5 SMARTPHONE YANG BAKAL DILANCARKAN TAHUN 2017-2019

5 SMARTPHONE YANG BAKAL DILANCARKAN TAHUN 2017-2019
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jom sembang pasal gadjet pula.. 

Gadjet ni satu keperluan masa kini dah sekarang ni... jika baru ni masing-masing bercerita pasal iPhone 7, jom kita tengok smartphone yang bakal dilancarkan tahun 2017 hingga 2019... 

Semestinya mesti lebih canggih dan lebih maju dari yang sedia ada... 

5. iPhone 8
Belum pun panas guna iPhone 7, Apple sekali lagi upgrade gadjet depa... tahun 2017 bakal dilancarkan iPhone 8. cuma tarikh yang spesifik tu takde lagi... yang pasti ianya pasti buatkan penggemar Apple teruja nak memilikinya..


  • Specifications & Features: Apple iPhone 8 Specs
  • Battery Power: Non-removable Li-Ion 3000 mAh battery
  • Camera Features: Auto focus, Optical image stabilization, 3D-4K Resolution, Live Photo, Touch Focus, Face/Smile Detection, HDR (Photo/Panorama)
  • Camera – Primary: 14 MP Primary Camera
  • Camera – Front Facing: 4 MP Front-Facing Camera
  • Colors: Silver/Space Grey/Gold/Rose Gold/Jet Black
  • Features: OLED, Eye+Fingerprint Scanner, Retina Display
  • Memory: (32/64/128/256) GB
  • Operating System: iOS 11, upgradable to iOS 11.3.2
  • Price: $1200 USD, 1069.38 Euro, 827.07 GBP
  • Processor: A-11
  • Release Date: Q-4, 2017
  • Screen Display: 5” – 5.5” 4K screen corning, retina display
  • Sensors: Barometer, compass, dust-proof, heart rate, shockproof, SPO2, thermometer
  • Video Recording: 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 90 fps
  • Glass Body with a little Metal Frame: It is to be considered that Apple is appealingly  trying to make a whole glass frame for iPhone which is unbreakable and is more powerful that Android’s Gorilla Glass.
  • Touch ID is to change the frame to eliminate the Home Button and make it full of screen complete display.
4. Symetium Smartphone
Serius.. MF tak pernah dengar jenama ni... tapi kalau tengok spec smartphone bikin menggoda juga... dengan RAM yang besar... memang buatkan rasa berbaloi guna terutama bagi blogger yang selalu update blog, godek insta dan ambil photo...selain bateri yang tahan lama... 
Jom tengok spec Symetium Smartphone:



Model: Symetium
Operating System: Android Marshmallow
Processor: Qualcomm Snapdragon 820
RAM: 6 GB
Internal Memory: 64/ 128 / 256 GB internal memory
Display: 5.0 OLED 1080p gorilla Glass 4
Screen Resolution: 1920 x 1080 pixels
4G bands : YES
Camera : 24-mega pixel rear camera 5-mega pixel front facing camera
Connectivity : Bluetooth 4.0, Wi-Fi A/B/G/N/AC, GPS 850/900/1800/1900, WCDMA and Micro-USB connectivity
Battery: 4,000mAh
Colors: Black, Blue, Red, White
Expected Price: $499, $699, $ 799 and $999

3. Nokia C1
Nokia, satu jenama yang memang lama bertapak di dunia... dulu nokia terkenal dengan jenama telefon yang tahan lasak dan kecil ringan dan memang majoriti guna nokia... Tapi akibat perkembangan teknologi, Nokia ketinggalan sikit... sebab memula nokia buat smartphone guna Operating System Window bukan Android... jadi, banyak kekurangan Windows ni.. MF sendiri pernah guna.. 1 minggu je guna, terus trade in ambil samsung Note 1.

Tapi kali ni, nampaknya Nokia C1 tak mengecewakan penggemar dan peminat setia Nokia... 



NETWORK
Technology
  • GSM / HSPA
  • 2G bands GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G bands HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • Speed HSPA
  • GPRS Yes
  • EDGE Yes
LAUNCH 
  • Announced: Not announced yet
  • Status: Rumored
BODY
  • Dimensions -
  • Weight -
  • SIM Micro-SIM
DISPLAY
  • Type: IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
  • Size: 5.5 inches (~79.9% screen-to-body ratio)
  • Resolution : 1080 x 1920 pixels (~401 ppi pixel density)
  • Multitouch: Yes
PLATFORM
  • OS: Android OS, v6.0 (Marshmallow)
  • Chipset: Qualcomm MSM8976 Snapdragon 652
  • CPU: Octa-core (4x1.8 GHz Cortex-A72 & 4x1.4 GHz Cortex-A53)
  • GPU: Adreno 510
MEMORY
  • Card slot: To be confirmed
  • Internal: 32 GB, 2 GB RAM
CAMERA
  • Primary: 13 MP, autofocus, LED flash
  • Features: Geo-tagging, touch focus, face detection, HDR, panorama
  • Video: 1080p@30fps
  • Secondary: 5 MP
SOUND
  • Alert types: Vibration; MP3, WAV ringtones
  • Loudspeaker: Yes
  • 3.5mm jack: Yes
COMMS WLAN
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
  • Bluetooth: v4.2, A2DP
  • GPS: Yes, with A-GPS, GLONASS
  • Radio: FM radio
  • USB: microUSB v2.0
FEATURES
  • Sensors Accelerometer, proximity, compass
  • Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM
  • Browser HTML5
  • Java No
    • MP4/H.264 player
    • MP3/WAV/eAAC+/FLAC player
    • Photo/video editor
    • Document viewer
BATTERY: Non-removable Li-Ion battery
MISC: Colors-Black

Apapun, masih belum disahkan telefon nokia ni nak keluar bila... tapi nampak menarik juga nokia kali ni.. dah ikut perkembangan zaman dah..

