Memaparkan catatan dengan label blogwalking. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label blogwalking. Papar semua catatan

07 November 2016

November 07, 2016

15 Blogger Pengomen Terbanyak Bulan Oktober 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Berikut adalah 15 blogger yang menjadi pengomen terbanyak untuk sepanjang bulan Oktober 2016:


Mas (35)


Gee Lion (31)

Oyong Ilham (27)

Nadia Johari (15)

The KehalusanKelembutan (14)

paridah (12)

mama amir (11)

Adam (9)

dear anies (9)

Rosmiza Ali (9)

Along Misuari (8)

Fhatin Amelia (8)

NURUL AQIDAH AZAHAR (7)

Siti Rohaida Yusof (7)

Shikin Razali (7)

Mia Liana (6)


Inilah 15 blogger yang jadi top komentor untuk bulan Oktober 2016.
Terima kasih atas komen dan sokongan semua...
Terima kasih juga buat pembaca setia walaupun tak tinggalkan komen.. tetap saya hargai...

Entry ini untuk menghargai pengomen dan pengunjung setia blog ini..

05 Oktober 2016

Oktober 05, 2016

Cara Lain Untuk Follow Blog Jika Button Follow Error

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

MF dah lama hadapi masalah ni... Dah try klik banyak kali... Perkara ni berlaku sejak blogspot upgrade button follow dia tu la.. 


Dah refresh, clean history dan cache sama juga... Akhirnya ada terbaca cara follow lain kat blog siapa tak ingat plak... Tapi cara ni agak leceh la.. tapi ada kelebihannya juga...

Caranya: guna butang ADD kat dashboard blogger... seperti yang MF tunjukkan step di bawah ni.. 


Klik je button Add tu.. 

Masukkan URL blog yang kita nak follow.. 
boleh masukkan lebih dari satu URL.. 
Lepas tekan follow tu.. akan keluar popup macam kat bawah ni:

v
v

Klik je reload ... lepas tu korang refresh semula blog yang korang copy URL untuk follow tadi.. 
akan nampak kat button follow tu bertukar kepada unfollow... maknanya korang dah berjaya follow blog tu... 

Itu je la caranya MF dok buat sekarang ni.. terutama waktu nak join segmen atau give away.. 

23 Disember 2015

Disember 23, 2015

Ada Had Nak Tinggalkan Komen Ketika Blogwalking!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Selepas bercuti... Mula balas hutang blogwalking... MF mula blogwalking di beberapa blog yang ada senarai pada bloglist Mariafirdz..

Cara MF... Bila singgah ke satu blog MF akan baca beberapa entry yang menarik dan tinggalkan komen...

Lebih kurang 10 blog yang MF singgah... Tetiba dah keluar "Robot" macam ni:


Lepas tick dalam kotak tu.. Dia minta pilih kan pula gambar tu untuk pengesahan lagi... 

Hilang mood blogwalking dan blogwalking jadi lambat.. 

Tertanya gak.. Ada had ke nak tinggalkan komen sekarang ni... Mungkin banyak spam sangat sekarang ni.. Tu yang blogspot buat langkah macam ni... 

Leceh... Tapi apa boleh buat kan.. 

Jadi, MF minta maaf kalau MF lambat singgah kembali ke blog korang.... Tapi jangan risau.. MF akan singgah kat blog orang yang komen ke blog MF ni.. Insha Allah...

08 November 2015

November 08, 2015

Blogger Perlu Bijak Sebelum Meninggalkan Komen!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lama tak membebel pasal dunia blog... Kali ni MF nak bebel pasal komen dan gaya tinggalkan komen...

Luahan perasaan sendiri...

Rasa geram juga bila ada yang komen dengan baca tajuk je... Padahal dalam entry kita dah terangkan detail, kenapa mengapa bagaimana bila... Tapi tetap dia pertikaikan... Itu kena entry bab pendapat kita atau pengalaman la... Kita dah cerita... Tapi dia komen juga sebaliknya...  Siap bersoal jawab lagi... Sabar je la kan... Walaupun geram.

Sumber: Google images

Ada tu komen banyak-banyak tapi dok promote link segmen dan Giveaway yang sama... Hampir semua entry kita dia promote...  Dia komen sikit je... Entry promosi tu yang berjela...

Ada juga yang tinggalkan komen berunsur judi dan iklan... Yang ni memang MF tak akan approve...

