Breaking

Januari 17, 2020

Laa... Dah Gaji Ke...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Laa... Dah Gaji Ke... | Duit kalau difikir rasa sesak... Tapi kalau tak fikir rasa tenang.... Dulu selalu fikir bab duit... hujung bulan tertunggu gaji... Rasa lambat je...

Tapi , la ni malas nak fikir pasal gaji... malas nak fikir pasal duit... Yakin pasti ada rezeki Allah akan beri.


Mungkin sebab suami MF bukan lagi orang yang makan gaji, jadi memang rasa lapang dan tak fikir. Kalau dulu , dua-dua orang makan gaji kerja kerajaan, kena bajet dan plan betul-betul duit ni...

Tapi kini, takdelah nak beriya sangat planning tu... Yang penting keperluan anak semua cukup... Itu dah memadai...

Memang bajet gaji, settle kan hutang bulanan... Kemudian, dahulukan keperluan anak... Susu, pampers memang beli untuk sebulan terus... dah lepas tu, tak payah nak memikir dah... sebab tu juga rasa dah tak fikir pasal duit dan hidup lebih tenang.

rezeki

Dan sebab tak memikir tu juga, tak ambil kisah pasal bila gaji... sampaikan tak sedar pun yang semalam dah gaji dah pun untuk penjawat awam... haha... alhamdulillah.. rezeki kan..

Boleh la buat modal nak tukar minyak hitam yang dah lebih limit tu... haha.. untuk hal sekolah, semua dah settle dah... yuran, buku, semua dah siap sedia... Alhamdulillah...

Lepas dah terlepas jadual, barulah rujuk Jabatan Gaji, tengok jadual gaji...

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Bagi Tahun 2020

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Bagi Tahun 2020

(Satu Tarikh Gaji untuk Semua Negeri)

     Bulan Tarikh Hari Catatan 
     Januari 16.01.2020 Khamis  Tahun Baru Cina 25 & 26 Januari 2020 (Sabtu & Ahad)
     Februari  24.02.2020 Isnin -
     Mac  25.03.2020 Rabu 
     April 23.04.2020 Khamis -
     Mei 14.05.2020 Khamis Hari Raya Puasa 24 & 25 Mei 2020 (Ahad & Isnin)
Hari Pesta Kaamatan 30 & 31 Mei 2020 (Sabtu & Ahad)
     Jun 22.06.2020 Isnin Hari Gawai 1 & 2 Jun 2020 (Isnin & Selasa)
     Julai 23.07.2020 Khamis Hari Raya Haji 31 Julai & 1 Ogos 2020 (Jumaat & Sabtu)
     Ogos 25.08.2020 Selasa -
     September 24.09.2020 Khamis -
     Oktober 26.10.2020 Isnin -
     November 25.11.2020 Rabu Hari Deepavali 14 November 2020 (Sabtu)
     Disember 17.12.2020 Khamis Hari Krismas 25 Disember 2020 (Jumaat)

 So, lepas ni jangan terlepas lagi... hehe...

Tapi best juga bila tak ambil tahu ni... sekurang-kurang takdelah tertunggu macam apa kan...

Itulah... indahnya bila meletakkan Allah melebihi segalanya.... rasa tenang je...

Tak percaya cubalah amalkan... insha Allah... 

6 ulasan:

nurul aqidah azahar berkata... [Reply]

kadang tak amik tahu lebih baik. takde la rasa stress kan

norhidana berkata... [Reply]

bila gaji awal kene jimat cermat kalau tak lama nk menunggu gaji bulan depan, akak nasib suami kerja swasta kalau akak gaji awal time gaji dia masih lagi rasa lega,...

aienienka berkata... [Reply]

Betul tu, alih2 eh laki hulur duit, eh dah gaji ke. hehe

Tapi, amek tahu sebab boleh planning awal nak cuti ke ape. ^^

Ematunz berkata... [Reply]

wahh penting amik port duit masuk ni. supaya kita bijak kawal kewangan harian kita

Siti Yang Menaip berkata... [Reply]

adoiii next gaji in Feb tuuuuu lambat lagi.. gaji masuk semalam..
semalam jugak tinggal nipis je wallet. langsai tolak semua urusan..

Umi Nazrah berkata... [Reply]

Oh gaji awal ke bulan ni. Allahu. Terlepas pandang rupanya. Senarai tarikh gaji penting untuk online seller jugak 😋