Recents in Beach

Jangan Tafsir Sesuka Hati

Selepas lebih 24 berlakunya kes MH370 Hilang... Perkara pertama aku nampak di laman sosial terutamanya Facebook ialah:


  1. Orang edit gambar yang berkaitan MH370.. Kreatif rakyat Malaysia kan...
  2. Berlambak Page pasal MH370 yang kita pun tak tahu siapa adminnya...
  3. Ayat al-Quran yang tafsirkan berdasarkan jam kejadian, nombor kapal terbang dan lain-lain yang berkaitan... 
Tetapi, terkesan dengan yang no.3 tu... mulanya aku ok lagi.. tapi bila makin luas tersebar..terasa macam satu kepelikan... dan lumrah orang kita.. bila terjadi sesuatu baru buka terjemahan al-Quran.. Terjemahan ea... bukan Tafsir... Kena faham, Tafsir ni detail... terperinci... contohnya Kitab Tafsir Ibn Kathir... Tapi kalau terjemahan.. sekadar translate dari Bahasa Arab ke bahasa Melayu... 

Memang la tak salah, tapi sebenarnya tak betul bila kita tafsir ayat tu kata ada kaitan dengan kejadian yang berlaku... Hanya Allah yang tahu Hikmah dan Rahsia disebalik kejadian... Jangan tafsir ayat tersebut ikut kefahaman sendiri... 

Ni ada aku printscreen dari Page Pakar Diari Hati... berkenaan situasi tafsir ayat... dan juga admin PDH ni dapatkan jawapan Ustaz Uthman Daud:

Aku tak nak cakap betul salah, tapi korang fikirlah sendiri... 

p/s: biasanya orang yang belajar agama, dia tak sebarkan hal begini selagi tak sahih... sebab dia ada sifat berhati-hati dalam hal agama... 

Catat Ulasan

8 Ulasan

  1. sy yg tak reti nih lg la takut nak sebarkan ayat sebarangan... huhu

    BalasPadam
  2. betul tu kak maria, banyak sngat pulak ustaz n ustazah muncul, kalah tak sure better jangan share..

    BalasPadam
  3. betul tu kak maria, banyak sngat pulak ustaz n ustazah muncul, kalah tak sure better jangan share..

    BalasPadam
  4. Dlm kesusahan2 org terutama ahli keluarga mangsa ni.. ada juga yg tak senonoh nak jadi pakar teori.. Agaknya klu ahli keluarga dia org yg terlibat mcm mana ye.. tafsir bagai.. agak2lah.

    BalasPadam
  5. Nak tunjuk pandai tak kena tempat...
    Lg memburukkan keadaan yg dpt msg mcm ni, boleh percaya dan main forward2x pulak lagi.. huu..

    BalasPadam
  6. sy langsung x buka fb
    tau dah mcm mcm. akan keluar.
    lagi 1 yg runsing wassap. ada je. pastu forward

    teruskan berdoa.inshaaAllah pasti ada rahmat dari Allah

    BalasPadam
  7. doakan yang terbaik utk mh370..

    BalasPadam
  8. doakan yang terbaik pada MH370.. jangan lah dok buat pelbagai spekulasi...

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^