05 Ogos 2017

3 Tips Kekal Lama dalam Dunia Blog!


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

3 Tips Kekal Lama dalam Dunia Blog!  | Blog ibarat patah tumbuh hilang berganti... ada yang kekal lama, ada yang suam-suam kuku, ada yang baru dan ada yang lama... Alhamdulillah, tahun ni MF bakal sambut aniversary yang ke-7 sebagai blogger... tapi betul-betul serius mula tahun 2012. MF juga pernah alami zaman kemurungan dalam berblog, Alhamdulillah selepas dua tahun MF kembali aktif semula berblog...

Sebenarnya, ada cara kita nak kekal dalam dunia blog... walaupun kekangan dan masalah serta cabaran dunia blog, kita hadapi je dengan tenang... biasalah pasang surut, turun naik dalam berblog.

Beberapa tips MF kongsikan, hasil dari pengalaman dan pembacaan serta pemerhatian sendiri dalam dunia berblog.
sumber: google images


1. Berblog kerana Minat

Berblog perlu ada minat. Jika berblog kerana terikut-ikut dengan rakan, atau musim, atau tengok orang ada blog aku pun nak juga, memang susah nak kekal lama... sebab berblog perlu ada komitmen.

2. Matlamat yang jelas

Apa sahaja kita buat perlu ada tujuan, tetapkan matlamat yang jelas dalam kita berblog.. Kenapa kita jadi blogger??? Kenapa kita wujudkan blog??? jadi, kita akan berblog ikut tujuan dan matlamat kita.. kita berblog ikut cara kita bukan ikut rentak dan cara orang lain...

3. Jaga Perhubungan Silaturrahim 

Walaupun kita ni blogger tapi tetap ada pendapat, cara dan gaya tersendiri.. Hormati antara satu sama lain.. Jangan cari pasal, jangan ada dengki... masing-masing teruskan berblog dengan cara masing-masing. Bab rezeki pun sama juga... jangan nak dengki... bina blog  dengan identiti sendiri.

Itu 3 tips mudah untuk kekal lama... kebanyakan blog terkubur sebab kedua tu, tiada matlamat yang  jelas, jadi akhirnya blog terbiar tak update... atas alasan sibuk dan sebagainya... 

Apa pun jika kita buat sesuatu kerana minat, insha Allah akan kekal lama...

💚 Happy blogging...💚

31 Oktober 2016

NAK BUAT BLOG MESRA SEO? IKUTI 6 TIPS INI...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dah makin ramai blogger yang berubah template blog kepada mesra SEO, tapi sejauh mana kenal apa ke benda SEO tu??? dan apa tujuan orang buat blog SEO? Sebenarnya, blog SEO ni bukan saja-saja orang buat... Tapi bagi yang buat duit melalui blog ni, blog mesra SEO ni amat penting untuk 3 tujuan utama ni:

Pertama, bagus untuk penjenamaan. Nak menjenama dan nak bagi blog kita orang kenal... tu orang buat blog mesra SEO. 

Kedua, organic trafik. Blog mesra SEO ni, memang tak dinafikan akan memberi kesan yang positif dari segi trafik blog.. Maknanya, mudah masuk dalam enjin carian google atau mana-mana web search.

Ketiga, meninggikan nilai blog. Ada juga orang buat blog kemudian jual semula... Ni untuk orang yang betul-betul buat duit dengan jual blog je ni.. ataupun jual template.. ada juga yang buat blog, kemudian jual kepada orang lain sekali dengan isi-isi blog... Jika blog berkualiti dan mesra SEO memang blog ini akan mempunyai nilai tinggi dan orang akan beli.



Itu tujuan orang buat blog mesra SEO... jadi, bagi yang dah ada blog SEO atau bakal nak buat blog SEO, jom ikuti 6 Tips ini:

Tips 1 : Artikel Yang Unik
Setiap blog mesra SEO, bersaing... persaingan ni sangat sengit... Yang mana dulu.. kalau sesiapa pernah join contest SEO tahu la kan camne kan... Tajuk sama, tapi yang nak membezakannya ialah kualiti artikel yang ditulis. Itu yang buat orang banyak baca, bila baca orang share, bila share, akan meningkatkan blog di enjin carian juga.

