Memaparkan catatan dengan label Tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips. Papar semua catatan

17 Disember 2018

Disember 17, 2018

7 Tips Guna Online Banking Yang Selamat

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

7 Tips Guna Online Banking Yang Selamat | Online banking sesuatu yang memudahkan. Memang mudah… segala urusan di hujung jari. Tanpa perlu penat nak beratur panjang dikaunter.

Tapi dalam mudah-mudah ni, ada banyak juga risiko. Antaranya risiko hilang duit dari bank.
Banyak kes, duit hilang dari bank dan dipindahkan secara online dengan mudah.
Tapi sebenarnya, kes ni bukan hanya melibatkan orang yang guna online banking, yang tak pernah guna pun boleh kena je sebenarnya.

Namun, bagi yang selalu guna online banking, ini 9 tips untuk pastikan online banking kita selamat. Insha Allah… Ini usaha kita… selebihnya doalah kepada Allah kan… Allah pemilik segalanya.

7 Tips Guna Online Banking Yang Selamat

7 Tips Guna Online Banking Yang Selamat
sumber: google images

#1 Jangan Guna Rangkaian WiFi ditempat awam

Menggunakan rangkaian Wifi untuk melakukan perbankan internet adalah tidak selamat. Ini disebabkan kita berkongsi rangkaian dengan orang lain. Banyak teknik yang dilakukan penggodam dalam rangkaian untuk mencuri kata laluan anda seperti teknik Man In The Middle Attack (MITM) dan lain-lain.

WiFi hotel atau di kedai mamak, elakkan guna… Takpe guna internet sendiri asalkan segala data kita selamat.

#2 Jangan Menggunakan Komputer Awam di Cafe Cyber

Tidak digalakkan melakukan transaksi perbankan internet di Cafe Cyber. Apa yang perlu dibimbangkan adalah jika Cafe Cyber tersebut memasang perisian Keylogger, dimana setiap apa aktiviti kita akan dirakam untuk tujuan tidak baik.

Kena juga  berhati-hati menggunakan komputer yang dipinjam dari orang lain. Adalah lebih selamat jika melakukan perbankan internet menggunakan komputer sendiri dan menggunakan sambungan Internet peribadi.  Jangan lupa membuang cookies atau browser cache setiap kali sesi.

Caranya dengan clear je history setiap kali lepas selesai guna online banking. Nak selamat boleh juga guna Incognito Tab…atau Private Tab pada browser.

#3 Jangan Login Ke Akaun Bank Melalui Link Yang Di berikan Dalam Email

Perhatian! Pihak bank tidak akan sesekali menghantar email kepada. Pihak bank selalunya akan menghantar surat berdaftar dan meminta kita ke bank berdekatan dan bukannya melalui email.
Jika ada terima email daripada pihak bank yang menyuruh anda mengemaskinikan maklumat akaun dan meminta kita klik pada link yang diberikan di dalam email tersebut. JANGAN KLIK!. Ia sebenarnya adalah email palsu atau cubaan mencuri identiti anda seperti username dan password perbankan internet kita.

#4 Taip Secara Manual Website Adress Bank Di Web Browser

Sentiasa taip secara manual di browser www.maybank2u.com.my untuk mengakes Maybank2u atau menaip www.cimbclicks.com.my untuk mengakses Cimbclicks. Jika malas untuk menaip di web browser dan menggunakan search engine seperti Google dan Yahoo untuk log in, sila pastikan alamat website itu betul.

#5 Jangan Dedahkan Username & Password

Username dan password  hendaklah dirahsiakan. Hafalkannya dan elakkan ianya daripada ditulis walau di mana sekalipun. Selalu menukar kata laluan atau nombor PIN dan elakkan daripada menggunakan kata laluan yang mudah diteka dengan tepat seperti nama atau tarikh lahir.

Sekarang ni bank menggunakan system TAC iaitu Transaction Authorization Code dimana pemilik perlu mendaftar nombor telefon bimbit mereka di mesin ATM terlebih dahulu. Sebelum membuat sebarang transaksi online, kita perlu meminta nombor TAC terlebih dahulu. Nombor ini akan disms ke telefon bimbit. Ia adalah angka 6 digit. Transaksi tidak dapat dilakukan jika tiada nombor TAC ini. Jadi jangan serahkan telefon bimbit kepada sesiapa yang mengetahui maklumat perbankan internet.

Aktifkan Firewall dan pasangkan perisian Antivirus yang boleh dipercayai.

Pastikan perisian Antrivirus dan Web Browser sentiasa di kemaskini untuk mendapatkan ciri-ciri perlindungan terbaru.

Kat smartphone pun sama… Pastikan ada antivirus dan selalu clearkan cache dan history web browser.

#6 Berhati-hati Apabila Muatturun Sebarang Perisian

Jangan memuat turun sebarang fail atau perisian daripada laman web atau sumber yang kurang diketahui atau memasuki link yang dihantar oleh seseorang yang tidak dikenali.

Pembukaan fail sedemikian boleh mendedahkan sistemanda kepada virus komputer yang boleh mencuri maklumat peribadi kita, termasuk kata laluan atau nombor PIN.

#7 Log Out Selepas Guna

Apabila selesai melaksanakan transaksi perbankan Internet, pastikan log keluar. Padamkan browser cache selepas log keluar daripada laman web untuk menghapuskan sebarang maklumat tentang akaun bank. Ini adalah penting untuk mengelakkan maklumat yang tersimpan daripada diambil oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Elakkan juga guna debit card dalam buat online banking…

Nak kata bank itu tak selamat, bank lain pun ada yang tak selamat.

Mana-mana bank pun tak selamat sebab yang buat system ni manusia.

Jadi, kita boleh usaha… selebihnya doa dan berserah kepada Allah je lah.. Allah sebaik-baik pelindung dan pemelihara.
Memang risau juga kes CIMB tu … tapi tawakal je.. Allah kan ada…

08 Oktober 2018

Oktober 08, 2018

6 Tips Mencuci Racun Pada Buah Dan Sayuran

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


6 Tips Mencuci Racun Pada Buah Dan Sayuran | Dulu pernah berlaku satu viral buah epal ada racun. Kali ni racun pada sayur pula…

salad beracun
Screen Capture: Bernama Online

Buah dan sayur yang dijual memang diracun untuk elak seranggan dan penyakit.. Tapi racun pada buah dan sayur jika kita tak cuci betul boleh beri kesan kepada kesihatan manusia dalam jangka masa panjang.

Jadi, MF nak kongsikan tip untuk cuci racun pada buah dan sayur.

6 Tips Mencuci Racun Pada Buah Dan Sayuran


6 Tips Mencuci Racun Pada Buah Dan Sayuran


1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR


75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.

2) BASUH DENGAN AIR GARAM.


Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.

3) CUKA PUTIH.


Korang nak rendam cuka epal atau cuka kurma pun boleh. Tapi sayur dan buah mungkin jadi gelap menjejaskan rupanya. Cuka putih merupakan pilihan murah dan sesuai.

Cuka membunuh kuman dan juga membuang pestisid.

Caranya: Rendam buah/sayur ke dalam 1 bahagian cuka dan 10 bahagian air selama 30-60 minit.

4) LEMON DAN SODIUM BIKARBONAT(tepung penaik)


Lemon dan baking soda ini membunuh kuman dan juga mampu menyahtoksin pestisid. Malah database Cochrane menilai 8 kajian termasuk RCT menunjukkan baking soda ini mampu meneutralkan toksik daripada pestisid.