Ada juga yang tinggalkan komen yang memang takde kena mengena langsung dengan tajuk... Kalau setakat tinggalkan komen "singgah sini", "blogwalking sini" MF tak kisah lagi... Tapi ni komen entry tapi takde kena mengena dengan isi pun...

Tu antara komen yang pernah MF terima... Memang sabar je la baca komen orang nih... MF pun berhati-hati juga nak tinggalkan komen... Fikir dulu, kalau rasa takde idea nak komen, MF baca je... Kalau ada shoutbox MF tinggalkan kat situ... Sebab takut tuan blog terasa dengan komen kita walaupun hakikatnya kita tak berniat begitu...

Entry yang terlalu berkisar hal peribadi pun MF tak tinggalkan komen... Dan jarang baca... Kecuali entry yang ada point berkongsi ilmu atau info tertentu... Tapi kalau entry citer pasal hal suami, jenjalan kisah pak mak mentua... Memang MF tak baca sangat la...

Entry bisnes pun tengok bisnes juga la nak tinggalkan komen... Kalau tak memang baca dan berlalu begitu je...

Jadi, jangan tertanya atau hairan kenapa entry kita takde orang komen... Sebab tak semua entry perlu dikomen...

Jadi, nak komen juga perlukan ilmu... Komen ni ibarat komunikasi dua hala tapi tidak secara langsung...  Perlu fikir juga sebelum meninggalkan komen...supaya komen kita adalah komen yang berhikmah serta berinspirasi untuk tuan blog.

07 November 2015

November 07, 2015

Senarai Blogger Dari Group Homeschooling Genius Syurga

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Meluaskan lagi kenalan bila join group baru... Ini, senarai blogger yang MF dapat dari Group Homeschooling Genius Syurga. Memang blogger ni berstatus ibu dan bapa tetapi tak semua bercerita tentang kaedah homeschooling yang betul-betul ikut silibus tu... Tapi menggunakan pelbagai kaedah homeschooling untuk mendidik anak... 


Jom jenjalan ke blog mereka... 
  1. http://hanyadihatiku.blogspot.my/
  2. http://puankutu.blogspot.com
  3. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com
  4. http://ayielifememory.blogspot.my/
  5. http://ayielifememory.blogspot.com
  6. http://dialoguda.blogspot.my
  7. http://dialoguda.blogspot.com
  8. http://ihaveasweetsmile.blogspot.my/
  9. http://akudiadangarage.blogspot.my/
  10. http://eelleebeauty.com
  11. http://sabrina-ismail.blogspot.com
  12. http://www.jemariibu.wordpress.com
  13. http://www.ayuzan.com
  14. http://www.natrahmohamed.com
  15. http://littleazfarshoppe.com
  16. http://ericanurul.blogspot.com
  17. http://faraheliana.blogspot.com
  18. http://ctamanaqim.blogspot.com
  19. http://www.kisahsidairy.com
  20. http://mamaleensihat.blogspot.my
  21. http://sunflowergo2.blogspot.com/
  22. http://sitibadariahbaharin.blogspot.my
  23. http://loveinsyirah.blogspot.com
  24. http://www.teratakusang.com
  25. http://penyisirrambut.blogspot.my/
  26. http://lanabusybee.blogspot.com
  27. http://puanainadayanahilmi.blogspot.com
  28. http://mommygonature.blogspot.com
  29. http://kidsbooksestore.blogspot.com/
  30. http://raihanahwardrobe.blogspot.com
  31. http://teratakmukmin.com
  32. http://atiekamis.blogspot.com
  33. http://artventurekids.com
  34. http://sweetlittlemom.blogspot.com
  35. http://www.addinieshop.squarelet.com
  36. http://www.ourkiddyshop.com/blog
  37. http://danishdamiadaris.blogspot.com
  38. http://tulippetals.com/
  39. http://belajardirumahfayyadh.blogspot.com
  40. http://justminimalist.blogspot.my/
  41. http://www.anaksayabijak.blogspot.my/
  42. http://www.edutoysworld.com
  43. http://ariffda.blogspot.com
  44. http://mybbcanread.blogspot.com
  45. http://ibubapaislamcemerlang.com
  46. http://akudiadangarage.blogspot.com
  47. http://sayepunyebelog.blogspot.com
  48. http://ceritatentangahmad.blogspot.com
  49. http://darwisydarwisyah.blogspot.com
  50. http://www.mommyvengers.com
  51. http://assyakura.blogspot.com
  52. http://miszhafiza.blogspot.com
  53. http://azlindhia.blogspot.com
  54. http://syamilmiracle.blogspot.com
  55. http://ceriteraibu.blogspot.my/
  56. http://ijaie.blogspot.com
  57. http://eliyanaramly.com
  58. http://www.sakinahamid.com
  59. http://arnisasoga.blogspot.com
  60. http://83zaza.blogspot.com
  61. http://silawatizulkifli.blogspot.com hihi
  62. http://www.fadzirazak.com
  63. http://www.mariafirdz.com
  64. http://www.mommyjane.com
  65. http://kembaraseorangmuslimahs.blogspot.com
Setakat ini yang berkongsi blog mereka.. Tapi rasanya ramai lagi yang ada blog... sebab jumlah ahli Group ni dah mencecah 30k dah... Tapi, apa pun ini salah satu cara untuk eratkan silaturrahim di alam maya sebab MF tak suka nak join group whatsapp... Cukuplah kita jenjalan di blog mereka dan komen apa yang patut kan..

