14 Disember 2016

3 CARA MUDAH NAK MENABUNG UNTUK TAHUN 2017

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sejak pindah ke Johor, income caca merba sikit.. kewangan masih tak stabil... biasa la kan.. tapi apa pun syukur sebab masih ada rezeki untuk kami... tak pernah lagi putus sampai tak makan... pampers dan susu anak-anak masih ada... ALhamdulillah... tapi tak stabilnya sebab kewangan tu tak kukuh lagi... ada goyah sana sini..



Jadi, tahun 2017 ni ingat nak mula kembali tabung untuk saving... Kena kuatkan semangat nih... nak beli tabung yang tak boleh korek... agar tips menabung ni konsisten berjaya...

Antara tips tabungan yang menarik ialah:

#1. TABUNG 52 MINGGU




Menarik tabung ni... sebab tak beban sangat sebab setiap hari Jumaat kan... Insha Allah.. dah nak kena mula dari gaji Disember 2016 ni.. 


#2. TABUNG HIJAU
Cara menabung kedua, ialah tabung HIJAU.. pernah buat... tapi tak sekejap je... dalam 3 bulan je buat... pastu guna buat tampung belanja masa tu... pastu dah terbantut tabung HIJAU tu... tabung HIJAU ni namanya tabung RM5... memang syok buat... lagipun duit RM5 ni jarang dapat.. tu yang senang nak buat tabung... 


#3. TABUNG SYILING
Cara menabung ketiga, tabung syiling... 
Tabung ni memang berkesan ... MF pernah buat tabung ni masa target nak pergi bercuti ke Cameron Highland... Memang sepenuhnya guna duit tabung syiling... 

Alhamdulillah duit tabung syiling ni senang nak buat... sebab kita jarang guna duit syiling kan... 

Ini antara 3 cara mudah nak menabung dan simpan duit.. paling penting kena konsisten dan istiqamah... Apa pun... yang penting kena kuat semangat... 



27 Oktober 2016

10 CIRI LELAKI BERKUALITI IMPIAN SETIAP WANITA!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lelaki semakin sikit... dah sikit nak cari yang berkualiti semakin sukar. Kenapa pentingnya lelaki berkualiti??? Supaya dia dapat membimbing wanita ke arah jalan yang benar. Kalau wanita ramai tapi lelaki sikit... sebab tu ada hikmah Allah haruskan poligami.. opss... bukan nak citer bab tu.. sensitif kot tu.. hehe... cuma nak kongsi.. inilah 10 ciri lelaki berkualiti menjadi idaman para wanita masa kini... 



1. Jaga Solat.
Lelaki yang mendahulukan dan mengutamakan solat dalam kehidupan. Terutamanya solat 5 waktu dan terbaik adalah secara berjemaah terutamanya Suboh dan lain-lain waktu. Masjid sentiasa menjadi rumah keduanya. Boleh menjadi makmum yang baik dan imam yang bagus.

2. Sentiasa jaga solat-solat sunat
Lelaki yang melakukan solat-solat sunat seperti tahajud, dhuha dan solat sunat sebelum atau selepas solat fardhu.

3. Cintakan dan suka dalami ilmu agama.
Lelaki yang memahami hukum-hakam perkara Fardhu Ain, Tauhid, Hal Ehwal Ibadat serta Menjaga Adab. Ilmu ni penting dalam kehidupan... 

4. Jaga Adab
Lelaki yang menjaga sahsiah diri serta adab di dalam urusan seharian serta perhubungan dengan orang sekeliling serta pandai menghormati orang lain terutamanya yang lebih tua dan menyayangi yang lebih muda. Anak yang soleh.

5. Berdikari
Lelaki yang independent, seorang yang rajin berusaha, komited dalam melakukan sesuatu. Pandai cari duit dan simpan duit samada melalui kerja atau berniaga. Mempunyai pendidikan agama yang baik serta pendidikan dalam pelajaran adalah satu kelebihan.

6. Suka kongsikan rezeki dengan infaqkan hartanya.
Lelaki yang berzakat samada pendapatan atau perniagaan. Dan suka bersedekah.

7. Mampu memimpin
Lelaki yang boleh menjadi pemimpin, imam dalam solat berjemaah dan baik bacaannya serta bagus amalannya. Buat apa yang Allah swt suka dan jauhi apa yang Allah swt tidak suka seperti merokok.

8. Cintakan al-Quran
Lelaki yang boleh membaca Al-Quran serta hidup dengan Al-Quran.

9. Bertanggungjawab
Lelaki yang bertanggungjawab dalam setiap perkara yang dilakukannya. Bukan sekadar hidup tetapi hidup memberi manfaat kepada ramai orang lain. Bukan sekadar hidup tetapi memberikan kehidupan!

10. Mudah memahami dan bertolak ansur
Lelaki yang boleh memahami orang sekeliling dan boleh bertolak ansur. Dia boleh menjadi pendengar yang baik serta menyokong usaha orang sekeliling bila diperlukan.

Sebenarnya wanita ni tak pentingkan sangat rupa... apa guna rupa dan badan sado tapi punyai sifat buruk dan paling penting tak reti nak faham wanita... Jadi, 10 ciri ni penting dan jika ada rupa tu kira satu bonus yang akan menjadikan seseorang tu rebutan ramai wanita. Jadi, tak hairanlah jika ada lelaki yang punyai ciri ini walaupun laki orang, orang tu sanggup berebut kan... Jadi, kalau rasa pasangan anda ada ciri-ciri ni... mohon sorok sikit... hehe... takut nanti kena goda.. 

CARA LIPAT DAN SUSUN BAJU BAYI SUPAYA LEBIH KEMAS DAN JIMAT RUANG!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Mengemas baju bukan satu hobi MF, tapi bila dah bertambah anak ni, menguruskan baju anak-anak satu cabaran untuk diri sendiri sebenarnya... Sebab kena buat satu rutin suri rumah yang kita tak minta buat. Jadi, solusinya kena cari perkara yang menyeronokan supaya kita suka dan senang dengan perkara yang kita tak suka.

Jadi, tak suka semakkan mata lihat baju berselerak. Baju kecil-kecil ni mudah berselerak kalau tak kena cara lipatnya...

Jadi, mula la eksplore cara melipat baju bayi supaya tak berselerak.

Mudah sahaja rupanya... nampak cantik tersusun dan kemas...



Lipat tiga dan selit hujung baju ke bahagian dalam kat bahagian leher baju... 