Caranya: Masukkan satu cawan jus lemon dan dua camca besar baking soda dalam botol spray. Spray makanan dan lap (buah) atau basuh dengan air.

5) AGEN PENGOKSIDA.


Agen pengoksidaan seperti Ozon, hidrogen peroksida dan spesis klorin merupakan radikal bebas yang merosakkan struktur racun menjadikannya lebih selamat. Namun begitu, pastikan anda tidak merendam terlampau lama kerana pengoksidaan mungkin merosakkan zat di dalam makanan juga.

Disyorkan rendam 10 minit sahaja. Ini berbeza mengikut kekuatan dos mesin ozon anda.

5.1) Ozon: Agen pengoksida yang sangat kuat ini merosakkan molekul bahaya di dalam pestisid menjadi lebih selamat dimakan. Di samping sayur dan buah, ia mungkin berkesan juga merosakkan toksin seperti logam berat dan antibiotik yang terkumpul dalam lemak haiwan.

Caranya: Masukkan tiub gas ozon ke dalam air berisi buah/sayur dan rendam selama 10 minit.

Pastikan anda tidak menghidu gas ozon yang terbebas kerana paru-paru sangat sensitif dengan gas ozon. Pendedahan jangka panjang boleh merosakkan paru-paru.

5.2) Hidrogen peroksida: gunakan food grade hidrogen peroksida dan masukkan satu bahagian di dalam 10 bahagian air.

5.3) Spesis klorin : Sodium hypochlorite atau nama manjanya klorox mempunyai kesan pengoksidaan. Ia juga didapati dalam sesetengah setting air kangen.

Namun saya tidak mengesyorkan membasuh menggunakan agen klorin ini kerana kemungkinan kesan gangguan hormon oleh agen klorin yang dianggap xenoestrogen juga oleh sesetengah pengkaji.


6) PEMBERSIH ULTRASONIK


Kajian mendapati pembersih ultrasonic merupakan kaedah paling berkesan membersihkan pestisid berbanding menggunakan ozon, merebus dan membasuh dengan air biasa.

6 Tips Mencuci Racun Pada Buah Dan Sayuran

Mana nak dapat mesin ni?Kat Lazada ade..kurang RM100 pun ada..

Kaedah di atas hanya berkesan untuk pestisid di permukaan sahaja. Ozon mungkin mampu meresap ke dalam sel tumbuhan dan merosakkan pestisid sistemik namun masih belum ada kajian yang membuktikannya.

Memilih makanan yang disahkan organik merupakan pilih terbaik namun tidak ramai yang mampu dan pengeluarannya juga amat terhad. Diharapkan kaedah di atas ini dapat membantu mengurangkan bebanan toksikan dalam badan yang perlu diproses oleh organ hati kerana pemakanan yang tinggi racun pestisid ini.

Sumber: Facebook Dr. Hafiz Sulaiman



Moga tips di atas membantu kita mencegah racun yang berbahaya kepada tubuh badan kita.

Nak selamat tanam sendiri la kan… Tapi dengan keadaan sekarang, berapa banyak rumah yang ada tanah… dan kalau nak tanam dalam pasu perlukan kemahiran.

Tak kan semua buah dan sayur nak tanam pula kan..

Jadi, dengan tips ini membantu kita untuk menjaga kesihatan kita. Selebihnya, hanya Allah punya kuasa.

Semoga bermanfaat.

28 Jun 2018

Jun 28, 2018

7 Cara Untuk Pastikan Menu Sihat di Rumah Terbuka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


7 Cara Untuk Pastikan Menu Sihat di Rumah Terbuka | Raya dah masuk pertengahan. MF yakin start hujung minggu ni ramai dah busy dengan sambutan rumah terbuka Aidilfitri.

MF mulanya rancang nak buat tahun ni... Tapi bajet lari tak dan nak kejar... Hehe...

Bagi yang rancang nak buat RUMAH TERBUKA.. tapi nak nampak LEBIH SIHAT?

Macamana?

7 Cara Untuk Pastikan Menu Sihat di Rumah Terbuka


7 Cara Untuk Pastikan Menu Sihat di Rumah Terbuka
7 Cara Untuk Pastikan Menu Sihat di Rumah Terbuka

1. Sediakan makanan dalam SAIZ YANG KECIL (sekiranya dihidang siap). 

Buh sikit-sikit memang bagus... Bukan nak kedekut tapi boleh elakkan pembaziran juga. Kalau orang nak tambah, minta dia tambah...

2. Sediakan AIR KOSONG (wajib!) 

Yang ni payah nak jumpa... Tapi kalau korang buat rumah terbuka, sediakan air kosong... Mungkin membantu kawan-kawan yang sedang amalkan diet sihat.

3. ASINGKAN GULA untuk minuman panas (seperti teh O & kopi O)

Biar orang yang nak minum tu buh sendiri gula jika diaorang nak minum. Macam hotel style.

4. Hidangkan PELBAGAI JENIS SAYUR bersama hidangan utama. 

Sayur mentah seperti tomato, salad atau boleh juga buat salad sayur atau salah buah sebagai salah satu menu rumah terbuka. Macam kat Pizza Hut tu... Kan menyihatkan tu...

5. Hidangkan PELBAGAI BUAH sebagai pencuci mulut. 

Paling tidak buah oren dan tembikai cukup dah tu... Sebab nak buah lain banyak bajet plak kan.

6. Sediakan pilihan makanan LEBIH SIHAT (contoh; kuah sup berbanding kuah lemak)

Menu seperti soto, bakso atau laksa lebih baik dari hidangkan lontong ataupun lemang rendang yang sudah tentu tinggi kalori.

7. ELAKKAN menghidang asam, jeruk dan gula-gula. 

Setakat ni tak jumpa lagi menu ni kat rumah terbuka... Tapi ini bukan menu sihat.. Jadi tak payah hidang walaupun ramai peminat jeruk.

Rujukan: Buku Makan Sihat di Hari Raya,Bahagian Pemakanan, KKM via Facebook

Buat rumah terbuka Aidilfitri satu amalan mulia sebab jamu orang makan besar pahalanya dan bantu orang jaga kesihatan dengan menu yang sihat kita sediakan berganda lagi pahala. 

14 Jun 2018

Jun 14, 2018

5 Tips Elak Rendang/Serunding Cepat Basi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

5 Tips Elak Rendang/Serunding Cepat Basi | Rendang satu juadah raya yang wajib.

Biasa orang masak rendang sekali banyak. Bila masak banyak ni satu je risiko dia... Mudah basi.

Tapi ada beberapa petua yang boleh kita buat untuk elak rendang atau serunding.

5 Tips Elak Rendang/Serunding Cepat Basi

5 Tips Elak Rendang/Serunding Cepat Basi
5 Tips Elak Rendang/Serunding Cepat Basi

#1. Kerap panaskan.

Ini petua yang mudah. Rajin-rajin panaskan rendang atau serunding. Paling tidak macam makan ubat.   3 kali sehari... Tak perlu lama pun setiap kali panaskan tu... Cukup sekali menggelegak... Atau serata panas.. Sudah la..

Kalau serunding biar betul-betul kering... Insha Allah boleh berbulan tahan.

#2. Jangan tutup masa panas

Jangan tutup periuk atau kuali rendang ketika masih panas. Biar dah sejuk atau hilang wap panas baru tutup.

#3. Tumis rempah hingga masak

Tumis rempah rendang atau serunding hingga masak betul. Nak tau masak hingga pecah minyak... Kemudian baru masuk bahan-bahan lain.