Mana-mana blogger yang join group Homeschooling Genius Syurga tapi takde link di atas, boleh tinggalkan link di ruangan komen.. Nanti saya akan update... 

16 September 2015

September 16, 2015

Kerajaan Arab Saudi Bayar Pampasan 1 Juta Kepada Mangsa Kren Runtuh di Makkah!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Susulan dari tragedi kren tumbang, Raja Salman dan kerajaan Saudi umumkan :-
  1. Bayar pampasan Riyal 1 juta ( = RM 1.14 juta) bagi waris si mati.

  2. Bayar pampasan Riyal 1 juta bagi yang cedera dengan yang sebabkan kecacatan kekal.

  3. Bayar pampasan riyal 500 ribu ( = RM573 ribu) bagi cedera yang lain.

  4. Raja berikan jemputan khas seramai 2 orang dari waris si mati untuk tunai haji jemputan Diraja tahun 1437H.

  5. Benarkan semua jemaah haji yang cedera sehingga tidak mampu tunai haji tahun ini dengan baik, untuk kembali menunaikan haji tahun hadapan dengan pakej jemputan Diraja.

  6. Benarkan beberapa ahli keluarga mangsa yang terlantar di hospital VISA khas untuk menunggu di Saudi dan diberi perhatian khas kepada mereka sehingga pulang.

  7. Syarikat pembinaan Ben Laden (pemilik kren dan projek), digantung dari semua yang sedang berjalan, dinilai semula bagi projek-projek sedang berjalan yang lain serta dilarang menyertai projek akan datang di Saudi SEHINGGA semua siasatan lengkap dan hukuman telah lengkap kemudian barulah disemak semula kelayakan syarikat ini untuk turut membida projek akan datang. Ini kerana menurut siasatan awal, kren yang tumbang diletakkan di tempat yang salah dan posisi yang tidak selamat.

  8. Dilarang semua anggota pekerja projek yang terbabit dari tinggalkan Saudi sehingga semua siasatan tamat.
Sumber: Terjemahan ringkas oleh: https://www.facebook.com/DrZaharuddin
Sumber Asal: www.alriyadh.com/1082991


Pampasan di dalam Islam ada di disebut sebagai hukuman Diyat. Iaitu membayar ganti rugi kepada waris atau mangsa akibat kecelakaan atau perlakuan jenayah yang menyebabkan kecederaan atau kematian yang tidak disengajakan. 

Alhamdulillah...  Arab Saudi bertanggungjawab dengan kecelakaan yang berlaku. Walaupun yang mati tak kan hidup semula... Tapi dengan pampasan ni, mengubat kedukaan keluarga waris mangsa runtuhan tersebut.  

Apa pun.. Kita terimalah semuanya atas Qada dan Qadar Allah jua.. Pasti ada hikmahnya...  

26 Ogos 2015

Ogos 26, 2015

WW | MENU PETANG!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Menu petang hari... Buat lapik perut je sementara nak balik untuk makan malam...
Beginilah nasib bila makanan kat kantin dah kurang kualiti dan kuantiti...
Perut perlu diisi, kalau tak lembik plak nanti...sebab kerja banyak masih menanti...