Pandangan depan baju yang siap dilipat

Pandangan belakang baju yang siap dilipat

Susunan baju yang disiap dilipat. 
Nampak kemas dan tersusun. Kalau tarik pun tak berselerak. 
Cara lipat macam ni sesuai disusun dalam almari jenis laci. Kalau takde laci, boleh juga letak dalam bakul. Sebab lebih kemas. Baju yang jenis siap sepasang je MF lipat macam ni... Jenis gaun kecil boleh juga nak lipat camni kalau ada sepasang sekali dengan seluar. 

Rasa termotivasi sikit bila nampak kemas camni dan semangat nak melipat baju anak-anak. Alhamdulillah... sejak suami belikan almari besar, dan modified almari baju anak-anak perempuan, semakin termotivasi nak melipat dan mengemas baju... Kalau tak sebelum ni 2 3 minggu baru nak lipat baju.. haha... Kali ni dah lebih rajin lipat baju... 2 atau 3 hari sekali lipat baju. Kalau hari kerja seminggu sekali la... waktu hujung minggu... 

Nak motivasikan diri sendiri kena usahakan sendiri juga.. tak boleh berada ditahap yang sama kan... tambah bab baju ni masalah major rumah tangga tau... tak ramai yang lipat baju... sampaikan orang jepun cipta mesin lipat baju... cuma tak sampai ke Malaysia je lagi kot... hehe... 

MF ni memang kena usaha lah bab baju ni.. tambah anak perempuan tiga-tiga... bayangkanlah betapa banyak bajunya kan... maklumlah perempuan... baju penuh satu almari pun kata takde baju nak pakaikan.... hehe... 


06 Oktober 2016

5 CARA UNTUK MENJADIKAN ANAK IKUT CAKAP DAN BERDISIPLIN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Siapa tak nak kan, anak yang turut perintah, ikut cakap.. mudah dengar kata... dan paling penting beradab dan berdisiplin...

Ini 5 langkah untuk menjadikan anak kita berdisiplin:



1) Pujian
Jangan berat mulut puji anak sendiri... tak payah puji anak dekat facebook sebab anak takde facebook pun, bahkan tak tahu baca... ni puji anak depan facebook lebih laju dari puji anak secara berdepan... opss.. tak kata kat sesiapa... cuma pesanan untuk diri sendiri.


2) Membelanjakan kualiti dan kuantiti masa
Jika bekerja, jadikan masa yang singkat tu berkualiti.. jika waktu cuti, lebihkan kuantiti masa untuk anak.. hmm.. perlu diperbaiki ni... tapi memang sejak cuti bersalin, setiap hari fikir dan cara aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak... pergerakan kita terhad kan.. bahan terhad, jadi kena fikirkan aktiviti menarik untuk spend masa dengan anak.

3) Mengakui perasaan mereka
Membiarkan anak-anak luahkan perasaan mereka.. fahami perasaan mereka..

4) Belajar peringkat-peringkat perkembangan untuk anak anda.
Setiap anak lain peringkat perkembangannya...hargai peringkat perkembangan tu bersesuaian dengan usia mereka.

5) Ingat untuk mengajar melalui teladan
Selalu MF tekankan dan cakap pada diri.. ibu bapa ibarat acuan kepada anak-anak.. jika anak kecil jadi begini, begitu perangainya jangan salahkan orang lain, salahkan diri kita sebagai ibu bapa.. sebab dia lihat, dengar dan simpan apa yang sampai kepadanya.. jadi, tunjukkan teladan yang baik-baik.. peringatan untuk diri sendiri!



Nak didik anak berdisiplin, sangat mencabar zaman ini... sebab perangai budak zaman sekarang tak sama dengan kita kecik dulu.. zaman dah berubah.. jadi, cara didikan pun tak boleh nak sama. Nak jadikan anak disiplin sebenarnya tak perlukan rotan selalu.. lemah lembut dan hikmah tu yang perlu diterapkan selalu.. fuhh... masih banyak perlu diperbaiki diri ini..

Credit to: Dr Bilal Philip

04 September 2016

Tips Cari Cameron Highlands Hotel dan Makanan Wajib Cuba di Sana

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tips Cari Cameron Highlands Hotel dan Makanan Wajib Cuba di Sana | Cameron Highland salah satu destinasi percutian yang popular di Malaysia. Cameron Highland juga antara destinasi berbulan madu serta aktiviti kekeluargaan yang menjadi satu kemestian untuk dilawati sebab banyak tempat-tempat menarik kat sana. Udara yang sejuk dingin dan persekitaran yang dipenuhi dengan pokok-pokok hijau serta kedudukannya yang tinggi dari aras laut telah menjadi faktor utama yang menyebabkan ia merupakan salah sebuah tempat yang popular di negeri Pahang darul makmur. Nak bercuti ke sana, perlukan persediaan serta info lengkap… JIka tidak rugi pergi bercuti jauh-jauh tapi tak terisi dengan perkara yang menarik dan bermanfaat di sana. Di sini, nak saya kongsikan artikel menarik pasal Cameron Highland.



3 Makanan Berkhasiat  Wajib Dicuba di Tanah Tinggi Cameron 

Udara tanah tinggi yang sejuk pasti membuatkan kita cepat rasa lapar dan sentiasa nak makan. Memang la tak bagus, tapi who can resist the sweet smell of grilled corn or the savory smell divine tomyam? Bila korang dah sampai ke sini, tolak tepi sekejap impian diet tu dan nikmati percutian dengan sebaiknya. Kalau bercuti fikir nak diet, tak best la ye dak. Banyak tempat makan best yang korang kena cuba!

1. Steamboat ialah salah satu menu wajib yang patut korang cuba. Banyak gerai atau restoran yang menyediakan steamboat kat sini terutamanya kat area Tanah Rata. Boleh dinikmati sama ada pada waktu makan tengahari atau makan malam, steamboat merupakan hidangan yang sempurna untuk dimakan lebih-lebih pada suhu persekitaran yang rendah. Boleh dikatakan, hampir kesemua tempat penginapan di Cameron Highland ada menghidangkan steamboat.

2. Mungkin disebabkan terdapat banyak tumbuhan hijau kat sini, salad merupakan salah satu lagi pilihan makanan yang boleh didapati di mana-mana saja di sini. Bagi korang yang tetap memilih untuk berdiet walaupun tengah bercuti, ini merupakan pilihan makanan yang paling tepat. Selain sayur-sayuran, korang juga boleh tambah pelbagai jenis buah-buahan segar yang juga mudah didapati di sini.

