Recents in Beach

Cabaran Fasa Akhir Penyusuan

Alhamdulillah... Faiqah dah masuk 1 tahun 9 bulan, dan ini bermakna, tempoh penyusuannya juga 1 tahun 9 bulan. Dah masuk fasa akhir menyusuan. Lagi 3 bulan nak genap 2 tahun iaitu tempoh yang Allah nyatakan dalam al-Quran penyusuan susu ibu. 

Memang terasa cabaran yg dasyat fasa akhir ni...

1. Lapar
Memang ni yang aku rasa, lapar memanjang. Lepas makan terus rasa lapar lagi.. Satu hari 5 kali makan nasi dan diselang seli dengan buah. Air memang tak boleh mis la.. Kalau tak memang longlai. Aku pernah dapat komen negatif bila aku tulis pasal entry lapar ni dulu.. Kononnya aku tak dapat lagi nikmat Allah. Memang aku terasa hati dengan komen tu, tapi aku kenal org tu, xpe lah dia tak dapat susukan anaknya smpai besar, dia tak tahu cabaran tu, dapat menyusu nanti aku takut dia lebih teruk dari aku.. huhu... 

2. Kuat Menyusu
Ni memang dah jadi habit dia, makin kuat menyusu bila fasa akhir, tak kira masa. Kadang2 lepas makan pun menyusu lagi.

3. Kurang makan
Fasa akhir tiba, dia semakin memilih makanan.. Hadoi.. masak la apa pun, makannya tak banyak. Tu juga faktor dia kuat menyusu. Kadang2 geram pun ada.

4. Makin kuat merajuk
Bila tak dapat susu akan merajuk. tapi semalam aku dan suami mulakan proses utk ajar cerai susu. Dengan tekad hati, dia tido tanpa menyusu.. Suamiku tidurkan dia, dan aku dok luar bilik. Alhamdulillah berjaya. 

5. Makin aktif
Umur seusia dia mmg kuat bergerak dan makin aktif. Menyebabkan dia cepat haus dan punca dia nak susu. Tapi aku gantikan dengan air kosong. Tapi mmg dia snggup minum air kosong dari minum susu tepung. 

Cara nak ceraikan susu cara tradisional:
1. Letak benda-benda yang pahit macam serbuk kopi, perisa2 yang pahit.. Petua mak, letak buah melada pahit sebab mmg betul2 pahit buah tu.. kat bandar susah la nak dapat buah tu.
2. Letak benda-benda yg menggelikan. Contoh, letak pewarna sirap atau benda2 yg dia geli dan tak suka.

Cara moden dan psikologi:
1. Gunakan kaedah memujuk. Beritahunya, tempoh penyusuannya makin hampir, tu yang aku bagitau faiqah setiap hari.. nanti dah dua tahun Faiqah kena berhenti susu ummi, bagi peluang kat adik2 plak nanti ea.. 

2. Jangan pelawa. jangan pelawa susu ibu jika dia tak minta. Tapi aku rasa, yg ni tak berkesan utk Faiqah sebab Faiqah masih kuat menysuu, minta susu setiap sejam sekali.. tak pengsan ummi.

3. Kesediaan. Kena sabar melayan kesediaan Faiqah utk bercerai susu. Tak pelah kaedah yg aku dan suami guna ni secara slow2 je dulu.. Nak bagi dia biasa dengan susu lain. Jika Faiqah tak sedia mmg tak guna memaksa dia.

Macam mana jika bayi saya tak mahu behenti menyusu?

Jika bayi anda tidak menunjukkan tanda dia mahu berhenti menyusu, bersabarlah. Dia suka berada di dada anda sebab itu menenangkan dia di samping memberikannya makanan. Dengan pertimbangan ini, anda boleh membantu dia menyesuaikan diri: 

Beri keselesaan dengan cara-cara lain 
Dengan perlahan, gantikan penyusuan badan dengan cara-cara lain untuk memupuk anak anda. Jika anda lazim menyusukan bayi anda untuk menenangkannya, cuba pula cara lain untuk membuat dia tenteram. Anda boleh membaca buku bersama-sama, nyanyikan dia, atau main mainan sebagai alternatif. 

Cuba lewatkan penyusuan 
Melewatkan penyusuan adalah efektif jika anak anda itu lebih tua dan boleh memahami penerangan anda. Apabila anak bertatih anda minta disusukan, katakan yang anda akan menyusukannya dalam sedikit masa dan alihkan tumpuannya kepada aktiviti lain. Jangan menyusukannya di awal petang, dan beritahu dia yang dia mesti tunggu sampai masa tidur. 

Pilih masa anda 
Peristiwa besar dalam hidup membuatkan bercerai susu lebih susah. Adakah anak anda sakit baru-baru ini? Selalunya bayi yang tidak sihat mahu menyusu lebih kerap. Sebenarnya, penyusuan badan mungkin mendatangkan kebaikan untuk bayi yang sakit. 

Begitu juga jika anda baru kembali bekerja, atau pindah rumah, anak anda mungkin masih menyesuaikan diri kepada pertukaran itu. Jika demikian, mungkin sekarang bukanlah masanya untuk membuat perubahan besar dalam kehidupan anak anda. Cuba lagi dalam masa sebulan. Lambat laun, ianya akan berlaku. 

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. I pun baru few weeks perlahankan aktiviti "bergayut" my daughter, dia menyusu sekarang pun out of habit, bukan sebab lapar pun, tu yg kami decide untuk cerai susu.

    And as u said, lapar. I sentiasa rasa lapar hahaha. Pelik ingatkan anak tak menyusu, kita boleh simpan all food and nutrients to ourself kan, maybe hormon changes in our body kot.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^