Tip 2 : Artikel panjang
Orang yang buat blog mesra SEO kena rajin.. Rajin taip entry panjang-panjang.. NI satu cabaran juga.. sebab apa panjang... Google memang suka entry panjang-panjang.. sebab tu juga salah satu syarat nak dapat Google Adsense ialah entry yang panjang dan bukan sekadar Wordless Wednesday... 

Tip 3 : Sasaran keywords
Mencipta keywords yang berkualiti... untuk blog sendiri. Contoh blog MF guna keyword motivasi... sebab blog ni lebih kepada motivasi bukan kisah peribadi... kalau lifestyle tu terlalu ramai blogger guna keyword tu...

Lagi satu keyword untuk sesuatu entry pun memainkan peranan penting juga dalam blog mesra SEO. 

Tip 4 : Backlinks berkualiti.
Backlinks ni, setakat ni cuba buat juga la.. tapi tak mampu nak konsisten.. sebab banyak update guna mobile je.. sebab tu guna auto backlink je setakat ni.

Tip 5 : Blog selalu update
Bila dah ada blog mesra SEO, kena la rajin update blog... paling tidak sehari satu entry... jangan seminggu sekali baru nak jengah blog kan... Tulis lah apa sahaja, gunakan apa sahaja teknologi untuk update blog.. ataupun masa idea banyak tu, buat entry autopublish... dan salah satu MF ni payah nak ketandusan idea ialah sebab siapkan draft.. lebih 100 entry dok dalam draft... dan bila rasa takde idea sangat mula la godek draft... paling ringkas guna je gambar apa yang ada dalam phone.. 

Tip 6 : Mesra mobile
Ini satu elemen penting dalam mencari template mesra mobile... ada template konon mesra SEO tapi bila buka kat mobile tak mesra pun... Memang penting sebenarnya, sebab boleh dikatakan 80% pengguna sekarang gunakan mobile untuk search info tertentu berbanding guna PC ataupun laptop.. 

Selain tu, template mesra SEO mesti mudah diakses dan link dengan media sosial yang lain.. apa pun.. blog mesra SEO memang berkesan untuk 3 tujuan yang diterangkan pada pendahuluan entry ni. 

Sumber rujukan: wangcyber

24 September 2016

[3+8] Rahsia Jana Pendapatan 4 Angka Melalui Blog!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sebut bab jana pendapatan atau wang, siapa yang tak teruja kan... kalau sebut bab nak kaya... ramai aje yang teruja nak tahu caranya... sama juga lah kalau berblog... cara nak jana pendapatan dengan blog... mesti semua orang nak tahu, cara nak jana pendapatan dengan blog... 

Dulu, ramai juga rakan-rakan MF yang pandang .. apa lah guna buat blog... rajin nye tulis blog... apa faedah berblog.... antara ayat-ayat yang pernah sampai ke telinga MF bila orang tahu MF ni blogger... Takpe lah.. orang yang bukan blogger memang tak kan faham... yang berblog ni bukan sia-sia sebenarnya... jika patuh syariat, insha Allah berblog juga akan memperoleh berkat rezeki di dunia dan di akhirat.

MF mula berblog selepas kahwin... atas izin suami, MF buat blog.. masa zaman Universiti dah ada blog, tapi tak minat masa tu, nak aktif.. apalagi nak belajar pasal blog... buat sekadar nak lengkapkan tugasa yang pensyarah beri je.. Tapi lepas kahwin, suami suruh buat blog, sebab kononnya untuk kongsi hal anak.. maklumlah zaman baru kahwin... semua yang indah nak ditayang kan.. 

Tapi on off berblog masa tu.. sbb kekangan internet... blog terbengkalai... hinggalah tahun 2012 MF betul-betul aktif.. masa tu mula pasang iklan nuffnang.. tapi sbeelum pasang tu, cari dulu hukum, dalil dan sebagainya.. dah rasa yakin baru pasang iklan nuffnang. 



Bila makin aktif, tukar template, tukar header dan mula aktif domain sendiri.. atas izin suami... masa tu juga isi blog juga berubah dah.. tiada lagi pasal peribadi melainkan untuk berkongsi ilmu... 

Dari situ, MF belajar sedikit demi sedikit ilmu coding, SEO dan bab-bab blog ni secara sendiri... antara blogger yang MF rujuk ialah blogger Mia Liana dan juga blogger Hasrul Hassan... cuba ubah coding.. buat teknik SEO.. semuanya MF belajar sendiri... yakin dengan rezeki Allah kan...

