Si Biadap dan Si Pengotor!!!

Sumber: google images

Kisah benar yang berlaku pada hari minggu yang lepas...

Kami ke KL Festival City untuk window shopping...parking bahagian bawah... Biasa memang suami suka parking dari belakang...jadi bonet depan ngadap jalan...

Dalam dua jam lebih kami shopping kami balik...selesai bayar parking...waktu nak ke kereta... Aku dan suami serentak terkejut melihat sesuatu atas bonet depan kereta... Serentak dengan itu muka suami berubah...pantas tangannya menampar 'benda' yang kat atas bonet tu... Huh!!! SAMPAH!!!

Sampah!!! Berupa plastik aiskrim yang melekat-lekat dengan flyers entah hape-hape... Siapa tak bengang kan... Memang BIADAP!!! Kalau tahu siapa yang buat... Memang nak kena sekolahkan nih!!!

Kemudian situasi kedua... Si pengotor... Dalam perjalanan hantar anak ke rumah pengasuh... Di trafik light lampu merah... Berhenti hampir dengan sebuah van lama warna hijau... Tingkap van terbuka... Ternampak tangan si pemandu keluar dari van... Mencampak sesuatu! Iaitu SAMPAH!!! Oh! Hampir mengenai bonet depan keretaku...

Haishhh... Dalam hati istghfar saja lah... Memang sikap buruk! Orang Malaysia memang yang tak didapat dinafikan... Sikap ni merendahkan tamadun orang Malaysia... Teknologi canggih manggih, tapi akhlak dan sikap takde, takde guna...

Pelik! Macam mana nak ubah perangai dan sikap si biadap dan si pengotor nih! Masyarakat Malaysia memang suka dok dalam sampah... Tu tak campur lagi dengan perangai suka meludah merata-rata... Salah siapa???

Aku sebagai ibu bapa! Cukup marah anak aku buang sampah merata... Buang dalam tong sampah, kalau takde yang terdekat simpan dalam beg... Memang itu mak bapak aku dan cikgu aku ajar dan aku praktik smpai sekrang... Bahkan... Suamiku pun paham kenapa banyak sampah dalam beg tangan aku... Sebab dah tabiat agaknya...

Tolonglah ajar anak tu buang sampah dengan elok... Korang nak ke lahirkan generasi suka sampah! Biadap! Dan pengotor!!!!

Memang aku geram... Sebab siapa ajar anak-anak kita kalau bukan kita... Banyak lah.. Aku tengok mak bapa buang sampah kot tingkap time memandu, pastu anak-anak tengok... Jadi, nak salahkan anak??? Penat aje ajar bab adat, penat aje amik subjek sivik... Tapi sikap macamtu juga.. .

Entah lah... Macam mana lagi cara nak ubah sikap buruk rakyat Malaysia nih??? Orang asing pun dah tahu perangai tu... Kalau g negara org memang malu lah... Walaupun kita nampak membangun, tapi dari segi sikap kita sangat teruk kan...

Entahlah... Aku pun tak tahu dah nak buat camne... Kat sekolah lagi dah nampak... Dah diajar, disuruh... Tapi bila besar buat juga... Hmmm...


Posted via Blogaway

Catat Ulasan

10 Ulasan

  1. penyakit bagi rakyat malaysia nie walaupun tak semua yang ada penyakti tu..emmmm

    BalasPadam
  2. memang ada spesies spesies yang macam ni...

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak, sampah atas bonet kereta akak? Masyallah. takda tong sampah berdekatan ke? suka2 buang kat kereta org.. sheila pun biasa buang dalam beg dulu kalau tak jumpa tong sampah. kalau buang merata, hati rasa tak selesa. rasa bersalah sangat dekat org lain yang mungkin kena kutip sampah kita buang merata tu...

    BalasPadam
  4. agree kak!
    cukup tak suka bila ada yang buang sampah merata rata walaupun hanya bungkusan gula2. sebab taknak kereta kotor, sanggup plak buang sampah tengah2 jalan. hangin betul sy kalau jumpa orang2 macam ni.

    BalasPadam
  5. Mmg di kalangan msykt kita masih kurang kesedaran sivik... mereka rasa perkara2 mcm ni tak ada apa2 pun hhmmm...

    BalasPadam
  6. dorang kena belajar cara buang sampah di tempat yang betul..mesti dah biasa buang sampah merata tu..

    BalasPadam
  7. Kurang kesedaran sivik ... Teruk sangat ... Kalau gie pantai lagi sakit hati ... Tak reti ler nak kumpul dulu dah jumpa tong baru buang ... Puntung rokok pun bersepah merata-rata ... Belum tgk lagi slip bank & slip no giliran ... Moga dia orang nie beroleh kesedaran ...

    BalasPadam
  8. Akak buang smpah dlm keta

    BalasPadam
  9. Sakit jugak kalau kena camni kan Maria..sakit hati...ni mmg tsk reti bljar bab2 kebersihan la ni..

    BalasPadam
  10. Biasa je tengok orang buang sampai dari kenderaan mereka. Tak fikir ke perasaan pengguna jalan raya yang lain...huhuhhh!

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^