3. Jagung manis bakar ialah salah satu lagi makanan wajib di sini. Aromanya yang harum seolah-olah memanggil kita dari jauh! Cewaah. Kalau korang pegi ke pasar malam di sini, korang akan jumpa banyak gerai yang jual jagung bakar ni. Pilih je mana yang korang nak.

3 Jenis Penginapan di Tanah Tinggi Cameron 

Selain makanan, tempat penginapan merupakan salah satu lagi perkara penting untuk dirancang apabila ingin bercuti. Seperti biasa, bergantung kepada bajet dan keperluan untuk bermalam, di sini, MF kongsikan beberapa pilihan yang korang boleh pilih berdasarkan ciri, bajet dan keperluan bercuti:

1. The convenient homestay Cameron Highland sesuai jika korang datang ke sini dalam satu kumpulan yang besar atau satu keluarga. Kemudahan yang dilengkapi dengan keperluan asas yang cukup seperti dapur, bilik air, ruang tamu yang dilengkapi dengan TV dan bilik tidur. Bergantung kepada saiz rumah, harga sebuah homestay untuk satu malam dalam lingkungan bajet dari RM150-RM300.

2. Selain itu, tempat yang sesuai yang korang boleh pilih untuk menginap ialah apartment Cameron Highland  yang juga sesuai untuk korang yang nak gunakan kemudahan asas dalam sebuah rumah seperti dapur untuk memasak. Biasanya, saiz apartment lebih kecil jika dibandingkan dengan homestay. Jadi untuk korang yang mempunyai keluarga yang bersaiz kecil,  penginapan jenis apartment adalah lebih sesuai.  Harga sebuah apartment untuk disewa bagi satu malam biasanya bermula daripada RM200-RM600. Walaupun agak mahal, dengan menginap di tempat macam ni, kita dah boleh jimat kos untuk makanan sebab boleh masak sendiri.

3. Banyak hotel di Cameron Highland yang korang pilih, bergantung kepada bajet korang. Perkara yang best bila menginap di hotel dengan kemudahan yang lengkap ialah kita dapat menikmati percutian dengan semaksima mungkin. Tak perlu nak masak dan kemas katil sendiri! Hehe.




Dah baca kan tips dan info makan-makan kat Cameron Highland, jadi pasti ada yang teruja juga… Kat mana boleh dapatkan tempat menginap dengan harga yang menarik dengan mudah. Jangan risau, Kat Traveloka.com, korang boleh lihat for varities of Cameron Highlands hotel at the best rate tambahan lagi sekarang ade promosi Traveloka Big Sale. Mana tahu ada hotel yang destinasi yang korang nak ada dalam senarai.

Sebenarnya, boleh je nak jalan-jalan walaupun bajet ciput, cuma kena pandai plan. Cuba korang usha this one site. Untuk pengetahuan korang, Traveloka selalu tawarkan rate harga yang paling rendah jika nak dibandingkan dengan flight and hotel searching site yang lain. Bukan untuk lokasi dalam negara je, site ni juga cover pelbagai lokasi menarik kat luar negara. Selain tu, korang juga boleh check out promotions yang sedang ditawarkan. Contohnya, sekarang Traveloka tengah promo special fare with Emirates untuk perjalanan ke London, Dubai, Paris, Rome, Athens dan lain-lain lagi. Selain tu, untuk dapatkan special rate for hotels, korang boleh book waktu ada weekend promo bermula pada hari Jumaat. They offer discount up 73%!! Menarik kan? Apa korang tunggu lagi, go visit https://www.traveloka.com/en-my/. Nikmati percutian anda tanpa berbelanja besar!!! Jom Cuti!!!

08 Ogos 2016

5 Punca Utama Pasangan Mudah Curang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Semalam sekali lagi tonton telemovie "Khilaf Seorang Isteri". Dan drama ni pernah dimainkan kat kaca TV tahun lepas. MF pernah review tentang drama ni >>>DI SINI<<<.

Banyak isu yang dikupas dalam drama ni... Banyak pengajaran dan moralnya terutamanya bab kecurangan seorang lelaki atau perempuan (suami/isteri). Bila sebut bab curang, sinonim betul dengan suami... Tapi sebenarnya, ramai juga isteri curang zaman sekarang ni... Bila sebut hal kecurangan, kita akan salahkan si pelaku... sedangkan kita kurang sedari apakah punca kecurangan itu bermula dari kita sendiri...

Berikut adalah, 5 punca utama kenapa hati seorang lelaki atau perempuan itu mudah berpaling arah.

1. Tidak menyediakan keperluan
Kalau pun benar sibuk dengan urusan kerja, jangan pula sampai abaikan keperluan harian seperti makan minumnya. Apabila pasangan asyik makan di luar, sudah pasti si dia akan bertemu dengan ramai orang dan mungkin ada antaranya yang berkenan di hati. Jadi jangan salahkan suami jika dia bersikap curang di belakang kita.

Ini MF suka ambil pengajaran dari drama "Isteriku Bukan Tukang Masak". Drama komedi tapi ada maknanya. Isterinya yang tak reti masak dan pandang remeh bab memasak... Akhirnya, suaminya mudah nak berpaling arah... Bahkan teringat kembali memori kekasih lama yang pandai memasak. Dan konflik berlaku bila si suami berjumpa semula dengan kekasih lamanya yang pandai masak tu.

2. Sukar beri layanan seks
Masih ada yang kurang ambil berat apabila masuk bab ini. Tambah pula selepas punya anak, ada yang curi peluang bagi alasan sibuk anak. Bahaya, sebelum terlambat boleh ubah. Seks menjadi keutamaan dalam hidup seorang lelaki. Penat mana sekalipun, jangan sesekali menolak pelawaannya untuk melakukan seks. Lakukan dalam keadaan ekspres dan yang penting memuaskan kehendaknya. Lagi bahagia buat si dia jika anda boleh beri lebih daripada itu. Jangan fikir suami akan faham dengan kita yang penat dengan kerja dan urus rumah tangga, kita pun kena faham, itulah nafkah batin suami yang wajib si isteri jaga.


3. Buat seperti orang suruhan
Mungkin kadang tidak mampu kawal emosi, tetapi lelaki cukup tidak suka jika pasangan memarahi mereka sesuka hati di khalayak ramai. Pendek kata, ini berkait dengan soal maruah lelaki. Paling penting, jangan bersikap ‘queen control’ kerana lelaki akan rasa dirinya diubah dan disekat. Mereka juga ada ego tersendiri dan hormatilah dia sebagai suami dan ketua keluarga.