Alhamdulillah.. dari situ, mula join affiliate program... apply innity...dan masih kekal dengan nuffnang... sebenarnya, yang nampak blog ni blog buat duit dari luar, dari review... yang buat MF yakin dengan review produk ni, apabila suka-suka je, MF pernah reveiw pasal produk halal iaitu shokubutsu.. rupanya, pihak shokubutsu baca review simple tu.. dan mula dapat offer dari pihak shokubutsu sebanyak 2 kali.. dari situ mula yakin dengan produk review... 

Tak lama lepas tu, dapat dari Zalora dan beberapa produk lain juga.. walaupun tak banyak tapi ada... selain tu juga, rezeki dengan pemasangan iklan semakin naik... tak pernah terfikir nak jana pendapatan yang banyak dengan nuffnang, tapi Alhamdulillah ada... 

Itulah kisah ringkas, pendapatan yang MF mampu jana dari berblog.. dari berblog sebagai hobi, tapi dapat jana pendapatan sampingan.. Alhamdulillah.. bila suami lihat pendapatan tu, dia semakin galak memberi sokongan... 

Sebenarnya, tiada rahsia nak jana pendapatan dari blog ni.. semuanya kena usaha, usaha, usaha,,, selain tu, doa dan yakin rezeki tu dari Allah.. jangan over excited nak cari rezeki berblog sampai gaya jadi blogger terdesak... 

Dan tak perlu nak tayang muka cari glamer pun blogger boleh cari duit... asalkan blog mantap, blogger  tu juga dapat beri komitmen yang tinggi terhadap penulisan mereka... contohnya Blogger Lekat Lekit dan Diana Rashid... mereka ni, blogger yang tak popular mana bahkan jarang tayang muka pun, tapi blog depa mantap, review yang depa buat meletop... jadi, MF memang rekemen depa kalau sesiapa nak suruh depa ni buat review... MF juga buat review, tapi kalau tak nak buat dengan MF boleh cari dua orang blogger nih ye.. blogger suri rumah yang jana pendapatan dengan blog... satu rahsia depa nih yang MF nampak ialah usaha dan komitmen depa.. 

Jadi, buat blogger lain yang nak jana pendapatan dengan blog, tak perlu gedik sana sini cari job... yang penting mantapkan penulisan, usaha berterusan, pelbagaikan cabang job blog... dan yakin dengan rezeki Allah... itu rahsianya.. Tiada rezeki yang datang bergolek.. ibarat kata.. "Yang pilih tak kan datang melayang, yang bulat tak kan datang bergolek".. eh.. macam terbalik.. boleh la kan.. asalkan betul maksudnya.. hehe... 

Kesimpulan:

Rahsia nak jana pendapatan 4 angka dengan blog?
  1. Usaha, usaha, usaha,
  2. Doa, doa, doa
  3. Yakin, yakin, yakin,


Selain tu, 
  1. Tukar template lebih kepada mesra SEO dan Responsive
  2. Join affiliate 
  3. Banner iklan (nuffnang, innity dll)
  4. Promosikan blog di laman sosial
  5. Yakinkan pembaca dengan statistik blog.. (sebab tu kena tukar template)
  6. Ringankan blog
  7. Rajinkan diri beramah mesra dengan blog lain (blogwalking dan tinggalkan komen)
  8. Jadi blogger yang positif


Insha Allah, tak mustahil untuk jana pendapatan dengan blog, asalkan "MAN JADDA WAJADA"

22 Ogos 2016

Bounce Rate dan Kepentingannya Kepada SEO Blog

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Nak kongsi sikit pasal ilmu blog ni... Tak ramai blogger ambil berat dengan bounce Rate ni.. ada yang fikir.. tak penting sangat pun.. tapi bagi blog yang mementingkan rating dalam blog serta kepentingannya kepada blog yang menjana pendapatan seperti advertorial atau review produk... Bounce Rate ni satu aspek yang tak boleh dipandang remeh.

Beberapa persoalan yang perlu dirungkaikan:
  • Apa itu bounce rate?
  • Apa pengaruh bounce rate pada blog?
  • Dan apa juga faktor yang menyebabkan tinggi rendahnya bounce rate?


Apa itu bounce rate?