#4. Masak santan.

Ini petua mak MF pernah bagi tau. Masak santan tu dulu... Lepas tu baru guna untuk buat serunding atau rendang.

#5. Simpan dalam bekas kecil dan masuk dalam peti

Ini tips yang boleh tahan berbulan... Dah siap. Masak, masukkan dalam satu bekas kecil untuk sekali makan atau hidangkan. Ambil satu bekas je untuk sekali panaskan. Jadi, yang bekas lain tak kan terusik. Cara ni lebih hygiene dan selamat.

Ok... Itu antara 5 petua atau cara nak bagi rendang atau serunding tahan lama. Rendang MF paling lama 3 hari je tahan. Bukan sebab basi masuk hari keempat tapi sebab dah habis makan... Kadang dua hari je dah habis... Hehe...

Semoga bermanfaat. 

11 Jun 2018

Jun 11, 2018

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) | Korang suka balik kampung waktu bila?

Malam? Ke Siang?

Kalau MF suka balik waktu malam sebab anak-anak tidur...

Tapi cabarannya, kita pun mengantuk juga...

Apa pun boleh cuba dan kurangkan mengantuk dan terlelap semasa memandu balik kampung dengan 6 tips mudah ni.

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) 


8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep)
8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) 

Tips elakkan microsleep(terlelap) semasa memandu pulang berhari raya:

#1. Tidur dengan cukup (6-8jam)

Biasa MF akan suruh suami tidur siang tu puas-puas. Tak bagi dia tolong buat kerja rumah. MF buat...

#2. Jika tak cukup tidur, JANGAN pandu ketika Subuh atau Zohor

Sebab dua waktu ni waktu mengantuk yang maksimum... Tak dapat dibendung ngantuk dia.

#3. Minum kopi

Memang standby kopi bertin-tin dalam kereta. Antaranya kopi Wonda menjadi pilihan.

#4. Rehat setelah 2 jam memandu

Memang setiap RnR akan berhenti rehat sekejap... Pergi tandas ke, beli jahan ke... Hilangkan rasa lenguh badan.

#5. Dengar muzik yang segarkan minda

Time memandu kalau raya ni lagu raya menang penuh 1 pendrive. Selebihnya lagu retro yang rancak. Pasang zikir belah belakang je.. Untuk anak-anak... Tak boleh pasang kat pemandu... Ada lentok sekali... Hehe.

#6. Guna apps anti-tidur. Ia berbunyi dan gegar setiap beberapa minit

MF baru tau ada aplikasi ni.. Bagus juga kan.. Nanti download kat smartphone suami ni.

#7. Ganti pemandu jika ada

Setakat ni suami yang drive seorang. Bukan tak nak berganti... Tapi sebab drive malam dia tak harap sangat bini dia drive.. Hehe..

#8. Sakat bini, kemudian dengar dia bebel. 

Tips ni suami MF payah nak buat... Sebab MF tak suka membebel... Tapi kalau bercerita atau membawang ok gak la.. Haha..

Ok.. Itu 8 tips untuk mengelakkan tertidur ketika memandu. Tapi kalau mengantuk sangat. Berhenti je kat RnR dan tidur kejap. Jangan teruskan memandu jika 8 tips Diatas tak berkesan.

Biar lambat sampai asalkan nyawa terpelihara.


Tips Diatas dikongsi kan oleh Dr. Kamarul Ariffin dan diolah oleh penulis sendiri.

Semoga bermanfaat. 

27 April 2018

April 27, 2018

Amalkan 20 Tips Ni Untuk Hidup Tenang

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Amalkan 20 Tips Ni Untuk Hidup Tenang | Ketenangan, satu rezeki yang lebih berharga dari segalanya... Tak semua orang mampu capai ketenangan yang sebenar.

Tapi tak susah sebenarnya nak capai ketenangan tu kalau amalkan 20 tips mudah ni dalam hidup.

Amalkan 20 Tips Ni Untuk Hidup Tenang

#1 Solat di awal waktu

Solat di awal waktu dan langsung tidak meninggalkan solat lima waktu. Orang yang jaga solat, InsyaAllah Tuhan akan menjadikan jiwa kita lebih tenang dan damai.

#2 Banyakkan doa

Perbanyakkan doa dan mohon kepada Tuhan supaya diberi ketenangan jiwa. Doa yang sungguh-sungguh, bukan sekdar doa di media sosial atau sekadar menadah tangan sahaja.

#3 Tidur Cukup

Tidur awal atau tidur yang mencukupi serta mempunyai waktu rehat yang sempurna.

#4 Jangan menangguhkan kerja

Kalau kerja yang terlalu banyak, buat sedikit demi sedikit sehingga siap. Susun perjalanan seharian supaya lancar dan sempurna.

#5 Banyakkan senyum

Atau bangkitkan perasaan yang boleh membuatkan kita tersenyum seperti tengok video lawak di Youtube, baca majalah humor, imbau kenangan manis dan sebagainya.

#6 Move on

Sentiasa "move on" dan lupakan kenangan pahit yang bakal membarakab semula emosi negatif sendiri.

#7 Pemaaf

Sentiasa menjadi insaf pemaaf yang sentiasa memaafkan orang lain. Biarlah orang buat jahat kepada kita, sentiasalah menjadi insan pemaaf yang tidak berdendam.

#8 Tidak berbalah

Jangan sesekali mencari masalah atau berbalah dengan orang lain termasuklah rakan di media sosial, ibu bapa, adik-beradik, jiran, rakan pejabat dan lain-lain. Jaga percakapan dan penulisan.

#9 Bercuti

Kalau ada duit lebih, pergilah bercuti dalam atau luar negeri. Lagi baik kalau pergi melakukan ibadat umrah di tanah suci.

#10 Sayang

Sayangi binatang peliharaan, bayi, kanak-kanak dan orang tua. Sentiasa hormat kepada orang lain dan merendah diri.

Amalkan 20 Tips Ni Untuk Hidup Tenang

Amalkan 20 Tips Ni Untuk Hidup Tenang

#11 Sedekah dan sosial

Banyakkan bersedekah dan melibatkan diri dengan aktiviti sosial setempat.

#12 Syukur

Sentiasa bersyukur dengan apa yang telah kita miliki. Bukan dengan perkara yang belum kita miliki.

#13 Suka

Sentiasa mencintai kerjaya atau apa yang kita buat.

#14 Tidak Memaksa Diri

Jangan paksa diri buat perkara yang kita tidak mampu buat. Kalau terpaksa juga buat, buatlah dengan rela dan ikhlas.

#15 Utamakan akhirat

Sedar bahawa dunia ini adalah persinggahan. Bahawa akhirat adalah tempat yang kekal abadi.

#16 Jangan Berhutang

Jangan berhutang. Atau kalau terpaksa berhutang juga, pastikan hutang itu tidak membelenggu hidup kita.

#17 Berbelanja ikut kemampuan

Berbelanja mengikut kemampuan. Bukan ikut kemahuan. Biar hidup sederhana. Asal jiwa tenang dan bahagia.

#18 Banyakkan amal

Perbanyakkan amal ibadat dan jauhi maksiat. Contohnya solat rawatib, solat Dhuha, solat Tahajud, baca Quran. Dalam masa yang sama jauhi perkara maksiat yang menjadikan jiwa kita gelisah.

#19 Belajar

Hadiri majlis ilmu. Belajar, belajar dan belajar.

#20 Riadah

Banyakkan riadah dan bersukan.

