Cuti Berganti dan Cuti Peristiwa Sempena Hari Raya

Hari tu pernah dikhabarkan sekolah akan bercuti awal 5 dan 6 Ogos 2013. Tapi kedua-duanya cuti berganti. Namun belum ada keputusan yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). 


Kemudian, dengar pula citer, permohonan cuti berganti oleh sekolah-sekolah di Malaysia tidak diluluskan. Namun, pada 19 Julai 2013, keluar surat pekeliling mengatakan 5 dan 6 Ogos ada lah cuti. Iaitu 5 Ogos (Isnin) cuti peristiwa dan 6 Ogos 2013 merupakan cuti berganti iaitu akan diganti pada 24 Ogos 2013. 

Alhamdulillah.. berita ni menggembirakan seluruh warga pendidik.. bukan sebab seronok nk cuti awal... tapi sekurang-kurang dapat cuti awal dapat la rancang perjalanan. Terutama geng pantai timur amat2 risau jika tak cuti awal, sebabnya confirm dah diorang berkonvoi biasa 8-9 jam, boleh jadi 13-15 jam perjalanan... So, diorang boleh la plan balik awal lepas ni..

Dan berita ni juga makluman dan berita untuk ibu bapa yg ada anak-anak bersekolah. Tapi pihak ibu bapa tetap kena tunggu surat pengesahan dari sekolah anak masing-masing ea.. sebab tarikh ganti tu sebagai cadangan sahaja..

Aku??? Owh.. sama je.. awal ke tak aku tetap balik sehari sebelum raya sebabnya suami aku bukan dari orang KPM kan.. hehe.. tapi tak kisah, janji dapat balik kampung kan... 

Rancang perjalanan sebaik mungkin ea.. buat spot-check kereta anda sebelum bergerak ke destinasi... Kuarkan duit sikit ea untuk pastikan kenderaan kita dalam keadaan elok dan selamat.. Hati-hati memandu...jangan pentingkan diri sendiri... Ingatlah yng tersayang.. hhehe.. awal plak buat pesanan raya ea... Tak pe.. supaya kita sama-sama beringat ea.. moga selamat sampai ke destinasi..

Bagi yang nak download dan lihat sendiri surat pekeliling tu.. KLIK SINI

Catat Ulasan

14 Ulasan

  1. Bukan ke 5 dan 6 tu hanya cuti berganti? Bukan cuti peristiwa (5) tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betullah... baca la dalam surat pekeliling tu.. :)

      Padam
  2. setiap tahun kami beraya kat sini sebab memang kena bertugas sehari sebelum raya, pastu baru gerak balik kampung, biasanya perjalanan kami lancar selancarnya, balik kampung sambil beraya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah.. Balik pagi raya... Mesti best gak kan.. Hehe..x yah pening psl jem..

      Padam
  3. wahhhh bestnyer kak! Kami masih kena keje lagi 5,6,7 tu huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuti.. Tapi msih di rumah... X blik kg gak lagi.. Huhu

      Padam
  4. baca entry ni tiba2 rasa xsabar nak balik beraya pulak.. hihii

    *nanti bg alamt yer..

    zarina_naniey@yahoo.com.my

    title bookmarks raya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heee.. Tu la kan...
      Sy bg melalui email tadi.. Terima kasih..

      Padam
  5. Wahh lamanya bercuti..bestnyaa..happy Holiday CIkgu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama cuti...keje pun bertimbun.. Hehe...

      Padam
  6. alhamdulillah dapat juga bercuti lama sikitkan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah... Boleh ziarah menziarahi...

      Padam
  7. Alhamdulillah dapat cuti awal.. tapi nak mengganti tu yg malas tu.. huuuuu... ena start cuti 1.8.13 nanti.. huuuuuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mlas pun terpksa gak.. Huhu... Awal ena cuti..

      Padam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^