4. Amalkan gaya hidup sosial
Ada di antara pasangan yang berkahwin mengamalkan gaya hidup sosial dengan tidak ambil peduli dengan siapa mereka berhubungan. Alasan selalu diguna, itu kawan dan ini juga kawan. Gaya hidup sebegini juga boleh menyebabkan pasangan curang terutamanya suami kerana isteri tidak pernah ambil peduli dengan kehidupannya.

5. Berpenampilan tidak menarik
Suami juga tidak gemar jika melihat pasangannya dalam keadaan tidak berpenampilan menarik. Lebih-lebih lagi jika anda hanyalah suri rumah dan menjadikan kain batik serta baju lusuh sebagai pakaian harian. Apa kata walaupun tidak bekerja, anda mengubah penampilan yang lebih menarik dan kemas. Bak kata pepatah sedap mata memandang dan mungkin juga melihat penampilan baru membuatkan dia tidak sabar untuk mengajak berhubungan intim.

Sumber: Majalah Keluarga

Jika kelima-lima ni terjaga elok, ada lagi satu iaitu mungkin tiada berkat dalam rumahtangga, sama ada lalai solat, culas solat dan tak amalkan cara hidup Islam... Koreksi diri, cari kelemahan diri... Tapi jika memang jenis mata keranjang tak boleh kata apa la kan... sempurna macam mana pun isteri/suami tetap nak cari lain... puncanya diri sendiri kerana tidak dekatkan hati kepada Ilahi. 


Jadi, untuk memelihara kerukunan rumahtangga, wajib patuhi perintah Allah dan Rasul... amalkan cara hidup Islam yang sebenar, insha Allah rumahtangga akan terpelihara. 

01 Ogos 2016

Minyak dan Sos Terbaik Untuk Menumis dan Memasak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biasanya, untuk menumis, kita guna minyak sawit atau minyak biasa. MF pula guna minyak bunga matahari. Tapi selepas terbaca status oleh Dr. Zubaidi di Facebook yang mengatakan bahawa minyak bunga matahari lebih tinggi kolestrol berbanding minyak sawit... buatkan MF terfikir nak guna minyak lain selain minyak sawit untuk menumis. Takde tujuan lain, melainkan untuk kesihatan seisi keluarga. 

Hari ni, MF terbaca artikel di Majalah RASA, minyak yang baik untuk menumis dan memberi rasa harum dan sedap ialah minyak bijan... dan masakan tu jadi lebih sedap bila digabungkan dengan sos ikan... 
sumber: google images

Minyak bijan banyak digunakan di dalam resipi Tionghua, Korea dan Jepun. Baunya harum dan agak kuat. Kita dengan mudah akan mengecam jika sesuatu resipi ada minyak bijan di dalamnya.

Selalunya minyak bijan dan biji bijan juga digunakan untuk membuat dimsum dan bebola bijan. Minyak bijan juga tinggi khasiatnya. Pakar herba ada mengatakan minyak bijan mengandungi ciri-ciri anti kanser dan anti bakteria.

Antara Kebaikan Minyak Bijan untuk Kesihatan ialah:

Pencegahan Diabetes
Menurut kajian, minyak bijan dikatakan dapat mengurangkan kedua-dua tekanan darah dan glukosa pada penghidap diabetes. Sebuah penyelidikan dari American Journal of Clinical Nutrition juga menunjukkan keberkesanan minyak bijan membantu perawatan kencing manis.

Mengurangkan Tekanan Darah
Kandungan magnesium dalam minyak bijan menunjukkan ia membantu menurunkan hipertensi atau tekanan darah.

Kesihatan Jantung
Biji bijan mengandungi nutrien semula jadi di dalamnya yang membantu mencegah serangan jantung.

Anti Kanser
Selain itu, pengambilan biji bijan dapat mengurangkan risiko kanser. Lebih baik lagi, biji bijan kaya dengan serat yang dapat membantu proses penghadaman dan mengelakkan serangan kanser usus.

sumber: google images


Sos ikan pula sebagai penyedap rasa sesuatu masakan. MF tak pernah lagi masak dan guna sos ikan dalam masakan. Tapi rasa nak mencuba lah lepas ni... Tambahan pula, dah dapat resepi untuk buat sos ikan sendiri. 

Sos ikan atau nampla pula adalah sejenis penambah perisa makanan seperti di dalam menu nasi goreng, mi goreng dan tomyam. Diperbuat daripada ikan yang dijerukkan dengan garam dan diambil jusnya sahaja. Lebih besar ikan yang digunakan lebih mahal harga sos ikannya.

Rasanya agak masin dan ada masanya resipi yang menggunakan sos ikan di dalamnya tidak memerlukan garam. Sos ikan atau sos sotong mempunyai haruman yang lebih kurang sama tetapi rasanya agak berbeza. Sos sotong lebih ‘berlemak’ manakala sos ikan agak masin. Campuran sos ikan di dalam resipi kerabu juga boleh membangkitkan rasanya. Walaupun begitu, pengambilannya tidaklah digalakkan kerana rasanya yang masin.


RESEPI SOS IKAN NAMPLA

Biarkan ada sedikit ruang pada bekas kedap udara anda ketika memerap ikan kerana jumlah air akan bertambah semasa proses mengawet.

BAHAN-BAHAN:
600gm ikan tenggiri
5 ulas bawang putih | dicincang kasar
1 biji limau nipis | diambil jusnya
5 helai daun salam
2 sudu kecil lada hitam
2 cawan air masak
1 sudu besar garam kasar

CARA MEMBUAT:
1.    Potong kecil ikan tenggiri. Ketepikan,.
2.    Kemudian dalam satu bekas kedap udara, campurkan air masak bersama garam. Larutkan.
3.    Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan tutup rapat. Biarkan selama 2-3 minggu.
4.   Selepas tempoh mengawet, tapis air dan simpan di dalam botol. Simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.

*Sos ikan ini boleh bertahan selama 4-6 bulan.

Kesimpulannya, penggunaan minyak bijan dan sos ikan bertujuan untuk menyedapkan sesuatu masakan. Penggunaannya mungkin tidak sesuai untuk semua jenis resipi. Guna ikut citarasa dan secara sederhana. 

Menarik dua bahan masakan ni... Rasa nak mencuba juga guna dalam masakan... Minyak bijan untuk lebih khasiat dan sos ikan boleh ganti garam... Kalau masak sayur mesti sedap juga ni kan.. ada kelainan. 

Diolah daripada: Majalah RASA

29 Jun 2016

19 Jun 2016

49 Nasihat Syed Mokhtar Al-Bukhary Khas Buat Para Usahawan & Bakal Usahawan.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Siapa yang tak kenal Syed Mokhtar al-Bukhary??? Ok, bagi yang tak kenal... Meh baca sedikit info mengenai beliau:

Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary merupakan seorang ahli perniagaan dan jutawan Melayu yang terkaya [perlu rujukan] di Malaysia. Beliau ialah Pengerusi Yayasan Albukhary. Pada 2008, beliau diumumkan sebagai Tokoh Maal Hijrah sempena sambutan Maal Hijrah 1429H peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Beliau seorang yang suka berahsia serta pernah dipilih sebagai Tokoh Melayu Terbilang 2009.

Menurut majalah Malaysian Business beliau mempunyai harta bernilai RM8.84 bilion pada 2005 seterusnya menjadi orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005 hingga 2011.  Menurut majalah Forbes, beliau orang ke-32 terkaya di Asia Tenggara, selepas pengerusi Berjaya Corp, Vincent Tan. Syarikatnya mempunyai 67,700 tenaga pekerja.Beliau juga 'Wira Dermawan Asia' selain Datuk Mohd Zaid Ibrahim, Leonard Linggi Tun Jugah, dan Hishamudin Ubaidulla.

Beliau juga berasal dari keluarga yang susah, bahkan tak ambil peperiksaan SPM sebab tak mampu nak bayar yuran. Namun, hasil usaha gigih dan dari kesusahan tulah, beliau jadi jutawan berjaya hari ini. Berikut, beliau kongsikan 49 Nasihat berguna untuk pada usahawan dan bakal usahawan yang cita-citanya nak jadi jutawan... Jom baca...


1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo, New York dan London. Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah.

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak.

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki). Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan.

30. Kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab orang kenapa Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju. Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar. Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan. Tambahan Kalau pun tak mahu membantu orang melayu, lebih lebih lagi Islam jangan lah kita tergulong atau bertanggung jawab menyumbang pada pembunohan kegiatan amal orang Melayu dan Islam.

Sumber: Facebook

Rasa menusuk ke jiwa bila baca nasihat nih.. rasa dekat sangat dan sampai ke hati... Insha Allah.. berniagalah kerana redha Allah, bukan untuk kaya semata-mata... Insha Allah... Moga kita dapat jadi jutawan dunia dan akhirat yang diredhai Allah....

18 Mei 2016

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bil eletrik naik je... Dah ikut nasihat, cabut plug bagai, tapi tak banyak berubah pun... Apa silapnya??? Haaahhh... Jom semak, mungkin kita ada buat 11 kesilapan ni dan ini juga punca bil kita melambung.

Lepas ni kena rajinkan diri gosok baju seminggu sekali... Dulu rajin buat camni, tapi sejak pindah ni kan.. hadoii.. bercinta nak menggosok baju.. kalau boleh nak cari baju dan tudung yang tak perlu digosok.

Bagus rupanya pasang pemanas air ni.. MF tak pasang lagi.. mungkin lepas ni boleh pasang... tak payah masak air panas lagi... 

Sekarang dah kurang panas waktu malam... jadi kurang dah pasang air cond... pasang bila perlu sahaja.

Nak beli barang elektrik pastikan ada pelekat ni... Lebih jimat wang dan jimat poket.

Boleh pasang juga ni.. untuk lebih jimat kan... tapi jika perlu, jika tak perlu tak payah pasang.

Jangan biarkan pintu terbuka semasa air cond terpasang. 

Selalulah servis air cond untuk lebih jimat dan lebih sejuk

Yang ni kadang terlepas pandang... Jangan kongsikan plug soket peti sejuk dengan lain.. nanti peti sejuk jadi panas diluarnya..terutama, jangan kongsikan dengan periuk nasi atau pemanas air. 

OK!,kita kemas peti sejuk ye... hehe

Wah... bagus juga pasang lampu ada masa ni kan... 

Yang ni masalah sikit... Rumah jenis teres ni kan... kiri kanan terkepit ditengah... cerah tapi tak banyak.. depan dan belakang aje lah yang boleh cerah pun... tengah rumah kena pasang lampu juga..

11 tips ni dikongsikan oleh TNB Careline... Sekarang ni, cuba control juga penggunaan elektrik... antranya, cabut plug yang tak guna, pilih mentol yang jimat elektrik dan cas handphone jika betul-betul dah habis je... dan cepat-cepat tutup plug bila dah penuh... 

26 April 2016

First-Time Home Buyers: Tips for Owning a Home in Malaysia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

First-Time Home Buyers: Tips for Owning a Home in Malaysia | First time buyers tend to make plenty of mistakes. While some are minor and easily corrected, major missteps can cost you time and money in the process. So if you’re a rookie buyer, choosing the right real estate property might seem a bit out of your experience. But with enough time and research, you’ll be able to navigate through the process with ease. Here are a few tips that should prove invaluable to you as you search your first home. 


  • Choose the best location you can find, says The Malay Mail Online. That means finding property that’s close to where you work. Or one that’s strategically located, one that’s centrally accessible so you won’t have trouble going to and around your familiar haunts. Whether this means buying a home that’s near a transportation hub so you won’t have to worry about getting home or investing in a residential property near major shopping centers for the expected property appreciation in the future, it’s all about access. You can use online property listing sites like PropertyGuru Malaysia for homes and apartments for sale

  • Know the extent of your housing costs. When you buy a home, you don’t just need to save up for the down payment. There’s the monthly mortgage to consider. You’ll have to have enough to cover that cost along with your monthly expenses too, which should include your energy bills, food allowance, transportation, miscellaneous expenses and more. Then you’ll have to factor in the monthly premiums for your home insurance as well. And if you’ve got car insurance costs and mortgage payments, these expenses all stack up even higher. Never mind the closing costs you’ll have to deal with when buy a home or the repair and remodeling expenses. Home association dues might not seem enough to worry you but if you miss out on a few payments, you’ll see costs balloon right up, much like everything else. This is just a taste of what you’re taking on when you buy a home. So be sure you’re financially set and ready to handle these costs.

  • Pick the right housing type. You can choose from a range of housing types, Global Property Guide says, from a terraced home or luxury residential unit to a detached house or a semi-detached property. Keep your needs or those of your family in mind. This should make it easy for you to pick out the best housing type to suit you and your family. You could also list down your must-have features for a home and use it as a checklist for every property you view. Check available features for every property you encounter. When you’re done, you’d be able to tell, at first glance, which properties have the most number of checks and thus, offer you the best in terms of accommodations and features. 

