Recents in Beach

Hot.fm yang hot kerana ibu susuan

Sebelum tido belek2 group kat fb jap..tetiba t3rbaca satu isu yang hangat pasal susu ibu...pastu baca juga post kwan aku kat wall di pasal org dok kata tentang ibu susuan.. aishhh..isu mana plak ni.....

Pastu dekat satu group yg aku join de yg post pasal isu ni... dan siap bagi link...upanya isu yg pnah ku postkan iaitu... "derma susu ibu" tu... blh la cari post aku2 yg sebelum ni... isu ni kuarkan harian metro muka depan...
Rupanya, admin hot.fm post la isu ni kt wall page diorg dan minta pandangan org ramai... hmm..ramai sungguh yg komen dlm 400 lebih dh... tak terbaca dh aku.... cuma komen yg last2 tu ibu2 ni mngencam la org2 awam yg komen negatif pasal ibu susuan dan usaha murni si penderma susu ibu ni...

Hmm... mmg hangat la bila ada dlm kalangan lelaki yg tak faham konsep menghentam usaha murni ni kan... dan hot.fm pun kena hentam sbb dia buh ayat "perkhidmatan"...sgt tak sesuai la guna perkataan tu... aiyooo... derma susu bukan perkhidmatan looorrrr,..

Ada yg hentam suh hot.fm closee isu tu dan minta maaf secara t3rbuka s3bab menyinggung perasaan ibu2 sekalian di Malaysia.. ok..

Pendapat aku...isu ni saja j3 nak jadi isu kan... nama pun hot.fm... cuma dulu org dok buat isu NIP (Nursing in Public) atau menyusu di tempat awa,...skrg psal isu ibu dan anak susuan... di Malaysia..benda ni baru nak jadi isu... kat Barat dan negara timur tengah dh biasa dh ibu susuan ni s3bab bukan isu baru.... hal ibu susuan ni dah lama dah...dh pun dinyatakan secara jelas sejak 1400 tahun yang lalu...dalam al-Quran dan Hadis de dinyatakan hukum, dan penjelas pasal ibu susuan dan anak susuan ni...

Tapi kat Barat tak jadi isu pun, sebab walaupum diorg tak beragama Islam..tapi diorg kaji apa al-Quran kata tau... sebab tu dh biasa kalau kat luar negara...cuma dlm bab p3ncarian anak susuan dan ibu susuan mestilah kita ikut cara2 Islam...Islam dah letak syarat2nya... bukan senang...dan aku pasti ibu yg d3rma susu ni l3bih arif dan faham konsep ni...sebab tu dia bg susu dia..s3bab susu akan jadi darah daging...bukan boleh disedut balik kan lau dh besar...

Aku harap...sebelum nak hangat kan sesuatu topik..kena kaji selidik gak dulu...jangam cakap lepas sgt... ibu2 skrg dh arif sgt dan ilmu pasal ni pun byk dh... tahniah buat yg berjaya m3mbantu anak2 yg memerlukan susu ibu...s3bb susu ibu anugerah Allah atau Titisan Emas buat si anak..

P/s: dulu aku ingat de sorg blogger kena hentam gak pasal isu NIP..tapi last2 senyap gtu...sebab ibu2 ni sensitif jika org merendah2kan usaha murni mereka..namun selagi usaha itu tak menyalahi syarak,..pedulikan apa org kata dan hanya amik apa yg Allah dan Nabi s.a.w kata... moga usaha kita diberkati....

Published with Blogger-droid v2.0.9

Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. Tak suka juga dengan orang yang banyak sangat fikir negatif tentang penyusuan susu ibu dan ibu susuan ni, well, itu sudah termaktub dalam Al-Quran kan, nabi S.A.W sendiri pun seorang anak susuan...pelik dengan orang yang macam tu, malas nak dengar Hot.Fm lepas ni, tak hot langsung..

    BalasPadam
  2. owh jd isu ye skang...yg bujang pn ada amek pil hormon utk susukn ank angkt spya jd ank susuan..

    BalasPadam
  3. Untuk berbuat sesuatu itu, elok ada ilmu dan mengambil kira samada ia bersalahan dgn hukum atau tidak. Selagi ianya dibenar, teruskan saja...

    BalasPadam
  4. memang byk sngat komen pasal ni....balik rumah haritu, my hubby cakap yang topik hotfm tu kawan dia masa study dulu....hehe....
    pada saya tak menjadi masalah..sebab anak saya pun dah jadi anak susuan adik sendiri....

    BalasPadam
  5. memang betul isu nie sengaja dibuat.. tapi mereka tidak sedar implikasi kepada keluarga saya.. sedangkan apa yang disiarkan di Harian Metro tidak seperti yang mereka gambarkan dalam ayat PERKHDIMATAN itu.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^