Bounce rate adalah rasio jumlah pengunjung yang hanya membuka satu halaman saja pada blog kita. Bounce rate dihitung menggunakan rumus berikut.

Bounce rate = (Jumlah pengunjung yang hanya membuka satu halaman blog/Jumlah kunjungan keseluruhan) x 100%.

Misalnya dalam satu bulan blog kita memiliki jumlah kunjungan total sebanyak 50,000, sedangkan kunjungan pembaca yang hanya membuka satu halaman saja sebanyak 2,000. Dengan demikian, bounce rate dari blog kita sebesar (2.000/50.000)x100%= 4%.

Semakin besar bounce rate yang dimiliki sebuah blog maka blog tersebut akan semakin buruk, sedangkan semakin kecil bounce rate pada sebuah blog maka blog tersebut akan semakin baik.

Kadar peratusan bounce rate pada blog dapat dilihat pada  Google Analytics.

Penyebab bounce rate

Tinggi rendahnya bounce rate pada sebuah blog dipegaruhi oleh beberapa faktor, antara lain seperti berikut ini.

1. Kecepatan loading blog.
Blog dengan kecepatan loading yang baik dapat mencegah pembaca untuk membatalkan kunjungannya ke blog tersebut. Sehingga, semakin cepat loading sebuah blog maka bounce rate yang dimilikinya pun akan semakin kecil.

2. Reka Bentuk dan Design Blog
Untuk mendapatkan bounce rate yang baik maka sebuah blog juga harus memiliki design yang baik. Blog yang memiliki reka bentuk dan serabut akan membuat pembacanya malas menjelajah isi blog dan memilih untuk segera meninggalkannya.

3. Kualiti Isi Kandungan Blog.
Isu kandungan blog yang kurang menarik juga akan membuat pembaca tidak suka nak berlama-lama kat blog kita. Pembaca tentu tidak ingin membuang waktunya dengan percuma kerana tidak menemukan informasi yang menarik dan bermanfaat bagi dirinya. Oleh itu, rajinlah menerbitkan isi yang bermanfaat pada blog secara teratur dengan tetap menjaga kualitinya agar selalu baik dan bermanfaat.

4. Internal link.
Semakin banyak internal link pada blog maka boleh dipastikan bounce rate pada blog tersebut akan semakin kecil. Hal ini disebabkan pembaca diberikan kemudahan untuk mengunjungi halaman lain dalam blog tersebut sehingga setiap halaman dalam sebuah blog dapat terhubung dengan baik. Misalnya pembaca sedang membaca entry blog yang bertajuk cara merawat kucing. Pada entry tersebut disisipkan link yang mengarah pada halaman ciri kucing yang sihat. Jika pembaca tertarik dengan topik pada halaman ciri kucing yang sihat dan kemudian mengunjunginya maka bounce rate dari blog tersebut akan semakin kecil. Kita dapat menggunakan link pada post entry, related post, recent post, dan popular post untuk membangun internal link.

5. Eksternal link.
Semakin banyak eksternal link atau link keluar yang mengarah pada blog lain terpasang di halaman blog  maka kemungkinan jumlah pembaca yang meninggalkan blog untuk pergi ke halaman blog lain menurut link yang terpasang tersebut akan semakin besar, sehingga bounce ratenya menjadi tinggi. Eksternal link banyak ditemukan pada blogroll, gambar, dan iklan yang tampil pada halaman blog. Ini juga pentingnya bloglist..dan bertukar-tukar link dengan blogger lain.

Kesan Bounce Rate Pada SEO

Bayangkan kita pergi ke sebuah pasar raya untuk membeli barang. Kita dapati pasar raya itu tidak menyediakan barang yang kita perlukan, mempunyai servis yang teruk dan susunan barangan di dalamnya tidak kemas.

Sudah pasti kita tidak akan datang lagi dan cepat-cepat beredar dari situ kan?

Sama seperti kes pada Bounce Rate. Apabila seseorang pelawat mendapati kandungan blog kita tidak relevan ataupun tidak menepati apa yang mereka mahukan (baca: tidak berkualiti), mereka akan bertindak untuk keluar serta merta dari laman web dan blog kita.

Di mata Google, mereka mengesan situasi ini sebagai ‘penolakan’ oleh pelawat. Secara tidak langsung, mereka berpendapat bahawa kandungan kita tidak boleh membuatkan pengguna Internet gembira dan tidak berkualiti kerana mereka singgah terlalu singkat dan berlalu begitu pantas keluar dari laman web dan blog kita.

