Bahayanya Broken Link kepada sebuah Blog

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bahayanya Broken Link kepada sebuah Blog | Broken Link, mula kecoh diperkatakan Broken Linkogger… terutama dalam kalangan rakan sosial MF.

MF mula memerhatikan dan ambil peduli pasal Broken Linkog bila Broken Linkog MF tak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.

Kenali Broken Link


  • Kenapa dengan Broken Link?
  • Bahaya ke broken link ni?
  • Apa kesan Broken Link kepada Blog?
  • Macam mana nak detect broken link pada Blog?
  • Bagaimana ianya boleh menganggu perjalanan SEO Blog korang?


Ini antara pertanyaan dan persoalan buat Blogger yang baru nak tau… MF dulu pun tak tau, tapi ambil tahu dan ambil peduli.

Bagi yang menjadikan Blog sebagai sumber pendapatan sampingan, mesti pentingkan bab SEO Blog. Kalau korang nak maintainkan SEO Blog, korang kena ambil peduli pasal broken link ni.

Sebenarnya, ianya adalah pautan web yang korang tidak dapat ekses walau apa pun yang korang lakukan. Sebab itulah web server akan sentiasa menghantar notify ralat apabila korang klik pada pautan Broken Link.

Bahayanya Broken Link kepada sebuah Blog, kesan broken link, cara buang broken link, cara check broken link,

Bahayanya Broken Link kepada sebuah Blog

Nama lain bagi Broken link:

Dead Link
Link Rots

Contoh Broken Link Sebagai Rujukan

Mungkin korang nak tahu juga, Broken Link itu seperti apa?

Contoh broken link yang akan korang selalu jumpa :

404 Page Not Found

Halaman atau pun sumber yang tidak wujud pun dalam sesebuah server.

400 Bad Request

Host server tidak dapat membaca URL yang terdapat dalam Blog.

Bad host

Kata mudahnya ialah invalid host name. Nama server atau DNS tidak dapat dicapai atau pun tidak wujud sama sekali.

Bad URL

Ianya lebih kepada Malformed URL. Mungkin kerana kesilapan ejaan atau simbol pada URL atau pun menggunakan protocol internet yang salah.

Bad Code

Ini biasa terjadi apabila berlakunya invalid HTTP markup. Server tidak bertindakbalas dengan spesifikasi yang ada pada HTTP markup.

Empty

Biasanya berlaku apabila host server memberikan balasan “empty” kepada page yang tidak mempunyai sebarang konten atau tidak mempunyai response code.

Timeout

HTTP akan sentiasa berterusan request time out apabila melakukan link checking. Biasanya terjadi bila korang tidak mendapat ekses internet yang baik.

Reset

Host server akan drop atau cut connection. Ini berlaku apabila Broken Linkog korang misconfigured atau pun terlalu sibuk kerana mendapat highest traffic.

Punca boleh jadi Broken Link

Banyak sebab boleh jadi Broken Link ni, antaranya:


  • Korang meletakkan URL yang salah sama ada misspelled atau pun mistyped.
  • Perubahan struktur URL pada blog. Biasa berlaku apabila sering membuat pertukaran permalinks pada Broken Link korang. 
  • External site pada pautan tersebut sudah tidak aktif lagi atau pun permanently moved (tukar domain dari Broken Link blogspot kepada TDL).
  • Link pada pautan konten tersebut telah pun terpadam atau tidak aktif.
  • Kesilapan atau pun terdapat ralat pada HTML, CSS, Javascript, atau CMS).
  • Firewall atau pun Geo Location menghalang korang dari akses pautan tersebut.


Kenapa SEO Membenci Broken Link?

Walaupun Broken Link tidak memberikan kesan yang menyeluruh terhadap perkembangan SEO Blog korang. Namun, jika Blog korang memiliki sedikit atau pun banyak Broken Link akan menyebabkan Google triggered sebagai Blog yang terbiar atau sudah tidak berfungsi.

Google search quality rating guidelines juga menggunakan indicator jumlah Broken Link untuk menentukan tahap kualiti Blog korang.

