Perlu Ke Stock Waktu Berpantang???

Salam semua.. Salam Jumaat dan selamat tengah hari... 

Ketika kaum adam sibuk menambah pahala, menunaikan Fardhu Jumaat, aku pun nak tambah pahala dgn berkongsi ilmu sedikit hal penyusuan..

Perlu ke ibu2 buat stock seawal mungkin , maksudnya: masih dalam pantang.. ???

Jawapan yang sesuai ku berikan adalah, berdasarkan pengalaman dan pengamatanku, bagi ibu2 bekerjaya, usah terburu-buru mengejar untuk mengepam susu dan membuat stock yang menimbun, semata-mata, takut susu tak cukup bila nak bekerja nanti.. Apa yang harus dilakukan ialah, teruskan menyusu bayi anda, dengan sekerap mungkin. Kenapa??? Sebabnya, bayi yang baru dilahirkan perlukan sedikit masa untuk sesuaikan dirinya dengan persekitaran di luar... Di alam rahim, bayi berasa selesa dan selamat, tetapi di luar, dunia yang luas, bayi merasakan sesuatu yg baru baginya.. Sebab itu ada sesetengah bayi, berasa tidak selamat dan menangis. 

Perlu diingatkan... Bayi menangis bukan semata-mata sebab LAPAR. tetapi banyak faktor lain... Antaranya, perut yang tidak selesa, keadaan yang sunyi atau terlalu bising, persekitaran dan cuaca panas atau sejuk.... serta faktor2 spiritual... So, bagi masa utk bayi anda untuk mengenal anda sebagai ibunya, banyakkan bercakap2 dan bermain serta mengurut bayi anda sekerap mungkin... Boleh pump susu ketika bayi tidur dan selepas bayi menyusu kekenyangan...

Sya juga buat stock susu, tetapi bermula selepas hari yang ke-50... Saya mulakan dengan membuat Power Pumping, sebanyak 3jam dan setiap sesi selama 45minit. Hasil pertama saya perolehi, 3oz shaja.. Namun saya teruskan mengepam dan mengepam selama seminggu dan hasilnya lebih 100oz terhasil... 

Jangan terburu-buru mengejar stock, tetapi kasih sayang anda pada bayi sangat diperlukan ketika dalam pantang.. Lebihkan menyusu bayi dari mengepam, semakin kerap bayi menyusu anda secara tidak langsung mengosongkan breast dan ni menyebabkan lebih banyak susu akan terhasil... 

Biasanya, breast akan membengkak, selepas seminggu kelahiran dan bila pump xnak keluar dan susu yang keluar mungkin sikit, knapa begitu??? Sebabnya, susu itu hanya untuk bayi anda, anda boleh kurangkan bengkak susu dengan tuam dengan tuala yang dicelup air panas, ulang2 hingga bengkak surut.. dan mengurut air dari rambut ketika mandi, juga boleh mengurangkan bengkak susu... Ni antara petua org lama2 yang saya amalkan... Alhamdulillah berkesan...

Jangan cemas dan risau... sbb nnt lagi akan mengurangkan penghasilan susu.. Minda dan emosi perlukan kebijaksanaannya utk dikawal sebaik mungkin ketika dalam pantang...

Moment terindah adalah ketika kita mula bergelar ibu, setiap kesusahan dan kepayahn hnya sementara dan kenangan tu akan jadi yg paling indah utk diingati... 

Post a Comment

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama