2013: Pelajar boleh bawa telefon bimbit ke sekolah???

Huwwwaaa.. rasa nak nangis je baca berita ni kat Facebook tadi.. sebab apa aku nangis.. sebab aku cikgu.. pasti lah lepas ni, ada unsur2 ugutan la baru lah boleh mengajar lau tak sibuk dok belek handphone je.. 

Sumber: Facebook
Lepas ni juga cikgu displin bertambah2 la keje nye... cikgu, handphone saya hilang... cikgu dia curi handphone saya.. 

Lepas ni juga, pasti banyaklah gambar2 budak sekolah yang dipost kan kat facebook.. sebab kebanyakan handphone sekarang dah boleh link dengan WIFI dan ada sambungan internet... 

Lepas ni.. keje cikgu pasti bertambah la.. Telefon cikgu pun tak canggih mcm pelajar nye handphone.. 

Adoi.. tak tahu nak kata apa.. tapi banyak gak unsur2 negatif yang timbul.. Masalah tak kan timbul jika handphone Nokia 3310 dulu yang dibenarkan.. sebab boleh call dan sms je.. 
Sumber: dari Facebook
Korang pikir mcam mana?? ok ke pelajar bawa handphone ke sekolah.. nak ikut style jepun la ni.. kat jepun mmg pelajar boleh bawa handphone g sekolah.. tapi suasana persekitaran tak sama macam kat Malaysia kan.. 

hmmm... entahlah.. dah tak tahu la nak kata apa.. rasa mcam akan teruk je budak2 ni... kecuali ibu bapa msing2 amik peranan... baru msalah boleh dikawal walaupun bawa handphone ke sekolah.. 

P/S: Aku dulu, kenal handphone masa nak masuk U dah.. tu pun beli sbb aku dapat UTM, skudai.. jauh dari family je.. lau tak mmg x kan beli handphone aku... ni lah alaf baru yg menuju zman 2020.. Rasa stress je baca berita ni pepagi.. cikgu kat bandar metropolitan mcm KL ni kan..mmg tercabar lah dgn kemajuan teknologi ni.. 

Catat Ulasan

10 Ulasan

  1. masa zaman dulu tak pakai handponpun boleh hidup selamat.. lani macam2 kecanggihan ada,dunia makin tak selamat..
    konon nak menyenangkan tapi sebenarnya lebih menyulitkan

    BalasPadam
  2. sekolah saya boleh bawak handfon,tapi terkawal jugak laa. tade pulak hilang. asalkan pandai jaga sebab skolah tak bertanggungjawab kalo hilang. lagi satu,tak boleh main handfon time blajar. kalo tak kena rampas. hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lau skolh terpilih mmg no hal.. Lau sekolh harian biasa yg berada di tgh2 bndr metropolitn.. Xleh nk kata pe.. X thu la mcm na ea.. Tggu n lihat je lh.. Moga diorg ni mkin bijk..

      Padam
  3. Saya sekolah jugak , bru form 2 , tapi saya takder tefon , hiihi:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bgus lau xde dik dr ada dik ooi.. Buang msa n buang duit gak. . Lau nk guna pinjm mak pnya k...

      Padam
  4. Ada pro & cons, apapun bagi KA kena diperhalusi sebaik mungkin sebelum buat apa2 keputusan. Salam kenal ye, TQ sudi baca n jengk laman KA,neway KA dah follow u yek 370

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Mmg da baik nya juga tpi nmpk butk mlbihi yg baik.. Mcm sy ktakn.. Ada kbaikn jika ibu bpa mainkn prann juga..
      Tq follow.. Nnt sy jejak anda semula k.. Insya-Allah..

      Padam
  5. saya pun ada sentuh isu ni. kalau sudi baca

    http://monkeymacho.blogspot.com/2012/07/kementerian-benar-pelajar-bawa-gajet.html

    berbalik kepada 'seakan-akan pelajar jepun'?

    idea baru ni, al-maklum lah bukan selalu budak jepun datang rumah. tak tau sangat pasal gaya mereka ke sekolah =)

    sy mmg kurang sokong saranan ni =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Sbb sy sllu lyn citer korea n jepun dulu2.. Diorg mmg bwa hp ke sek.. Tpi gaya n situasi lain kt sana..

      Tq bg komen.. T cek baca naa... :-)

      Padam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^