Kredit: Facebook

27 Mac 2018

Mac 27, 2018

5 Kebaikan Pakai Masker Muka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

5 Kebaikan Pakai Masker Muka | Masker muka satu tips kecantikan yang tak boleh ditinggalkan bagi wanita yang berusia... Banyak kebaikan amalkan pakai masker muka ni... Cuma sempat dengan tak je nak pakai masker muka ni.

5 Kebaikan Pakai Masker Muka

5 Kebaikan Pakai Masker Muka

Kebaikan masker muka, mestilah untuk kecantikan. Antara kebaikan yang akan kita dapat bila amalkan pakai masker muka ni, antaranya:

1. Menegangkan kulit wajah

Bagus bagi wanita berusia... Menegangkan kulit wajah dan menjadikan wajah awet muda selalu. 

2. Mengurangkan kedutan

Amalan memakai masker muka akan membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan pada muka. Jadi, bagus amalkan selalu. Jika kita selalu stress memang akan menambahkan kedutan, jadi amalkan pakai masker sebelum tidur untuk mengurangkan kedutan halus ini.

3. Membuang sel kulit mati

Bila kita cuci muka, pencuci muka hanya membersihkan lapisan atas kulit tapi tidak sampai ke dalam. Tapi dengan masker, fungsinya ia akan meresap ke dalam kulit dan membantu membuang sel-sel kulit mati menjadikan kulit wajah kita lebih sihat dan natural.

4. Merawat kulit kusam
Bagi wanita yang tak cukup tidur, sibuk pasti akan menjadikan kulit wajah kusam kan... Jadi, amalkan pakai masker selalu untuk ceriakan wajah dari kulit kusam. 

5. Menanggalkan Bintik hitam dan bintik putih
Ini salah satu kelebihan yang MF suka bila pakai masker, iaitu bintik hitam dan bintik putih akan tertanggal dengan mudah. Kulit jadi bersih dan segar. 

Jenis-jenis Masker

Masker ada banyak jenis... Ada masker buatan sendiri ada yang siap dijual dikedai. Dua-dua ada kelebihan tersendiri. 

5 Kebaikan Pakai Masker Muka
Masker telur putih

Masker buatan sendiri seperti masker yogurt, masker telur putih, masker susu, masker tomato atau masker timun.

5 Kebaikan Pakai Masker Muka

Masker ready made banyak dijual dipasaran dengan fungsi yang tersendiri. 

Berapa kerap nak pakai Masker?

Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu
Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu
Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu

Tips untuk guna sheet mask

Berhati-hati dengan sheet mask ‘anti-aging’ atau kesan anti-penenuaan sebab ia mengandungi glycolic-acid yang terlalu kuat dan boleh menyebabkan iritasi kulit.

Bagi yang ada masalah jerawat juga tidak boleh memakai sheet mask pada setiap hari. Cukup hanya seminggu sekali bagi mengelakkan masalah jerawat semakin parah, kerana bakteria mudah membiak didalam kulit.

Bagi yang bebas dari masalah jerawat, kegunaan sheet mask setiap hari amat bagus untuk meningkatkan tahap kelembapan kulit dan mempercepatkan daya serapan produk dalam kulit. Pilih mask yang dari sumber seperti ceramides, squalene, asid hyaluronik, minyak dari ekstrak beras (rice bran oil) dan minyak kacang macadamia untuk kesan lembab berpanjangan. Mask yang kaya dengan Vitamin C, niacinamide dan ekstra akar pokok manis (licorice root extract).

Jadi tidak menjadi masalah pun kalau anda hendak memakai sheet mask setiap cuma perhatikan kesesuaian kulit dan produk.

MF sendiri suka masker buatan sendiri terutama masker telur. Sapu telur, kemudian letak tisu muka.. biar sampai kering, lepas tu tarik. Sedap betul masa kena tarik tapi puas sebab nampak bintik-bintik hitam dan putih tertanggal dari kulit kita... lepas bilas, kulit rasa segar aje...

Itu tips kecantikan dari MF untuk semua... semoga bermanfaat. 

18 Mac 2018

Mac 18, 2018

Tips Cari Calon Pasangan Hidup

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Calon Pasangan Hidup


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لِأَرْبَعٍ لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَجَمَالِهَا وَلِدِينِهَا فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ

Dari Abu Hurairah RA, dari Nabi SAW, baginda bersabda: "Wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu  kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah kerana agamanya, nescaya kamu akan beruntung." (HR Bukhari No: 4700) Status: Hadis Sahih

Sumber: google images

Pengajaran:

1.  Perkahwinan adalah ibadah bagi memenuhi keperluan semula jadi manusia.

2.  Perkahwinan dan hidup berumah tangga tidak hanya pertemuan antara lelaki dan wanita tetapi ianya merupakan perkongsian hidup bagi mencari keredhaan Allah.

3.  Pemilihan wanita sebagai pasangan hidup di atas ciri-ciri yang baik:

a.  kerana hartanya bagi membantu keperluan rumahtangga

b.  kerana keturunannya bagi memperolehi benih yang baik

c.  kerana kecantikannya bagi menjadi hiasan hidup bagi mewujudkan kegembiraan

d.  kerana agamanya bagi kehidupan yang diredhai Allah di dunia dan akhirat

4.  Beruntunglah mereka yang mendapat pasangan hidup yang memenuhi keempat-empat ciri tersebut termasuk suami juga isteri.

5.  Memilih pasangan yang beragama adalah suatu keutamaan kerana harta akan berkurangan, kecantikan akan lusuh namun dengan agama akan menjadikan kehidupan bahagia dan diredhai Allah.


Ini panduan mencari pasangan hidup dalam Islam. Cari yang beragama dan beramal dengan agama. Bukan sekadar ada ilmu agama tapi tak praktikkan pun tak guna juga. Orang yang beragama tak semestinya ustaz atau ustazah... Tapi cukup seorang yang beriman dan beramal dengan sebenar-benarnya agama ISlam itu.

15 Mac 2018

Mac 15, 2018

9 CARA ELAK TERLUPA ANAK DI DALAM KERETA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

9 CARA ELAK TERLUPA ANAK DI DALAM KERETA | Semenjak semalam, kecoh kes ibu yang tertinggal anak dalam kereta hingga menyebabkan kematian. Ini bukan kes yang pertama... Tapi dah banyak kali berlaku.



Yang pasti kes begini pasti dapat kecaman dari netizen... Kesian ibu tu. . Dia sudah cukup terhukum dengan apa yang terjadi ... Cukuplah jangan kita tambahkan lagi kekesalan di hati dia...

Ya.. MF boleh rasakan sangat sebab MF seorang ibu... Ya.. MF tak kenang peristiwa yang berlaku .  Bahkan MF tak baca berita tu..  sebabnya akan meregut naluri keibuan ini. Takde ibu nak anak dia jadi macam tu. 

Apa pun, apa yang terjadi kita jadikan pengajaran. Kita boleh cegah dan berjaga-jaga supaya ianya tak berlaku lagi...

9 CARA ELAK TERLUPA ANAK DI DALAM KERETA

9 CARA ELAK TERLUPA ANAK DI DALAM KERETA


1. Jangan letak kerusi kanak-kanak di belakang kerusi pemandu. Di situ adalah titik buta (blindspot). Letak di bahagian belakang tempat duduk penumpang agar ia berada dalam ruang pandangan.

2. Sentiasa jadikan amalan untuk memeriksa dalam kabin (termasuk tempat duduk penumpang hadapan dan tempat duduk belakang) sebelum mengunci kenderaan anda. Mulakan amalan ini mulai sekarang.

3. Letak patung permainan di kerusi kanak-kanak. Apabila letak anak di dalam kerusi itu, pindahkan patung tersebut di tempat duduk penumpang hadapan. Pilih patung yang besar dan berwarna terang. Patung itu peringatan bahawa anak anda dibelakang.

4. Jika anda ada membawa beg susu anak anda bersama, sentiasa letak beg itu di bahagian hadapan. Konsepnya sama seperti tip ke-3. Ia peringatan bahawa anak anda ada di kerusi kanak-kanak di tempat duduk belakang.

5. Letakkan barang yang penting di belakang, bersama anak anda. Contoh: beg kerja, kunci pejabat, tag kerja, atau sebelah kasut anda di ruangan kaki di belakang. Nota: tidak digalakkan memandu tidak berkasut. (Tapi ada kes sebelum ni, pandangannya dihijab, dia tak perasan anak dia, sedangkan dia buka pintu belakang ambil beg laptop dia.)

6. Letakkan tag/label pada pemegang pintu sebelah pemandu di bahagian luar, yang menandakan anak anda di dalam kereta. Label ini boleh dibeli atau dibuat sendiri menggunakan barangan di rumah. Contoh seperti dalam gambar di bawah.

7. Pesan kepada pihak sekolah atau pengasuh agar menelefon anda jika anak anda tidak tiba ke sekolah atau di rumah asuhan pada masanya. Boleh juga pesan pasangan anda untuk mengingatkan anda, terutamanya jika ada bertukar rutin menghantar anak.

8. Guna peranti(device) atau aplikasi telefon untuk mengingatkan anda bahawa anak anda di dalam kereta. Contohnya: ChildMinder SoftClip atau aplikasi Kars 4 Kids Safety . Nota: harganya tidak murah dan aplikasi memerlukan kereta mempunyai fungsi Bluetooth.

9. Bagi yg selalu guna aplikasi navigasi Waze, boleh pilih untuk hidupkan aturan Child Reminder ( Settings>Advanced Settings>General>Child Reminder). Waze akan mengingatkan anda sejurus sampai destinasi.

Jika anda ada tips lain, boleh kongsikan diruangan komen.

Kredit: Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan (www.facebook.com/chaku)

Namun begitu, ini adalah hanya usaha kita.   Sedangkan Allah yang punya kuasa mengawal kita. Bahkan kita tak terlepas dari penyakit lupa dan leka.

Seperti mana dalam Al-Quran pun ada doa..  tentang penyakit lupa ini..  kerana sifat lupa ini merupakan tabiat manusia, maka di antara perwujudan rahmat Allah ﷻ adalah Dia tidak mencatatkan dosa terhadap manusia atas apa yang mereka lakukan karena lupa.

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah”. (QS:Al-Baqarah | Ayat: 286).

Cara Atasi Lupa

Cara atasi lupa dan lalai ialah dengan banyakkan zikir... Insha Allah...

Hal ini akan menjauhkan kita dari sifat lalai dan lupa. Allah ﷻ berfirman,

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا

“Hai orang-orang yang beriman, berzdikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya.” (QS:Al-Ahzab | Ayat: 41).


Apa pun, sebagai orang Islam kita wajib beriman dengan Qada' dan Qadar. Apa yang terjadi memang tersurat...

Orang yang hebat diuji dengan ujian yang hebat. Moga Allah berikan kekuatan kepada ibu dan keluarga anak syurga itu menghadapi musibah ini... Dan semoga kita semua dilindungi dari ujian dan musibah yang tak mampu kita tangguh sendiri.

Insha Allah..

Semoga bermanfaat... 

28 Februari 2018

Februari 28, 2018

CARA MUDAH BUAT STOR DALAM RUMAH

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)




Kalau fikirkan cara nak buat stor dalam rumah mesti orang pening kepala fasal modal. Sebenarnya mudah je... Dengan bermodalkan RM20 dah boleh buat stor dalam rumah. Mula2 mikir gak nak buat macam mana bagi masuk dapur tak nampak bahagian stor yang bersepah.

Alhamdulillah idea tu datang bila AF sembang-sembang dengan MF waktu MF cuti sekolah baru-baru ni... Secara mendadak idea datang mencurah-curah. Pada mulanya cuma nak kemas-kemas stor je. Lepas tu lain jadinya. Daripada kemas terus tak nampak dah bahagian stor dalam rumah.

Modal RM20 beli besi sangkut langsir je... Langsir guna yang pintu bilik dah tak pakai duduk dalam almari. Sattle semua masalah serabut tengok bahagian stor yang penuh barang akhirnya sejuk mata memandang.

cara mudah buat stor dalam rumah
Add caption
Jadi bagi yang pening tak tahu nak buat macam mana untuk buat stor dalam rumah. Inilah cara paling mudah dan jimat kos, pasang langsior je...


26 Februari 2018

Februari 26, 2018

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


9 Tips Mudah Kurangkan Resdung | Resdung memang merimaskan. Orang yang ada resdung kena banyak pantang kalau tak nak resdung. MF sendiri pantang makan untuk elak resdung. Pantang lah sebab kalau sekali kena resdung sekali dengan asma kena.

Memang teruk juga... Resdung dalam istilah perubatan disebut sinus. Ubat resdung takde tapi boleh kurangkan dan redakan resdung dengan ubatan moden.

Kalau pergi klinik doktor akan bagi ubat selesema warna kuning. Lepas makan confirm mengantuk. Kuat betul ubat tu. Tapi sejak lepas kahwin, jarang kena resdung sebab kawal punca resdung.

Mencegah lebih baik dari mengubati kan. Ada 9 tips untuk elak penyakit resdung di rumah. Ikuti perkongsian dari Dr Ezairy yang merupakan doktor hidung, tekak dan telinga.

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung


Nak tahu macam mana untuk kurangkan masalah resdung di rumah?

'Do and don't' untuk anda yang mengalami resdung.

1.Persekitaran baik

Create suasana nyaman dan kondusif di dalam rumah. Jika cuaca tidak elok di luar rumah, berdebu contohnya, berada di dalam rumah adalah langkah paling baik. Merokok tak boleh!

2.'Warm compression'

Anda boleh buat sendiri di rumah. Basahkan kain bersih, perah dan letak di dahi dan kawasan muka anda. Ia akan mengurangkan kesakitan pada muka dan membuka rongga-rongga bukaan sinus ke hidung.


3.Cuci hidung 'nasal douching'

Teknik ni biasanya akan diajar oleh doktor ENT apabila anda mendapat follow up bersama kami. Pastikan anda menggunakan air yang bersih atau air yang telah dimasak. Masukkan air ke hidung, biar ia keluar melalui mulut.

4.Air yang cukup

'Stay hydrated'. Air yang cukup di dalam tubuh penting untuk sistem tubuh kita. Minum air panas dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan pada hidung. Boleh cuba di rumah!

5.Don't fly!

Sekiranya anda sedang mengalami jangkitan sinusitis, seeloknya cuba elakkan penerbangan. Kalau boleh. Kalau memang tugas tak mengapa. Kenapa? Jangkitan sinusitis akan menyebabkan anda mengalami sakit telinga ketika kapal terbang sedang berlepas. Jika terpaksa apa perlu buat? Sediakan apa-apa makanan untuk dikunyah atau dimakan, minuman pun boleh. Ini akan membantu anda di dalam kapal terbang.