02 Ogos 2015

Ogos 02, 2015

15 PENGOMEN SETIA BULAN JULAI

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Jom lihat siapa yang ungguli 15 top lomentar blog Maria Firdz sepanjang bulan Julai.

sya mimie (17)


Terima kasih atas sokongan semua.. ada beberapa blogger baru..dan tahniah sebab terus jadi top komentar blog ni.. Terima kasih atas sokongan semua.

Buat yang baru, MF dah masukkan blog anda di Maria Firdz Bloglist...supaya MF dapat kunjung balas blog anda selalu... 

01 Ogos 2015

Ogos 01, 2015

Selamat Datang Bulan Ogos!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sekejap je masa berlalu, dah masuk bulan Ogos dah... Bulan Ogos bulan yang menggembirakan MF... sebab ianya bulan kelahiran MF dan si kakak.. bila tarikhnya tunggu je la notification kat Facebook.. hehe... Terasa makin tua pula...

Alhamdulillah.. masih diberi nikmat Iman, nikmat Islam hingga ke saat ini..
Moga bulan Ogos ini, menjadikan bulan yang meninggalkan moment indah, menggembirakan dan lebih baik dari sebelumnya. ameen...

Kenangan Berblog Sepanjang Julai:
Tiada apa yang istimewa pun, cuma bulan Julai agak slow momentom berblog sebab sibuk dengan tugas hakiki sebagai guru dan juga suri rumahtangga bekerjaya...

Blog memang sentiasa update, tapi blogwalking tak selalu...
Moga bulan Ogos, mood dan momentom berblog lebih meningkat dan idea lebih banyak untuk mencoret sesuatu yang bermanfaat untuk semua... Insha Allah...

Moga bulan Ogos, lebih lapang rezeki dari Nuffnang dan Innity... serta offer dari mana-mana pengiklan ke kan.. hehe... Tapi apa-apa pun itu bukan tujuan utama MF berblog.. kalau ada, adalah.. sebab tu MF tak buat dan tak usaha sangat la pasal iklan atau advertorial... Jadi, syukur apa yang ada...

Moga bulan Ogos lebih baik dari bulan sebelumnya .. moga amal pun lebih banyak.. insha Allah.. ameen.. 

21 Jun 2015

Jun 21, 2015

Review Blog Pemenang GA GMBM | Blog Milobenikatepi!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Entry tertangguh.. Blog ni merupakan pemenang GA GMBM... Tahniah diucapkan...

Memula dapat link ni.. http://milobenikattepi.blogspot.com/ dalam hati terdetik.. blog budak muda remaja kot ni.. haha... sekali dah klik... la ahli GMBM la rupanya.. haha.. nampak sangat tak berapa nak beramah mesra lagi geng GMBM ni.. mesra kat whatsapp je.. tapi blog link tak ingat... hehe.. 

Bila ahli GMBM automatik la blogger ni merupakan seorang ibu.. tengok kat header tu.. gambar pemilik blog ni bernama Zana Hassan bersama dua anaknya yang super duper comel.. hehe..

Suka tengok blog Mama Zana ni.. serba pink.. lembut je .. mesti lembut orang nya.. Blogger bukan newbie sebab followernya dah ramai.. sekarang dah cecah 1394 orang follower... 

Komen MF tentang blog ini:
  • Simple blog, susunan blog teratur..
  • Blog ringan sebab takde widget yang berat... bagus dan harap kekalkan macam ni...
  • Kandungan blog : Banyak kisahkan tentang travel, resepi, JJCM dan blogger ni juga buat entry review produk ye... bagi yang nak review produk boleh la carik blogger zana ni..
  • Cuma jenis font yang digunakan bagi MF, agak sukar dibaca oleh MF sendiri..tapi tak tahu la pembaca lain. 
  • Archieve blog.. jenis drop down, buatkan MF tak dapat baca entry-entry lama.
  • Tiada widget seacrh.. buatkan MF tak dapat nak cari artikel menarik kat sini.
  • Totally, blog ni walaupun simple tetapi menarik... warna yang dia guna cantik dan tak sakitkan mata.
Tahniah buat blogger Zana Hassan... harapan MF, semoga teruskan menulis dan berkongsi ilmu dan pengalaman..dan semoga jadi seorang blogger yang berjaya satu hari nanti.. insha Allah... Keep Blogging (^_^)

Nak kenal lebih rapat dengan blogger ni.. jom terjah dan follow ramai-ramai blog http://milobenikattepi.blogspot.com/.

