Sebak kerana Bhoothnath

Petang sabtu bertemankn faiqah.. sambil2 guling dan buat westling dgn faiqah atas toto dpn tv… melayan citer hidustan.. lpas mkn dan solat.. tak tau nk buat apa..

Mula2 mcam menarut je citernye..sebab kisah hantu leh cakp dgn sorg budak yg nakal.. budak tu baru je berpindah dok sebuag villa lma yg ditinggalkn… tuan punya rumah tu dok kt amerika… mula  aku tengok relax je.. tak la focus tengok sgt kn.. smbil dok gelak2 dgn faiqah yg dok main aci dgn aku.. tapi sampai kt part2 sedih aku pun xleh thn sebak wehhh.. 

Part yang dah sedih tu bila segala-galanya terbongkar… Rupanya, yang disangka hantu tapi dianggap malaikat oleh si budak yg nakal tu… adalah roh tuan punya rumah tu… Roh dia tak tenteram sebab dia mati sendirian kat rumah tu… 

Dia dulu, bahagia dgn isteri dan anak dia namanya Vijay.. Vijay ni bila besar berhijrah ke Amerika.. tapi menetap terus dan tak balik2 lagi ke India.. siap kahwin dan ada anak dah la. Dia tak pernah balik, smpaikan rindu mak dia kat Vijay ni dibawa mati.. (part ni aku dah sebak dah)… 

Bila balik, dia jumpe ayah dia. Ayah dia seronok la, ingat nak dok terus kat india dh, tapi rupanya tak.. kerana termakan dan sayangkan bini dia, dia sanggup nak jual rumah tu dan nak bawa ayah dia ke Amerika. Tapi ayah dia tak bagi… last2 bini dia bagi kata putus, nak balik amerika juga walaupun ayah dia tak nak ikut. Si Vijay ni saying bini, dia balik Amerika tanpa toleh ke belakang lepas jumpe ayah dia.. Ayah dia kejar dia tapi rumah nya tersadung anak tangga, jatuh dan meninggal. Roh dia la yg dok berkeliaran tu.. 

Roh dia tak tenang sebab anak dia tak balik jumpe dia, dan tak penah buat upacara kepercayaan org India iaitu pembebsan roh. Roh dia la dok dlm rumh tu dan usik org2 kt situ, tapi lpas kluarga bdk nkl tu dtg, budak nkl tu ubh dia.. dia tak mngusik lagi.. dan jdi kwn dgn budk tu.. 

Tapi akhirnya, buat juga upacara pembebasan roh sebab mak budak tu risau la.. lau ank dia rapat sgt, tkut apa2 plak terjadi nnt.. 

Mula2 memng klkr citer ni, tapi sad ending.. citer Hindustan kn.. biasa la kn.. aku sebak je.. tpi tak nangis lagi la.. hihi.. tapi pngajran utk ank2… jgn la sygkn bini, smpai lupakn org tua… jgn terpngaruh dgn brat hingga lupa adat resam dan budaya.. itu yg nk dismpaikn dlm citer ni… lakonan Shah rukh khan dan amitabh bachan

p/s: tengok citer hindustan tak sah tak nangis..hihi

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Layan hindustan jugak ehh , aten ikut moodlaa kalaw ada geng nak layan so layan jea ~

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^