6.Ubat semestinya

Apabila anda jumpa doktor, setelah menerima nasihat daripada doktor, anda akan diberi ubat. Ini sudah semestinya akan membantu anda mengurangkan simptom yang dialami seperti sakit pada muka, dan juga masalah lain pada hidung.

7.Jangan tergesa-gesa ke kolam

Bagi anda yang gemar aktiviti air. Berenang dan berkelah contohnya. Cuba seboleh-bolehnya pastikan jangkitan sinusitis anda benar-benar sembuh baru lakukan aktiviti tersebut. Ini bagi mengelakkan jangkitan sinus lewat sembuh, bahkan menjadi bertambah teruk.

8.Senaman riadah dan aktiviti luar

Perkara terakhir ini khusus untuk anda yang kerap melakukan aktiviti luar. Anda perlu berhati-hati juga kerana serangan sinusitis selalunya akan menyebabkan gejala sakit muka dan kepala. Elakkan aktiviti yang berat. Cukuplah sekadar berjalan, bersiar-siar dan aktiviti ringan.

9. Kurangkan debu dalam rumah

Dalam rumah sendiri, kalau boleh elakkan penggunaan karpet yang berbulu. Haiwan peliharaan seperti kucing juga menyebabkan alahan hidung bertambah teruk.

Nak tip lagi? Jumpa doktor ya, lakukan pemeriksaan. Kami akan cerita satu persatu lebih detail setelah pemeriksaan dilakukan.

Siapa ada pengalaman alami resdung atau sinusitis kat sini?

Dr. Ezairy M.Sallih
#doktorhidungtelingatekak
Sila #SHARE artikel ini kepada semua yang anda sayang. Moga kesihatan sentiasa bersama kita semua.

Sumber: Facebook Dr. Ezairy M.Sallih

Memang MF amalkan 9 tips ni di rumah. Selain pantang makan makanan tertentu yang boleh mencetuskan sakit resdung dari berulang. Selain tu, MF ada juga amalkan VCO bila kena resdung... Dapat la kurangkan dari jadi lebih teruk. 

06 Februari 2018

Februari 06, 2018

10 Cara Kuruskan Badan Lepas Bersalin

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 Cara Kuruskan Badan Lepas Bersalin | Semalam buat pertama kalinya pergi sekolah selepas bersalin. Tujuan pergi sekolah tu sebab nak kemas meja yang bersepah dan nak ambil fail mengajar untuk siapkan sebelum naik sekolah selepas habis cuti 90 hari...

Pertama kali sampai, ramai yang tak kenal.... Haha.. maklumlah beza sangat sebelum dan selepas bersalin. Pastinya ramai nampak MF slim selepas bersalin walaupun hakikatnya ada lagi part kembang setaman disana sini... 😁

Mulanya, memang lepas bersalin target nak kuruskan badan kembali ke berat asal. Tapi lepas baca apa yang doktor sarankan... Cuma kirakn BMI badan.. jika normal tak payah nak sibuk kuruskan atau tambah berat... Cukup maintain Dengan pemakanan seimbang dan sihat. Insaf rasa lepas doktor kata gitu..

Jadi, sekarang ni MF memang dah dapat berat badan ideal cuma ada part tertentu kena buat senaman sikit untuk bantu kecilkan supaya lebih ideal.

Sebenarnya, bila lepas bersalin memanglah cutting Dan alignment badan dah berubah... Tapi tak mustahil untuk dapatkan bentuk badan dan berat badan yang ideal walaupun menyusu badan.

Jadi, berdasarkan pengalaman dan pembacaan serta apa yang MF sendiri buat untuk kuruskan badan dan dapatkan bentuk badan ideal selepas bersalin, MF nak kongsikan dengan korang 10 cara mudah MF kuruskan badan selepas bersalin tanpa ambil sebarang produk pun.

Jom kita buat sama-sama... Takde yang mustahil ok.

10 cara kuruskan badan selepas bersalin

10 Cara Kuruskan Badan Lepas Bersalin

1. Menyusu Badan

Menyusu badan mampu kuruskan badan dengan cepat pembakaran kalori memang tinggi ketika menyusu badan. Jadi, jangan takut nak menyusu dan jika susu kurang usahakan hingga berjaya... Insha Allah... Banyakkan doa dan tawakal juga.

2. Makan sikit tapi kerap

Jika masa mengandung, selera membuak-buak ok... Nasi sepinggan tak cukup. Masa berpantang kan ada petua jangan bertambah bila makan nasi, ye.. itulah cara nya nak kuruskan badan... Jangan bertambah bila makan nasi.. makan sikit tapi kerap.

3. Makan menu berpantang secara konsisten selama 6 bulan.

Petua ni mesti ibarat satu cabaran yang hebat. Tapi menu berpantang kat sini bukanlah ikut cara berpantang orang dulu... Cuma menunya sahaja kita ikut. Iaitu lebih kepada menu yang tak guna minyak seperti bakar, stim atau rebus.

4. Elakkan makan malam lebih dari jam 8 malam.

Yang ni memang cuba konsisten sekarang ni... Kawal nafsu makan berat ... Sebaiknya sebelum jam 7 malam dah makan malam dah... Lepas tu lapar waktu malam, MF cuma makan biskut lemak dengan air coklat ataupun air coklat tambah oat untuk bagi kenyang.

5. Ambil snek malam yang sihat tapi kenyang

Snek malam seperti buah-buahan atau kekacang boleh bantu kenyangkan perut dan dalam masa yang sama menyihatkan badan.

6. Buat kerja rumah

Walaupun lepas pantang, tetap buat kerja rumah. Kerja rumah ni mampu kuruskan badan sebab senaman yang melekakan.

7. Stabilkan metabolisme badan

Ada orang dah buat macam-macam petua tapi tak kurus juga.. jadi, itu mesti masalah metabolisme badan. Jadi, kena stabilkan metabolisme badan dulu.. Insha Allah lepas tu baru semua petua akan jadi berkesan.


[Baca] 10 Tips Tingkatkan Metabolisme Badan


8. Bertungku

Bertungku ni cara lama... Tapi kalau nak kuruskan tang perut tu memang sangat berkesan. Untuk kecilkan paha pun boleh... Rajin-rajinlah bertungku.

9. Fikir Positif

Badan sihat tapi otak dan akal tak sihat jadinya tak sihat juga.. jadi fikir positif dan bersihkan hati.. Insha Allah... Semua yang kita buat boleh berjaya termasuk bab nak kuruskan badan ni.

10. Banyakkan minum air kosong dan air suam.


Walaupun ini petua terakhir MF tulis ni, tapi sebenarnya inilah petua yang paling utama untuk kuruskan badan. Banyakkan minum air kosong. Bila menyusu rasa lapar kan.. jangan cepat nak makan, tapi sediakan air kosong sebelah. Bila lepas menyusu terus minum air je... Bila perut penuh air kurang keinginan nak makan tu.. air ni bantu lawaskan kencing dan membuang jadi masalah perut buncit lepas bersalin juga akan dapat diatasi dengan minum air sahaja.

Itu je kot petuanya... Yang penting think positive.. Banyakkan minum air dan senaman setiap hari... Mesti boleh kurus punya.

Niatkan kita nak kuruskan badan kerana Allah, untuk mudahkan kita buat ibadah dengan lebih mudah dan senang... InshaAllah, Allah akan bantu juga jika niat kita dilandasan yang betul. 

06 Januari 2018

Januari 06, 2018

8 Konflik Menjadi Punca Pertengkaran Suami Isteri Dan Cara Mengatasinya.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


8 Konflik Menjadi Punca Pertengkaran Suami Isteri Dan Cara Mengatasinya | Ingat tak lagi lagu P.Ramlee, "Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri". Bait lagu tu satu inspirasi yang patut dihayati oleh semua pasangan suami isteri. Bergaduh dan konflik dalam rumahtangga itu perkara biasa. Tapi walaupun biasa, tak boleh dibiarkan dan perlu cari jalan penyelesaian supaya ianya tak menjadi 'barah' dalam rumah tangga.

8 Konflik Menjadi Punca Pertengkaran Suami Isteri Dan Cara Mengatasinya.

8 Konflik Menjadi Punca Pertengkaran Dan Cara Mengatasinya.

1. Pendapatan

Pendapatan suami lebih besar daripada isteri sememangnya bukan perkara luar biasa. Namun, apabila berlaku sebaliknya masalah akan timbul.

Ini kerana suami akan berasa rendah diri kerana pendapatannya tidak dihargai manakala isteri berasa dirinya tunggak keluarga sehingga menjadi sombong dan tidak menghormati pasangannya.

Penyelesaian:

Walaupun pendapatan isteri lebih besar daripada suami, cuba bersikap bijaksana dan tetap menghormatinya sebagai ketua keluarga. Hargai dirinya walau berapa pendapatan suami. Jika anda berterusan mempersoalkan pendapatannya, lama kelamaan dia bosan dan akan timbul pertengkaran.

2. Anak

Ketidakhadiran anak dalam keluarga juga sering menimbulkan konflik berpanjangan antara pasangan. Mungkin selepas lima tahun perkahwinan, suami selalu menyalahkan isteri sebagai pihak yang mandul. Padahal, suami tidak mahu mendapatkan rawatan untuk mengetahui siapa yang bermasalah.

Penyelesaian:

Berbincang secara baik dengan suami dan bersama-sama membuat pemeriksaan. Jika doktor mengatakan anda dan suami sihat, kenapa harus saling menuding jari? Mungkin Tuhan masih belum mahu memberikan rezeki kepada anda.

Tuhan juga ingin menguji kesabaran anda dan pasangan. Jika masih juga belum dikurniakan cahaya mata sehingga 10 tahun atau lebih, berbincanglah untuk mengambil anak angkat.

3. Campur tangan keluarga

Kehadiran orang ketiga, misalnya adik ipar atau saudara-mara dalam keluarga kadang kala menimbulkan konflik dalam rumah tangga. Hal kecil yang sepatutnya tidak menjadi masalah berubah menjadi besar. Misalnya soal pemberian wang saku kepada adik ipar atau wang kepada ibu bapa.

Penyelesaian:

Anda harus bersikap terbuka. Sebelum anda dan suami memberikan bantuan, sama ada untuk keluarga anda atau suami, bawa berbincang mengenai jumlah yang harus dikeluarkan dan siapa yang harus memberikan bantuan.

4. Seks

Masalah seks turut menjadi titik bengik dalam perkahwinan. Biasanya suami sering mengadu mengenai ketidakpuasan selepas melayan isteri. Suami umumnya bersikap ego dan tidak mahu tahu. Pada hal, banyak perkara menyebabkan isteri bersikap seperti itu. Contohnya letih, tertekan dengan kerja di pejabat atau hamil.

Penyelesaian:

Isteri atau suami yang mempunyai masalah hubungan seks dengan pasangan, sebaiknya berterus-terang. Ia dapat mengelakkan pasangan tidak curiga dan menerima keadaan seadanya.

5. Keyakinan

Pasangan yang sudah berikrar untuk sehidup semati tidak mempersoalkan mengenai keyakinan mereka untuk mengharungi bahtera kehidupan. Namun, banyak persoalan timbul selepas berumah tangga sehingga penyebab berlakunya pergaduhan.

Penyelesaian:

Tetap berpegang pada janji itu dan cuba untuk saling menghargai. Walaupun di pertengahan anda atau pasangan sepakat untuk memilih perpisahan, sebaiknya ia tiada paksaan.

6. Mentua

Kehadiran mentua dalam rumah tangga sering menjadi masalah. Ini kerana ada anak yang terlalu mengikut cakap mentua sehingga mengabaikan isteri.

Penyelesaian

Sekiranya anda tidak berkenan dengan komen atau teguran mentua, jangan tunjukkan riak wajah negatif di hadapannya. Cubalah berfikiran tenang, ajak suami bertukar fikiran suntuk mengatasi masalah.

7. Ragam berbeza

Menyatukan dua hati, bererti menyatukan dua peribadi dan selera yang tentu saja berbeza. Misalnya suami seorang pendiam, sementara isteri peramah dan cerewet dan belum termasuk soal hobi atau bersukan serta pelbagai benda yang ketara perbezaannya.

Penyelesaian:

Terima pasangan seadanya. Jika suami anda seorang pendiam, anda harus peramah. Cuba selami minat pasangan anda.

8. Komunikasi terbatas

Pasangan suami isteri yang sama-sama sibuk biasanya tidak cukup waktu untuk berkomunikasi. Paling-paling mereka bertemu ketika hendak tidur. Kadangkala, untuk sarapan pagi atau makan malam pun masing-masing tiba lewat.

Kurangnya atau tiada waktu berkomunikasi menimbulkan pengertian salah. Ini kerana suami tidak tahu masalah isteri, demikian juga sebaliknya.

Penyelesaian:

Sesibuk mana pun anda dan suami, tetapkan waktu untuk komitmen bahawa bersama keluarga adalah hal paling penting. Cari juga waktu bersama keluarga misalnya bersarapan dan makan malam bersama. Demikian juga dengan hari berhibur.

Usahakan untuk menikmatinya bersama keluarga. Walaupun anda dan suami bekerja seharian di luar rumah, namun keluarga tidak terabai sebaliknya keluarga dan karier harus seimbang.

Kredit: Bahagian Dakwah, Jakim

Kesimpulannya, membina rumahtangga yang rukun dan damai perlu ada prinsip dan matlamat yang jelas sebelum kahwin lagi. Komunikasi paling utama dalam rumahtangga. Banyak berlaku kes cerai sebab salah faham dan ketidakfahaman antara pasangan. 

Jika ada konflik yang berlaku, yang paling utama sabar dan bawa berbincang. Suami kena rasional dan jangan emosi kerana isteri akan jadi lebih beremosi. Apa yang penting, rumahtangga yang rukun  dan damai, ialah suami isteri yang sentiasa menjaga hak Allah.. Insha Allah, tunjang rumahtangga yang bahagia, bila mementingkan agama dan akidah yang satu. Insha Allah... 


Semoga bermanfaat... 

01 Disember 2017

Disember 01, 2017

43 Tips dan Teknik Untuk Jadi Lebih Produktif

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


43 Tips dan Teknik Untuk Jadi Lebih Produktif |Menjadikan diri seorang yang aktif dan produktif setiap hari bukan mudah tapi tak mustahil.  

Ada 43 tips untuk menjadi kan kita orang yang produktif melibatkan aspek minda,  makanan,  pakaian,  badan dan sebagai nya dalam kehidupan seharian kita. 