Google Search Console

Google Search Console Menghantar Email Notification Tentang Masalah Broken Link Pada Pautan AMP.

Terdapat 2 sebab kenapa korang harus mengelakkan Broken Link dalam Blog korang dan kenapa SEO sangat membenci Broken Link.

User Experience

Bila korang sudah serius menjadikan Blogging sebagai satu cara hidup atau pendapatan sampingan/utama korang, pastikan korang tidak memandang ringan masalah dead link atau broken link ini.

User experience ni ianya salah satu faktor yang diambil kira dalam SEO. (Ni tips SEO Blog juga)

Pada bulan Jun yang lepas,  Google membuat perubahan algorithms mereka secara besar-besaran yang bertujuan untuk memudahkan carian  kepada pengguna.

Bagi Google, algorithms mereka boleh memahami bila terdapat dead link pada Blog korang. Tapi jika para pengguna Blog korang pula mendapati dead link pada Blog pasti ianya mereka akan memberikan pandangan yang buruk kepada blog korang.

Bounce Rate

Jumlah sesebuah dead link yang terdapat dalam Blog korang boleh membuatkan bounce rate korang meningkat.

Semakin banyak dead link akan menyebabkan pengguna Blog korang akan beralih kepada Blog lain kerana terlalu banyak maklumat yang mereka tidak dapat diakses.

Ini akan merugikan korang, malah rating pada bounce rate pasti akan meningkat. Bagi yang menjadikan blog sebagai pendapatan melalui Adsense, ini akan memberi kesan yang bahaya.

Semakin kurang masa pengguna blog korang berada dalam blog, maka semakin tinggi rating bounce rate blog korang naik.

Cara Mengesan Broken Link Pada Blog 

Untuk pengetahuan korang, terdapat 2 cara yang digunakan pada blog www.mariafirdz.com untuk mengesan kehadiran Broken Link.


  • Broken Link Checker
  • Google Search Console


Broken Link Checker

Mudah je, masukkan link korang kat : https://www.brokenlinkcheck.com/, nanti dia akan bekerja dan cari semua broken link yang ada.

Bahayanya Broken Link kepada sebuah Blog, kesan broken link, cara buang broken link, cara check broken link,

Kemudian korang boleh la delete atau unlinkkan dead link yang ada dalam entry.

Google Search Console

Ni cara kedua guna GSC… Tak ramai yang tahu guna… Tapi sekarang kena ambil tahu. Sebab data dari sini 100% dari carian Google.

Biasanya kalau ada error Google akan bagitau melalui email.

MF rasa, dah cukup panjang pasal Broken LInk.. Tutorial untuk buang broken link, MF akan tunjukkan pada entry akan datang.

Moga dapat membantu buat yang bertanya. Kenapa penting buang broken link.

Apa bahayanya jika broken link dibiarkan saja pada blog. So, sama-sama lah kita usaha untuk mantapkan blog kita kalau kita rasa nak jana pendapatan dari blog.

MF sendiri masih dalam proses buang broken link ni… lebih 4000 broken link yang ada… hari ni scan lagi, Alhamdulillah berkurang 2000 dah…

Semoga bermanfaat.

Catat Ulasan

8 Ulasan

  1. baru check broken link ni. alahaii banyaklah pula.

    BalasPadam
  2. Sama laaa 4k lebih huwaaaaa byk nk kena delete ni

    BalasPadam
  3. mmg banyak jugak yg akak dh delete broken link bila sesekali buat kerja pembersihan... tp tulah kadang penat nk delete satu2

    BalasPadam
  4. shu check semalam, dekat 600 broken link. bila check rupanya entri lama-lama, dan ada akaun yang dah tak aktif. delete lah terutama giveaway ataupun segmen. harini scan dah clear. haha

    BalasPadam
  5. MF, boleh ajarkan macam mana nak check guna Google Search Console ni?

    BalasPadam
  6. yang google search console ni tak berapa reti nak buat.. sikit lagi nak clearkan hal broken link ni

    BalasPadam
  7. Alahai pening laa.. mama punya blog pun beribu2 gak br..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^