Kesannya, Bounce Rate kita akan meningkat dan jika mengikut resepi ini, ia akan memberi kesan buruk kepada SEO laman web dan blog kita.

***

Kesimpulannya, Bounce Rate merupakan satu metrik yang menjadi kayu ukur dalam melihat kepuasan pelawat laman web dan blog kita terhadap apa yang kita cuba sediakan kepada mereka. 

Konsep bounce rate yang rendah adalah, pembaca 'terus kekal' duduk dalam blog kita dalam tempoh yang lama.

Cara Mengatasi / Memperbaiki Bounce Rate:
  • Pertahankan Brand Anda atau Ranking site Anda
  • Buat entry yang berkualiti dan relevan
  • Buatlah navigasi / menu tab yang jelas dan mudah
  • Buatlah design blog (template web) supaya menjadi lebih ringan, sehingga cepat loading.
  • Lakukan timbang berat blog di google speedtest,
  • Hilangkan iklan jenis pop-up atau tergantung.
  • Kurangkan link external dalaman tetapi buatlah link external yang terbuka di tab baru (new tab).


Sumber: Pembacaan di internet

Statistik dan kadar bounce rate dalam masa seminggu...bandingan seminggu sebelum buat perubahan... Untuk bulanan kena tunggu cukup sebulan la buat perubahan... Baru nampak perbezaannya... 

Statistik dan perbezaan kadar bounce rate untuk sehari tapi minggu lain-lain...

Alhamdulillah MF dapat juga rasa rendahkan bounce rate ni setelah dapat tunjuk ajar dari sifu SEO Malaysia siapa lagi kalau bukan blogger Hasrul Hassan... Belajar, baca dan buat trick serta ubah coding apa yang patut... Alhamdulillah.. dalam masa 12 jam buat.. nampak perubahannya... Bounce rate menurun dan pageview meningkatkan dari biasa jika dibandingkan dengan hari sebelum buat perubahan tu.

Walaupun MF tak menjana ribuan ringgit atau tak selalu dapat review produk macam blogger lain... Tapi alhamdulillah, kesannya blog dan entry mudah masuk dalam Google search dan pageview pun meningkat setiap hari... dan lebih mudah nak capai matlamat utama iaitu menyampaikan ilmu yang bermanfaat, terutama perkongsian ilmu kerohanian.  Bab review produk tu... Itu atas rezeki juga... Apa pun syukur dengan rezeki yang ada.. yang penting kepuasan melihat blog kita lebih baik dari sebelumnya. Jadi, bagi blogger yang dah ubah template kepada template mesra SEO, rugilah jika abaikan aspek bounce rate ni.. kalau tak faham, boleh tanya pada Blogger Hasrul Hassan dan godeklah ilmu SEO dalam blognya... banyak sangat perkongsian ilmu blogger yang dia beri... tak rugi belajar.. 

15 Julai 2016

Statistik Blog April, Mei dan Jun 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lama rupanya tak update statistik blog... Jadi, kali ni nak update 3 bulan sekali gus...

Statistik blog untuk bulan April, Mei dan Jun.

STATISTIK BLOG UNTUK BULAN APRIL 2016


STATISTIK BLOG BULAN MEI 2016

STATISTIK BLOG JUN 2016

Kalau tengok statistik ni, alhamdulillah setiap bulan ada peningkatan...
Alhamdulillah, berkat usaha dan idea yang tak putus serta bantuan teknikal seperti template yang responsive dan mesra SEO buatkan blog ni mudah masuk dalam ranking google search... 

Blog ni bertahan dengan adanya entry lama...
Kadang tak update blog, tapi PV tinggi sebab entry lama yang membantu dan masuk dalam google search... Tiada apa rahsia untuk kekalkan momentom berblog... melainkan banyak membaca, konsisten update blog setiap hari dan rajin ping entry di Google Plus dan Facebook... 

Apa pun masih gigih berusaha untuk kecilkan angka Bounce Rate tu... makin kecil angkanya, makin baik prestasi blog. 

Moga terus diberi ruang dan peluang untuk mencoret idea dan ilmu yang bermanfaat untuk perkongsian bersama.. insha Allah...