GuidePedia

11

Alhamdulillah, tepat jam 3.30 pagi pada 1 November 2014, siap juga akhirnya keseluruhan buku aturcara untuk hari anugerah kokurikulum... 

Fuhhh... tiga malam tak tidur lena memikirkan nak siapkan buku aturcara ni sebaiknya... Pengalaman dan kenangan indah... 

Bermula dapat tugasan seperti biasa memang tak boleh nak buat kerja, sebab tunggu data dan info dari pihak-pihak lain... terutama dari rakan aku yang buat sijil penerima anugerah... Meeting hari Isnin lalu, baru dapat info sikit-sikit... Mula lah link dan hubungi AJK lain yang terlibat... 

Memula, aku kena dapatkan dulu design banner, sebab nak samakan design muka depan buku dengan banner dan bunting. Orang lain yang designkan.. nak dapatkan tu pun mencabar... kawan aku emailkan tapi tak boleh buka sebab failnya terlalu besar... Akhirnya, terpaksa sedut je guna pendrive... masa tu dah hari Rabu dah... 

Bila dah dapat design, aku terus cuba dapatkan segala info dan data peserta pula dari SU Kokurikulum.. alhamdulillah... malam Rabu tu dia emailkan... dapat la buat malam tu... aku stay up malam tu dari jam 12 tengah malam sampai jam 4.30 pagi... sebelum tu tertidur juga kul 10 sampai kul 10.30 malam... suami kejutkan sebab dah minta izin dia untuk siapkan malam tu... Diduga pula malam tu, si adik bangun sejam sekali nak menyusu... jadi, sambil buat, sambil layan si adik... 

Buatlah, siap lah sampai jam 4.30 pagi, aku tertidur dan jam 6.00 pagi terjaga... pagi tu tak buat pape dah... settle kan kerja rumah... Ke sekolah, dah agak dah, ada lagi nak kena edit... senarai nama penerima diupdate lagi... sekali memang edit lagi... edit-edit sampai sehari suntuk aku kerjakan itu... pastu nak print pula macam-macam masalah kat sekolah... 

Memula print dulu untuk direso, settle dah bab tu... lepas tu nak print yang khas untuk tetamu jemputan dan VIP yang diduga macam-macam... masa nak print tu dakwat hitam tak cantik... jadi, tukar warna lain yang gelap sikit... sekali dekat nak print tu belek balik, aduhhh... tak sama pula dengan senarai terkini... edit lagi semalam... sampai lepas Asar dok mengedit... bila nak print semula, printer pula tak boleh nak print duplex depan dan belakang... aduhh... saat tu aku dah pening... mana nak print ni... akhirnya minta tolong kawan aku yang jaga makmal... dia pinjamkan printer... masa tu dah jam 5.30 petang dah... sekali tik tok tik tok... godek sana-sini... setting printer segala bagai, dapat la print kulit je tiga keping... tu pun amik masa sejam... isi belum print lagi tu... 

Dah 6.30 petang, akhirnya pasrah... balik print kat rumah je lah... sedekah la ink sikit kan... tak pelah... janji aku tak pening nak siapkan kat sekolah... Balik rumah, pastinya kena tidurkan anak-anak dulu sebelum buat kerja tu... bila dah tidurkan anak, pasti sudah aku tidur sekali... 

Alhamdulillah, jam 2 pagi terjaga, dan print dan siapkan serta stapler semua... jam 3.00 pagi la baru siap sepenuhnya... dan saat entry ni ditaip.. buku ni, belum diserahkan kepada yang berkenaan... Tak tahu la ada silap ke tak.. aku tak mampu dah nak tengok... kang kalau tengok ada je salahnya... 

Alhamdulillah... selesai suda...sebenarnya, ini memang dah kelaziman dah... siapa yang pernah buat design dia tahu camne la dugaan tu... tu belum masuk dengan kes big boss cerewet kan... buat itu tak kena, buat ini tak kena... mujur big boss aku ni lelaki kan.. so, dia tak kisah sangat bab design...dia serahkan kepada yang pakar, dia semak spelling dan susunan je... Tapi kena bos cerewet memang masaklah... memang bertambah stress... kena pula kaki komplen kan... eh... jangan salah sangka, aku tak kata kat sapa-sapa tapi realitinya mesti ada macam tu... pengalaman kengkawan kan... 

Apa-apa pun... entry sekadar coretan kenangan aku dalam perkhidmatan aku tahun ni... bukan luahan atau keluhan... sekadar coretan peribadi aku... dan takde kena mengena dengan sesiapa...

Terima kasih buat suamiku yang memahami dan membantu aku... tanpa sokongan dia, tak mungkin juga aku mampu siapkan buku ni... Terima kasih Allah, kerana permudahkan segala urusan aku... Alhamdulillah...syukur... 

Thanks for reading: Cabaran Menyiapkan Buku Aturcara/Buku Program

Catat Ulasan

  1. Fuhh phm2...memang keje tetap kakha kaat sek ni...hehe tp bile siap berbaloii...rs bangga tgk hasil keje kite hehe

    BalasPadam
  2. Bukan senang kan. Kiranya boleh ucap tahniah sebab berjaya siapkan dgn jayanya ;)

    BalasPadam
  3. nak buat kerja kalau kena tunggu input dari pihak lain memang stress..huhuhu.alhamdulillah dah settle

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah. Moga srmuanya ok bila direview nnt insyaAllah.

    BalasPadam
  5. Alahai kesian nya..banyak sungguh kerja nak kena buat..lagi2 bila dah ada suami dan anak2..kan?sudah nya jam 3,4 pagi pun masih bekerja jugak..

    BalasPadam
  6. Nampak mudah tp sebenarnya payahkan

    BalasPadam
  7. Fuh! Memang mencabar...kalau saya, nak siapkan pamplet yang 4 muka surat pun bukan main seksa...apatah lagi nak buat sebuah buku program...

    BalasPadam
  8. Saya pernah juga buat buku program..memang mencabar setba serbi....pakai software apa buat buku tu?

    BalasPadam
  9. Akhirnya siap jugak.. Alhamdulillah..^_^
    RosmizaAliDotCom

    BalasPadam
  10. lega kalau kerja dah siap..bolehlah tarik nafas sikit masa untuk berehat.

    BalasPadam
  11. CN mmg tetap dan berpencen buat buku aturcara ni, betul tu, masalah utk buat buku aturcara adalah mendapatkan info yang selalu dpt last minute, dah design cantik2, print lak masalah..biasa la tu ;)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top