Review Drama: Bila Joyah Jadi Jutawan

Semalam hari Rabu, sudah pasti aku mengadap TV9, sebab drama Skrin TV9 la... aku tgh memasak, suamiku yg lyn citer tu mula2.. kisah "Bila Joyah Jadi Jutawan".. dgr tjuk mcm citer lawak je.. 


memang citer lawak, mula2 mcm bosan la..entah apa la motif citer ni.. sebab ada unsur2 cartun sikit kan.. sound effect dia pun mcm kartun,,, tapi dekat2 nak akhir2 tu best.. ada moral of the story yg tersirat..

Kisah si Joyah yang hidup di kampung, buat kerepek je, jadi jutawan sekelip mata sebab terjumpa harta karun di belakang rumahnya... terus berpindah ke KL, dan hidup serba mewah.. Joyah mula lupa diri, bangga diri, angkuh dan sombong.. tidak bekerja dan goyang kaki.. 

satu hari, hidupnya muflis, lepas masuk perlaburan palsu yg ditawarkn oleh org yg baru dikenali anaknya yang kononnya peguam.. joyah juga kedekut dan mula menghina org yg minta sedekah dirumahnya.. tidak berzakat walaupun disuruh suaminya.. joyah juga mula tidak solat sejak jadi kaya raya.. 

lepas muflis,joyah insaf dan memulakan kehidupan baru di rumahnya kat kampung.. 

moral of the story:
  • kalau kaya jgn lupa diri, 
  • hrta yg Allah bagi ialah pinjamn..
  • harta juga adalh ujian dari Allah..
Memang pengajaran utk org kaya citer ni.. walaupun ada sense of humour, tapi ada pengajaran tersirat.. citer yg ringkas, ringan mudah faham.. Pelakon2 pun best juga, Bell, Kaza, Yasmin Hamid.. pelakon2 yg berpengalamn semua ni kan... 

Catat Ulasan

0 Ulasan