16 Mei 2015

Mei 16, 2015

Senarai Blogger Aktif!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Senarai Blogger Aktif! | Ini adalah 60 blogger yang aktif berblog.. yang mempunyai pelbagai niche dan kategori blog yang tertentu... Memang banyak yang MF tak tahu dan jarang jengah... Dari list ni, MF akan masukkan ke bloglist MF di http://mariafirdzbloglist.blogspot.com/. Sementara tu.. Jom kita jengah-jengah blogger aktif ni.. Menambah kenalan dan ilmu.. insha Allah.. 
  1. http://www.ciklilyputih.com/
  2. http://www.noryzoulkefle.blogspot.com/
  3. http://www-kembali.blogspot.in
  4. http://eyzamiel.blogspot.com/
  5. http://www.jiwarosak.com/
  6. http://www.syamimirosnee.blogspot.com/
  7. http://www.papglamz.com/
  8. http://mizzseven.blogspot.com/
  9. http://www.sakirin.my/
  10. http://cintailahi.com/
  11. http://www.amanz.my/
  12. http://radinfadli.com/
  13. http://www.shedaucu.com/
  14. http://pendekarberkuda.org/
  15. http://coretananuar.com/
  16. http://www.miaqaisarah.com/
  17. http://www.jmr23.com/
  18. http://www.azzahairi.com/
  19. http://www.phat.my/
  20. http://www.byrawlins.com/
  21. http://www.shamieraosment.com
  22. http://www.sensasi2020.com/
  23. http://topseofriendly.blogspot.com/
  24. http://www.kisahtatie.com/
  25. http://www.mrjocko.com/
  26. http://alamcyber.blogspot.com/
  27. http://alongxp.com/
  28. http://www.lancareno.com/
  29. http://www.ceritaku.my/
  30. http://masrinasidek.blogspot.com/
  31. http://iezaashaari.com/
  32. http://shoyumilks.blogspot.com/
  33. http://buasirotak.blogspot.com/
  34. http://azrinzfamily.blogspot.com/
  35. http://sayepunyebelog.blogspot.com/
  36. http://shehanzstudio.blogspot.com/
  37. http://mummysupplementshop.blogspot.com/
  38. http://www.reloadfood.com/
  39. http://www.encikarman.com/
  40. http://www.queachmad.com/
  41. http://www.sayidahnapisah.com/
  42. http://akubiomed.com/
  43. http://www.kakinakl.com/
  44. http://mamadarwiish.blogspot.com/
  45. http://khudri2337.blogspot.com/
  46. http://faiz-tutorial.blogspot.com/
  47. http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/
  48. http://www.ziemadini.com/
  49. http://www.noorazlin.com/
  50. http://zura-merrygoround.blogspot.com/
  51. http://www.kakiberita.com/
  52. http://resepmsak.blogspot.com/
  53. http://stremtv.blogspot.com/
  54. http://www.technology-portfolio.net/
  55. http://yayansmum.com/
  56. http://www.projektravel.com/
  57. http://www.fadzirazak.blogspot.com/
  58. http://www.puterymemory.com/
  59. http://www-kembali.blogspot.in/
  60. http://www.cikpjaz.com/
Terima kasih buat rakan blogger dari group Sahabat Blogger yang sudi dan sporting tinggalkan URL untuk dijengah... 

10 Mei 2015

Mei 10, 2015

Hati-hati! Blogger Wanted!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Mereka ni tak serik... Hobi mereka menyerah hendap rumah orang lain... Sila berhati-hati!!

Mereka yang dimaksudkan ialah:

                   

Inilah muka-muka wanted yang selalu mengendap kat sini melalui nuffnanger... hehe... Mereka ni penerjah rajin singgah sini... Rajin menabung juga nih... Terima kasih tak terhingga buat 20 blogger wanted ini... Nak kenal siapakah blogger di sebalik wajah-wajah ini... Klik aje gambar di atas...

Jom kita terjah depa plak... MF jarang jadi wajah wanted sebab blogwalking guna phone saja... Insha Allah, kunjungan anda akan dibalas.. insha Allah.. Terima kasih atas nuffnangers semua...