Ticker

6/recent/ticker-posts

NAK BUAT BLOG MESRA SEO? IKUTI 6 TIPS INI...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dah makin ramai blogger yang berubah template blog kepada mesra SEO, tapi sejauh mana kenal apa ke benda SEO tu??? dan apa tujuan orang buat blog SEO? Sebenarnya, blog SEO ni bukan saja-saja orang buat... Tapi bagi yang buat duit melalui blog ni, blog mesra SEO ni amat penting untuk 3 tujuan utama ni:

Pertama, bagus untuk penjenamaan. Nak menjenama dan nak bagi blog kita orang kenal... tu orang buat blog mesra SEO. 

Kedua, organic trafik. Blog mesra SEO ni, memang tak dinafikan akan memberi kesan yang positif dari segi trafik blog.. Maknanya, mudah masuk dalam enjin carian google atau mana-mana web search.

Ketiga, meninggikan nilai blog. Ada juga orang buat blog kemudian jual semula... Ni untuk orang yang betul-betul buat duit dengan jual blog je ni.. ataupun jual template.. ada juga yang buat blog, kemudian jual kepada orang lain sekali dengan isi-isi blog... Jika blog berkualiti dan mesra SEO memang blog ini akan mempunyai nilai tinggi dan orang akan beli.



Itu tujuan orang buat blog mesra SEO... jadi, bagi yang dah ada blog SEO atau bakal nak buat blog SEO, jom ikuti 6 Tips ini:

Tips 1 : Artikel Yang Unik
Setiap blog mesra SEO, bersaing... persaingan ni sangat sengit... Yang mana dulu.. kalau sesiapa pernah join contest SEO tahu la kan camne kan... Tajuk sama, tapi yang nak membezakannya ialah kualiti artikel yang ditulis. Itu yang buat orang banyak baca, bila baca orang share, bila share, akan meningkatkan blog di enjin carian juga.

Tip 2 : Artikel panjang
Orang yang buat blog mesra SEO kena rajin.. Rajin taip entry panjang-panjang.. NI satu cabaran juga.. sebab apa panjang... Google memang suka entry panjang-panjang.. sebab tu juga salah satu syarat nak dapat Google Adsense ialah entry yang panjang dan bukan sekadar Wordless Wednesday... 

Tip 3 : Sasaran keywords
Mencipta keywords yang berkualiti... untuk blog sendiri. Contoh blog MF guna keyword motivasi... sebab blog ni lebih kepada motivasi bukan kisah peribadi... kalau lifestyle tu terlalu ramai blogger guna keyword tu...

Lagi satu keyword untuk sesuatu entry pun memainkan peranan penting juga dalam blog mesra SEO. 

Tip 4 : Backlinks berkualiti.
Backlinks ni, setakat ni cuba buat juga la.. tapi tak mampu nak konsisten.. sebab banyak update guna mobile je.. sebab tu guna auto backlink je setakat ni.

Tip 5 : Blog selalu update
Bila dah ada blog mesra SEO, kena la rajin update blog... paling tidak sehari satu entry... jangan seminggu sekali baru nak jengah blog kan... Tulis lah apa sahaja, gunakan apa sahaja teknologi untuk update blog.. ataupun masa idea banyak tu, buat entry autopublish... dan salah satu MF ni payah nak ketandusan idea ialah sebab siapkan draft.. lebih 100 entry dok dalam draft... dan bila rasa takde idea sangat mula la godek draft... paling ringkas guna je gambar apa yang ada dalam phone.. 

Tip 6 : Mesra mobile
Ini satu elemen penting dalam mencari template mesra mobile... ada template konon mesra SEO tapi bila buka kat mobile tak mesra pun... Memang penting sebenarnya, sebab boleh dikatakan 80% pengguna sekarang gunakan mobile untuk search info tertentu berbanding guna PC ataupun laptop.. 

Selain tu, template mesra SEO mesti mudah diakses dan link dengan media sosial yang lain.. apa pun.. blog mesra SEO memang berkesan untuk 3 tujuan yang diterangkan pada pendahuluan entry ni. 

Sumber rujukan: wangcyber

Catat Komen

7 Ulasan

  1. Boleh ajar saya tak bagaimana blog seo.

    THanks

    BalasPadam
  2. tips yg bermanfaat kpd newbies mcm abam.

    BalasPadam
  3. Terima kasih. insyaAllah akan dipraktiskan.

    BalasPadam
  4. Tak brape nk faham lagi pasal SEO ni.... Thanks atas info yang bermanafaat ni...

    BalasPadam
  5. bukn senang nak capai seo..kne usaha..

    BalasPadam
  6. Terima kasih di atas perkongsian. Bagus sangat info ni untuk beginner macam saya.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^