya tak pandai bab2 shawl.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama mcm shawl lain cuma tertutp bulat elok dpan dan belkang...

      Padam
  3. Salam kenal...;) untungnya pandai jahit shwal sendiri...

    BalasPadam
  4. wah bagusnye..rajin wat sendiri..shawl butterfly ni macam halfmoon ke..saya pandai pakai yg halfmoon je..senang gak nak bentuk..

    zuerieybeautysecret.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. butterfly ni lagi mudah bentuk dari halfmoon... hehe

      Padam
  5. untuk bju keluarga muja nnti majlis kawin pun beli kain untuk jahit shawl sendiri. ptong siap2,, tinggal kelim tepi je. jimat. hehe

    BalasPadam
  6. wahhh seronoknyaaa, saya pun teringin nak buat shawl sendiri. Walaupun duduk rumah, masih tak dpt cari kelapangan masa buat shawl..huhu

    BalasPadam
  7. lepas ni boleh lawan Fareeda dan Adijuma la..ekekek

    BalasPadam
  8. Wahh.. Rajin MF siap buat shawl ni.. Tahniah berjayaaa..!

    BalasPadam
  9. saya tak pernah pakai shawl
    ni dengar pula shawl butterfly, lagilah pelik mendengarnya

    BalasPadam
  10. Salam maria nanti share la tutorial shawl butterfly nih....

    Akak pun pakai shawl buat sndri...bidang 45 memg akak beli 2 meter..besar

    BalasPadam
  11. Hehehe menarik ni Maria ..Pasni boleh la buat lagi untuk jual kat kawan2 mana tahu kot2 ada yang berminat ..Hehhee ..All the best dear

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

Catat Ulasan