  • Know your buying goals. You need to be clear on your reasons for buying a property in the first place. That’s entirely because your reasons will largely influence your choice and set the tone for the rest of your shopping experience. If you’re buying a property for your own use, for instance, you’ll have an entirely different set of needs to fulfill than if you’re buying a property to serve as an investment and a source of rental income. 

  • Investment Rule of Thumb. When you’re young, you’ve still got excellent earning potential so it’s great to focus a lot of your effort in buying homes that offer the highest capital appreciation. However, if you’ll hit your golden years soon, then investing in properties that provide excellent rental returns is a solid move, especially since you want properties that can easily fund you in your retirement. 

  • Financing. Don’t make the mistake of looking over properties first before securing financing. Knowing how much money you can spend on a property is the first step to buying a home since it determines the kind of properties you should see. If you take a look around first based on the amount you think the bank will cover, then you only end up wasting your time if the bank decides to cover a smaller portion of the amount you were expecting. That’s also going to set you back, emotionally, especially after psyching yourself up to look through homes that, it turns out, aren’t in your ballpark at all. Keep this from happening. Make sure you get your financing first before you take your family to shop for a home. 

  • Don’t move your money around. Keep your money where it is. Lenders often take a look at your credit and finances. If you move your money around a lot, they’ll see that activity too and this could negatively affect your chances of a loan. Keep your money where it is instead six months before your loan application. 

With this list, you’re sure to avoid a few of the worst home buying mistakes out there. So keep this handy.


Sesekali keluarkan artikel bahasa Inggeris... Untuk wujudkan kelainan pada blog ni... Tips di atas sangat berguna untuk mereka yang merancang untuk membeli rumah pertama.

Kesimpulannya, Untuk membeli rumah pertama perlu ada perancangan, penelitian serta perkongsian pengalaman dari orang lain yang pernah memiliki rumah pertama agar tidak membuat kesilapan semasa membeli rumah pertama anda. Semoga bermanfaat.

11 Mac 2016

13 TANDA LELAKI ITU MASIH SUAMI ORANG!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pengalaman aku sendiri pernah ditipu oleh suami orang. Dah kahwin mengaku bujang, siap tipu umur plak tu... Jika suami orang tapi mengaku suami orang dan dia kahwin lain sebab mampu boleh diterima lagi la kan.... Ni menipu dan mengaku bujang trang tang tang... Namun, pengalaman tu mematangkan diri kan... Alhamdulillah, akhirnya aku ditemukan jodoh yang terbaik berkat doa dari Ibu bapa, adik beradik, kengkawan dan usaha, doa dan tawakal.. 

Ni ada beberapa tips untuk tengok lelaki ni mengaku bujang tapi rupanya dah kahwin... Tips untuk gadis-gadis yang tengah cari jodoh tu kan... 

1. Bila berbual dengan anda matanya tidak memandang wajah atau muka anda kerana takut pembohongannya dikesan. (Tak pernah alami sebab MF tak pernah pun jumpa lelaki tu lama), pernah sekali imbas je ditepi jalan, sebab nak tengok rupa masa tu.)

2. Ketika sedang berjalan-jalan dengan anda matanya liar memerhatikan sekeliling kerana dia takut/risau terserempak dengan rakan-rakan isterinya atau saudara mara. Dan juga menggatal tengok awek lain.

3. Jarang mengajak anda makan di tempat terbuka untuk menjaga line dengan makan di tempat-tempat yang sulit dan tersembunyi. Atau jauh dr tempat tinggalnya.

4. Sukar untuk menghubungi telefon bimbitnya kerana sering tidak dapat dihubungi kerana sebenarnya dia menggunakan 2 atau 3 talian (sim card) dan anda hanya mempunyai nombor talian yang dikhaskan untuk menggatal. Atau beralasan tidur atau silent. (yang tanda paling kukuh sekali.. berdasarkan pengalaman aku... macam ada masa tertentu pula nak call dan SMS)

5. Sama sekali tidak akan mengajak anda datang ke rumahnya untuk bertemu kedua orang tuanya.

6. Dalam keretanya ada tanda-tanda kehadiran budak kecil seperti anak patung, selipar, puting ataupun tompok-tompok berbau susu di kusyen kereta.

7. Bila bersembang tentang rahsia wanita, pengetahuannya luar biasa kerana dia sendiri pernah tinggal serumah, sebilik dan sekatil dengan wanita.

8. Tahap kemiangan dan kegatalannya melampau, mungkin kerana terlalu di kongkong oleh isterinya. Bila memandang tubuh anda, matanya menakutkan (tafsir sampai ke dalam kata orang tua). Tangannya pun gatal menjalar. Cium pun nak. Ada pengalaman.

9. Perutnya buncit atau boroi kerana makan dan minumnya dijaga oleh isteri mithali yang baik dan setia di rumah.

10. Bila telefon bimbitnya berbunyi, dia akan pergi ke tempat yang agak jauh dari anda untuk menjawabnya atau jika di dalam kereta dia akan membiarkan telefon berbunyi tanpa menjawabnya selepas melihat nombor yang terpapar di screen kerana yang menelefonnya adalah isterinya atau koleksi awek-awek yang lain.

11.Keretanya akan dikemaskan kononnya baru balik dari kerja. Kasut dan beg diletak di depan semula.

12.Pelekat parking akan ditanggalkan untuk mengelak diketahui tempat tinggalnya.



13.Jangan percaya belum kahwin kalau umur dah meningkat 30 lebih. (yang ni tak semestinya la, sebab ramai juga bujang terlajak zaman sekarang sebab hantaran mahal... )

Jadi, hati-hati dan selidik betul la ye... Kalau boleh jangan la berkawan dengan suami orang... Usahalah supaya jodoh anda bukan dengan suami orang, melainkan anda sendiri dipinang oleh isterinya untuk dijadikan isteri kedua, ketiga atau keempat. Jika cara menipu macam ni.. tak perlu lah ye.. sekalipun dah jatuh cinta, usahalah untuk menjauhkan... teruskan doakan moga ALlah temukan jodoh yang baik dan terbaik untuk kita. 

Tapi kalau dah terkahwin dengan suami orang... Berusahalah untuk bersatu dengan baik... Tengok aje ending filem Madu Tiga tu.. berusaha untuk mendidik suami berlaku adil... sebab suaminya yang salah kan.. dan masing-masing sayangkan suami masing-masing... Berebutkan suami macam tu, buatkan suami bertambah dosa sebab tak berlaku adil...sedangkan adil tu lah tunjang utama dalam poligami.