2. Samsung Galaxy S8
Samsung memang cepat perkembangan teknologi gadjet nya.. Yang paling terkenal ialah Galaxy la kan.. Apa pun, MF dah tak minat Samsung... Tapi Galaxy S8 ni memang buatkan orang terpikat...



  • Specifications: Galaxy S8 Specs
  • Battery: 4200 mAh
  • Camera Features: Optical image stabilization, geo tagging, facial recognition, HDR, auto laser focus
  • Camera – Front: 9.0 Megapixels
  • Camera – Rear: 30 Megapixels
  • Colors: Black, blue, gold, and white
  • Features: Corning Gorilla Glass 5, 4G LTE, Bluetooth 5.0, fingerprint scanner, retina eye scanner, wireless charging, rapid charging, mini projector
  • Memory: 64 and 128 GB internal memory and expandable with dual micro SD cards
  • Operating System: Current Android operating system 2017
  • Price: $850 USD, 775 Euro – see below
  • Processor: Snapdragon Qualcomm octa-core 3.2 GHz processor
  • RAM: 6 GB RAM
  • Release Date: April 2017 – See Below
  • Screen Display: 5.2” 4K display with a 4096 x 2160 screen resolution

1. Project ARA
Smartphone ini adalah dibawah projek Google yang berganding dengan Motorola.. .smartphone ni memang WOW memang sangat canggih.. terbeliak biji mata MF tengok... 

Project ARA (A8A01) Specifications
Processor: Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994)
RAM: 3GB
Storage: 32GB internal
Display: 5.46-inch,  1080 x 1920 (403 dpi), TFT-LCD OTM1906C
Camera: Rear camera: 2.1 MP (16:9 aspect ratio), fixed-focus lens, 1080p video capture
Front camera: 5.0 MP (4:3 aspect ratio), fixed focus lens, 1080p video capture
Battery: 3,450 mAh
Dimensions: 152 x 74 x 12.5 mm (without camera module)
Weight: 190 grams (approximate)
Connectivity: WiFi, Bluetooth 4.0 (LE), NFC
Sensors: GPS, barrometer, light, gyroscope, proximity, accelerometer, magnometer, pressure, gravity,
Ports: 3.5mm headphone jack, USB Type-C
Audio : Front-facing mono speaker, 3.5mm headphone jack, dual microphone
Buttons : Power, volume rocker, module release
Android: 7.0 (NMR1), API Level 24, Security Patch 2016-08-05

Tengok spec biasa je.. tapi kena tengok video ni baru nampak kelebihannya:


Antara kelima-lima ni yang mana menarik bagi anda??? Bagi MF, semua tak minat... MF kongsikan aje... MF dan suami setia pada Sony... sememangnya kami serasi dengan SOny sejak dulu lagi.. dan Sony pun tak banyak turun harga lagi... ALhamdulillah... 3 tahun dah guna... memang puas hati sangat... cuma bateri je dah kong .. ingat nak beli batery baru je... Insha Allah, ganti bateri boleh guna lama lagi... Kalau nak beli smartphone pun, pastinya MF akan beli sony kot... tapi tidak lagi kepada Samsung... 

Tapi tu la.. tiada siapa boleh tanding kemewahan yang ada pada iPhone... walaupun ada smartphone yang lebih mahal dari iPhone, orang nampak iPhone juga yang mewah kan... sebab tu macam-macam orang sanggup buat sebab nak dapatkan iPhone.. bebudak U dan Kolej bahkan sekolah menengah pun tergilakan iPhone...kalau dalam drama Malaysia takyah cakap la kan.. tak main lah samsung.. semestinya iPhone.. 

Apapun.. tak perlu nak kejar sangat harta dunia ni..sebab semuanya bersifat baharu dan takkan kekal lama.. Kalau nak milikinya pun ikut kemampuan... tak perlu nak kejar sangat teknologi sebab kita memang tak kan dapat kejar... tapi kejar lah akhirat...kerana itulah yang akan kekal abadi... :)

Sumber rujukan: Wikipedia, Google, YouTube
Share This :
Maria Firdz

Maria Firdz: Teacher, Housewife to Mr.Firdz, Mom to 3 daughters and 1 son | Lifestyle blogger, Like to sharing everything and usefull info to all of you.For any collaboration please email: myfirdaussy@gmail.com

avatar

iphone 7 idaman saya, kalau kata tahun depan ip8 dilancarkan kenelah tunggu sikit masa lagi ;)

Delete 12/19/2016 7:08 PTG
avatar

Wah.. Kak maria, mereka berlumba-lumba untuk cipta teknologi terbaru hp..

Makin lama makin smart.. Iphone 8 tu memang cantik. Tapi mesti harga pun sangat cantik. :p

http://www.reenri.com

Delete 12/19/2016 8:47 PTG
avatar

terima kasih for the info, mila tertarik dengan Samsung, sebab before ni pakai samsung note 11 so far gambar terbaik utk blogger kan.

Delete 12/20/2016 9:59 PG
Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^