GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

Tips Berkawan di Facebook!

Tip berkawan dalam FB:

+ Bila ada kawan FB beri pendapat pada post di wallnya, kita LIKE bila dah baca. Ucap terima kasih jika dia kongsi ilmu berguna.

+ Setuju atau tak setuju, LIKE saja. Tanda kita dah baca postnya. Kawan Fb kita itu akan gembira kita sudi baca post pendapatnya.

Tip jangan hilang kawan dalam FB:

Bila kita tak setuju dengan pendapat kawan FB kita, buat macam ni:

+ Jangan kita taip komen dengan bagitahu pendapatnya itu tak betul. Ia menjatuhkan air mukanya. Kita telah memberitahu semua kawan-kawan FB nya yang pendapatnya itu tak betul.

+ Jika ada fakta yang disebutnya tak betul, cara yang betul bagitahu dia adalah dengan menaip di dalam inboxnya fakta yang betul. Dengan itu kita menjaga air mukanya.

+ Jika kita menolak pendapatnya, jangan tulis pendapat kita di wallnya. Kita tulis pendapat kita di wall FB kita sendiri. Jangan sebut namanya. Tulis saja pendapat kita.

+ Masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang harimau mengaum. Jangan kandang kambing kita mengaum. Rumah orang ada adabnya.

*Bersilaturrahim itu meluaskan pintu rezeki.


Sumber: Bahagian Dakwah JAKIM

Berkawan di alam maya... Selalu jadi salah faham.. Tapi kena ada satu prinsip... Antaranya...

TAK PAYAH NAK SENTAP DENGAN POST ORANG KALAU POST TU TAKDE KENA MENGENA DENGAN KITA!!!

Kalau post yang berkaitan nasihat, ilmu tu baca dan muhasabah diri bersama... Kalau kita terasa tu maknanya iman kita ada lagi la walaupun secebis kat hati tu... Mungkin kita je ego tak nak berubah dan terima kebenaran.


1Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