Pandai juga nasihat orang aku ni ye.. haha.. tapi terus terang, aku tak rela nak berpoligami ni...sebab aku cemburu kuat mehh... haha.. tapi aku tak kisah lelaki nak berpoligami dan kahwin ramai, asalkan bukan laki aku... hehe


15 Disember 2015

Petua Mudah Untuk Si Kurus!

Terjumpa tips ni dalam Buku "Al-Quran Penyembuh Penyakit & Penangkal Musibah".

Hadis Riwayat Ibnu Majah dan Abu Daud:
Petua mudah nak naikkan berat badan... Amalkan makan timun dan buah kurma yang masak..

Macam nak amalkan je...
Tapi timun ni tak bagus pula nak amalkan selalu bagi kita orang Malaysia ni... Badan tak tahan nanti... Tapi boleh kot kalau amalkan timun cina... Kurang air...dan ranggup...


14 Disember 2015

Tips Berkawan di Facebook!

Tip berkawan dalam FB:

+ Bila ada kawan FB beri pendapat pada post di wallnya, kita LIKE bila dah baca. Ucap terima kasih jika dia kongsi ilmu berguna.

+ Setuju atau tak setuju, LIKE saja. Tanda kita dah baca postnya. Kawan Fb kita itu akan gembira kita sudi baca post pendapatnya.

Tip jangan hilang kawan dalam FB:

Bila kita tak setuju dengan pendapat kawan FB kita, buat macam ni:

+ Jangan kita taip komen dengan bagitahu pendapatnya itu tak betul. Ia menjatuhkan air mukanya. Kita telah memberitahu semua kawan-kawan FB nya yang pendapatnya itu tak betul.

+ Jika ada fakta yang disebutnya tak betul, cara yang betul bagitahu dia adalah dengan menaip di dalam inboxnya fakta yang betul. Dengan itu kita menjaga air mukanya.

+ Jika kita menolak pendapatnya, jangan tulis pendapat kita di wallnya. Kita tulis pendapat kita di wall FB kita sendiri. Jangan sebut namanya. Tulis saja pendapat kita.

+ Masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang harimau mengaum. Jangan kandang kambing kita mengaum. Rumah orang ada adabnya.

*Bersilaturrahim itu meluaskan pintu rezeki.


Sumber: Bahagian Dakwah JAKIM

Berkawan di alam maya... Selalu jadi salah faham.. Tapi kena ada satu prinsip... Antaranya...

TAK PAYAH NAK SENTAP DENGAN POST ORANG KALAU POST TU TAKDE KENA MENGENA DENGAN KITA!!!

Kalau post yang berkaitan nasihat, ilmu tu baca dan muhasabah diri bersama... Kalau kita terasa tu maknanya iman kita ada lagi la walaupun secebis kat hati tu... Mungkin kita je ego tak nak berubah dan terima kebenaran.


21 November 2015

Cara Ajar Anak Berkongsi!

Bila ada anak dua, segala benda kena beli dua tapi adakala kami beli satu je sebab nak ajar anak dan biasakan berkongsi barang. Tu pun kadang bergaduh juga ...

Cara untuk mengajar anak secara berkongsi:

1. Melalui pendedahan berulang

2. Melalui akibat tindakan/tingkah laku

3. Secara kaitan - Perkongsian tingkah laku di depan anak Peribahasa ‚bapa borek anak rintik‘ paling tepat untuk mengajar anak berkongsi. Ini kanak-kanak cenderung untuk meniru gaya orang dewasa dan tindakan perkongsian yang mungkin akan dicontohi oleh anak anda. Perkongsian tingkah laku bukan hanya ketika bermain atau makan malam, tetapi dalam aspek kehidupan harian.

Ganjaran perkongsian

Selain itu, apa yang boleh anda lakukan adalah memastikan tingkah laku perkongsian anda dengan orang lain hendaklah diberi ganjaran dengan hasil yang setimpal dari segi sosial masyarakat kita. Sebagai contoh, apabila seseorang berkongsi sesuatu dengan anda, cuba nyatakan kegembiraan anda dan berterima kasih kepadanya. Lakukan perkara yang sama kepada anak anda dengan memuji­nya apabila mereka berkongsi apa-apa dengan orang lain.

Berkongsi kegembiraan

Ini menunjukkan perkongsian membawa kesan baik kepada seseorang yang pemurah. Ia dapat mengajar anak anda bahawa seseorang yang pemurah bukan saja dapat memberi manfaat kepada penerima malah turut dirasai oleh pemberi. Anda boleh mengukuhkan perasaan belas kasihan dengan mengajar anak anda mengenai kebahagiaan kepada orang lain dengan berkongsi kegembiraan kebahagiaan mereka.

Kesan riak

Anak anda belajar untuk mengingati detik kegembiraan dalam kehidupan mereka pada usia yang muda dengan berkongsi kebahagiaan orang lain. Anda juga boleh mengajar mereka bahawa ketika orang lain bergembira dengan kemurahan hati anda, mereka akan berbuat baik untuk anda, oleh itu lebih cenderung untuk melindungi anda daripada bahaya kerana mereka menghargai anda.

Apabila perkongsian menjadi kerap dan semakin baik, anak anda akan mempunyai perasaan yang menyenangkan apabila perlu berkongsi. Ini mendorong anak anda untuk lebih kerap berkongsi sama ada mainan atau barang lain yang mereka miliki.

Jika cerdik teman berunding, jika bodoh disuruh diarah

Ini satu lagi bidalan yang memberitahu kita betapa pentingnya untuk kita berkongsi. Mengapa kita katakan perkongsian itu tanda prihatin? Ini kerana kita tidak boleh selalu menyembuh, tetapi kita boleh menjadi individu yang prihatin. Oleh itu, mengajar anak anda untuk mengambil berat atau prihatin terhadap orang lain lebih membuatkan dia menjadi seseorang yang amat berharga.

Seperti yang dinyatakan, perkongsian adalah suatu nilai yang dapat memupuk rasa selamat dan tanggapan disayangi. Oleh itu, ia termasuk dalam idea persahabatan. Sekiranya anak anda berkongsi dengan baik, anda tidak perlu bimbang dia tidak mempunyai sahabat.

Buat baik dibalas baik

Sesetengah orang berpendapat bahawa anda mungkin kehilangan sesuatu yang berharga jika berkongsi terlalu banyak. Pendapat itu tidak tepat kerana sekiranya anda berkongsi dengan bijak dan hormat serta memilih sahabat dengan baik. Jika anak anda dihelat oleh orang lain, anda boleh mengajar anak anda supaya belajar dari kesilapan. Anda dapat membantu dengan mengingatkan mereka untuk bijak memilih kawan yang baik.

Seseorang yang pemurah dan suka berkongsi sebenarnya mempunyai sikap positif. Sikap positif ini memberi banyak manfaat kerana ia membawa kesan kepada masyarakat dan mengurangkan perasaan cemburu, persaingan yang tidak sihat atau niat untuk mencuri.

Perkongsian juga membawa keharmonian dan ia adalah asas penting bagi pembangunan konsep keadilan, keprihatinan dan kerjasama dalam interaksi manusia. Jadi, ajarlah anak anda supaya berkongsi untuk masa hadapan yang lebih baik dan penuh harmoni.

Sumber: Harian Metro

Moga bermanfaat... Memang mencabar ajar anak berkongsi... Tapi kita kena tunjuk contoh teladan dulu.. Insha Allah anak akan mengikut.


08 November 2015

Kenali Personaliti Wanita Melalui Jenis Kasut Pilihan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Macam-macam cara nak kenal personaliti seseorang...  Kali ni nak kenal wanita melalui jenis kasut pilihan pulak...

Kasut wanita ni Macam-macam jenis... Tapi biasanya wanita dia tak pakai semua jenis... Dia akan pakai kasut yang paling sedap dan sesuai pada kaki... Bab harga dan jenama lain kira... Itu cerita bab diri sendiri la... Tak kisah tang jenama... Tapi mesti tengok patern yang kena pada kaki...

Macam MF ni memang cerewet bab pilih kasut.. Suami naik buntu gak la... Dia nak belanja tapi berbulan pusing cari kasut yang MF berkenan tapi takde... Akhirnya semalam jumpa juga kasut yang simple tapi sesuai la untuk jenjalan...

Ok... Jom kita lihat... Apa personaliti kita berdasarkan jenis kasut yang kita minat nak pakai... Ini bukan 100% betul... Tapi sekadar melihat gaya orang... Kalau ada persamaan tu satu kebetulan ya...

Sumber: Facebook 

Jadi, ada persamaan tak dengan anda... Dan MF nak korang nilai MF pula.. Melalui gaya blog, entry dan yang kenal di alam nyata... MF suka kasut jenis flat je... Macam gambar no 1 tu... Simple je kasut.. Yang kat pasar malam pun tak kisah..  Adakah MF macam tu??? Hmmm... Entah la..  Anda rasa???

Korang pula macam???  Ada kebetulannya ke tidak??? Hehe...

Ini ujian personaliti yang biasa dibuat oleh pengkaji psikologi... Tapi tak seratus peratus betul..  Tapi ada kebetulannya..

28 Oktober 2015

WW | 10 Sebab Kenapa Berat Badan Susah Nak Turun!

Sumber: Facebook

Jangan salahkan pil kurus...
Jangan kata produk tak berkesan...

Semuanya daripada kawalan dan disiplin diri... Insha Allah
Niatkan nak kurus kerana Allah...


27 Oktober 2015

TIP MEMBELI EMAS!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Barang emas dengan perempuan ibarat kuku dan isi... Tapi tidak MF...  MF tak suka barang kemas... Cukuplah yang ada sekadarnya... 
Sumber: Google images 

Bagi yang suka barang kemas... Terdapat beberapa tip mudah untuk anda ikuti sebelum membeli barangan kemas, bak kata pepatah alah membeli menang memakai.

Emas padat atau tumpat
Pastikan anda memilih barangan emas yang padat dan tumpat atau dalam erti kata lain padu. Ini penting kerana ia memudahkan proses penilaian ketulenan dilakukan jika anda mahu melakukan jualan balik atau pajakan. Untuk mengukur tahap ketumpatan sesuatu emas, densimeter akan  digunakan sebagai alat bacaan. Alatan ini tidak boleh membuat bacaan yang tepat bagi barang kemas yang tidak padat atau kosong di tengahnya ataupun yang mempunyai batu permata.

Barang kemas yang padat atau tumpat juga lebih kukuh dari segi strukturnya serta tahan lasak dan tidak mudah patah atau putus untuk barang kemas seperti rantai leher dan gelang tangan.

Emas 999 (24k) atau 916 (22k)
Barangan kemas yang dibuat daripada kedua-dua jenis emas ini mempunyai nilai yang tinggi untuk jangka masa panjang kerana kandungan emasnya. Emas 999 yang mempunyai kandungan emas 99.9% ini jarang dibuat kerana ianya terlalu lembut untuk direka bentuk serta mudah melekuk. Untuk mengenali jenis emas manakah yang anda berminat untuk beli, periksa di bahagian belakang barang kemas tersebut kerana emas tulen akan ditempa dengan cop ‘999’ atau ‘916’.

Elakkan membeli emas putih
Emas putih dijual pada harga platinum, platinum merupakan logam yang paling mahal dan harganya boleh menjadi lebih mahal daripada harga emas 999 itu sendiri. Kandungan emas dalam barangan emas putih ini adalah sebanyak 37.5% ke 75% sahaja dan selebihnya adalah campuran logam lain. Untuk mengenal pasti emas putih ini, anda boleh melihat di belakang barangan kemas itu akan terdapat cop sama ada ‘750’ atau ‘375’.

Emas putih memang cantik dipandang, apatah lagi dipakai di hari bahagia anda nanti. Cuma dari segi pelaburan atau jangka masa panjang harga emas putih akan jatuh sehingga 50% dari harga asal dan juga kualitinya.

Emas bertahtakan batu permata
Setiap wanita atau bakal pengantin mengidamkan barangan kemas yang bertahtakan batu permata sebagai barangan kemas mereka. Ini kerana rekabentuknya yang menarik dan setiap satunya mempunyai keistimewaan sendiri.

Tapi tahukah anda barangan kemas yang bertahtakan batu permata ini mempunyai nilai yang rendah untuk jualan balik. Jarang sekali barangan kemas dari emas 916 mempunyai batu permata ini kerana emas jenis ini tidak cukup kuat untuk memegang permata.

Jadi bagi bakal pengantin nak beli emas untuk pertunangan atau perkahwinan... Atau en.somi yang nak belikan hadiah emas kepada isteri... Tips ni sangat membantu supaya membuat pilihan tepat dan bijak semasa membeli emas.
Sumber: Karangkraf