Sumber: Google image


MINDA

1. Sedar tentang Teori 80/20. Buat kerja 20% yang hasilkan 80% produktiviti.
2. Fokus pada perkara yang penting, bukan perkara yang mendesak (urgent)
3. Tentukan hasil yang dingini sebelum mula kerja
4. Wujudkan 'Buku Idea'. Tulis semua idea best yang tidak boleh kita buat sekarang
5. Hapuskan perkara remeh yang ambil masa kita. Contoh: baju apa nak pakai, apa yang nak kena makan, dll
6. Belajar untuk 'buat bodoh'. Kita tak perlu respon kepada semua perkara. Hanya segelintir sahaja
7. Siapkan versi draf, kemudian baru sunting dan cantikkan.
8. Urus masa seperti kita akan mati lagi 10 bulan.

MAKAN

9. Jadikan diet satu rutin
10. Makan dari sumber yang sihat
11. Guna servis delivery
12. Nego dengan kafe yang kita suka untuk bayaran bulanan

JADUAL

13. Buat kerja-kerja mudah terlebih dahulu (snowball)
14. Setkan 1 kerja 'wajib siap' sahaja setiap hari
15. Tetapkan rutin harian
16. Abaikan meeting, kecuali meeting 'buat keputusan'
17. Lebih baik 'siap' berbanding 'sempurna'

BADAN

18. Uruskan anxiety: joging, berenang, menari
19. Tidur secukupnya. Makin banyak kerja akan siap
20. Tidur 10 minit jika rasa mengantuk

TIPS

21. Bayangkan pengakhiran yang kita mahu
22. Mulakan SEBELUM kita rasa kita bersedia.
23. Anggap kita betul ketika kita sedang was-was. Positif itu Produktif
24. Jika terkena 'mind-block', gunakan 'mind-map'
25. Jika tak boleh tulis, cakap dan rekod
26. Jika kita terbaca sesuatu yang berguna, hantarkan terima kasih dan idea kepada penulis tersebut.

PAKAIAN

27. Tentukan fesyen 'uniform' kita. Pakai setiap hari
28. Hanya pakai fabrik yang sesuai dan selesa
29. Mesti bawa sepasang pakaian 'multipurpose' yang sesuai untuk semua acara
30. Buang/beri pakaian yang tidak dipakai lebih 3 bulan

TEKNOLOGI

31. Hadkan respons email kepada 1 email untuk 1 minit sahaja
32. Jika tidak faham apa email tersebut mahu, abaikan dahulu
33. Abaikan berita terkini. Jarang betul perkara penting berlaku.
34. Tak perlu jawab telefon, kecuali betul-betul kecemasan
35. Gunakan 'keyboard shortcuts'

(Tambahan oleh tuan Al Irfan Jani --->)

PENDIDIKAN

36. Amalkan Self-learning untuk MULA belajar sesuatu.
37. Bila dah masuk bahagian tak mahir, baru cari orang sesuai untuk mengajar kita.
38. Amalkan search di Youtube: Book Summary of <Tajuk Buku> sebelum membeli buku.
39. Guna e-learning, seperti Youtube/Khan Academy (percuma), Udemy (murah) atau lebih premium di Masterclass jika perlu.
40. Jika ingin tambah skil baru dalam hidup, cuba belajar buat tanpa henti dalam 20jam (berehat atau solat boleh). Jika dapati diri tak sesuai dengan skil itu, jangan buang masa, sila beralih cari skil yang lain. Jika sesuai dengan diri kita, terus gilap skil tu sampai jadi mahir.
41. Update list SEE FIRST kita di FB setiap sebulan sekali. Jangan rasa ralat untuk Unfollow profile yang tidak menguntungkan dari segi knowledge kita.
42. Lihat rak buku, kalau ada buku yang dah lama tak bersentuh lebih 3 tahun, sila hadiahkan pada kenalan, kerana orang lain dapat gali ilmu dari buku itu (kita tumpang pahala, jimat ruang, dapat duit - jika ingin jual).
43. Jika ada banyak sangat masa terluang, boleh ikuti soalan-soalan power di Quora.

#notabisnes

ps: Ini salah satu cara 'great artist steal' dalam dunia content marketing. :-D

Kredit : Facebook Iswan Wahab 

25 November 2017

November 25, 2017

Teknik Membebel Yang Berkesan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Teknik Membebel Yang Berkesan  | Cuti sekolah bermula... Maka bermulalah juga mak bapak jadi tarzan dan sumbang suara...

Gegak gempita suara seperti guruh gayanya...

Bila cuti sekolah, pastilah suara mak bapak tak boleh diam... Pasti ada saja gelagat si anak yang bikin mak pak bersuara tanpa henti... Membebel dan menasihati selagi tak pejam mata... Itulah rutin dah jadi mak pak ni.. Bukan apa.. Anak ni kadang tindakannya lebih laju dari akal.. Bahkan yang lebih mencabar anak yang belum berakal... Itu yang buatkan bebelan tu makin rancak setiap hari...

Macam mana nak elak dari membebel.. Rasanya tak de cara... Tapi kena juga bebel.. Tapi ada tips bagaimana nak jadikan bebelan tu sesuatu yang bermanfaat dan jadikan bebelan tu satu ilmu untuk anak-anak.

Ikuti tips yang dikongsikan oleh Dr. Taufiq Razif yang MF dapat dari Channel Telegram beliau.

Sumber :Google image 

Tips Membebel Yang Berkesan

Saya tak sarankan mak ayah bebel anak tapi secara realitinya amat jarang mak ayah yang tak bebel anak kan. Jadi mana-mana mak ayah nak bebel anak kena ada ilmu ni.
Nak bebel anak pun ada caranya. Salah cara bebel boleh jadi negatif anak tu nanti.

❌ Cara yang salah ❌
Adik, kenapa pengotor sangat ni? Dah habis pakai baju tu letak elok-elok bakul

✅ Cara yang Betul ✅
Adik, bila dah habis pakai baju tu letak dalam bakul terus SEBAB nanti senang mak nak cuci

❌ Cara yang Salah ❌
Kenapa adik pemalas sangat ni! Dah habis makan cuci la pinggan!

✅ Cara yang Betul ✅
Adik, kalau dah habis makan tu cuci la pinggan sebab tu la cara adik nak bantu Mak. Adik kan sayang Mak.

Nampak tak beza cara bebel kat atas?

1. Bebelan positif ni adalah bebelan yang tak guna sumpah seranah dan label anak dengan sifat yang buruk. Tak perlu cakap anak pemalas atau anak pengotor. Terus direct tegur je.

2. Kalau nak suruh anak buat apa pun walaupun hanya cuci pinggan, masukkan sekali SEBAB dan ALASAN kenapa dia kena buat semua tu. Yang anak jadi degil sebab kita suruh je anak buat benda tapi kita tak bagitahu pun SEBAB apa dia kena buat benda tu.

Amal je 2 benda ni dalam bebelan anda dan InsyaAllah anda akan nampak perlahan lahan perangai anak akan berubah jadi lebih taat dan mendengar kata.

#telegramChannel
#notaparentingTaufiqRazif
@NotaParentingTaufiqRazif

Mudah kan... Satu lagi tips yang MF dapat dari ustaz Kazim Elias... Gunakan suara Bass ketika membebel lebih berkesan daripada guna suara drum atau tamborin... Hehe... Maknanya suara dari hati... Memang betul pun.. Kadang cakap slow dari hati tu lagi berkesan... Tapi bila tak berkesan tu yang akan jadi bebel... Hehe..

Apa pun.. Cikgu MF pernah pesan.. Ibu bapa yang baik dan penyayang ialah ibu bapa yang kuat membebel... Jika ibu bapa yang tak bebel dan buat tak endah tu, maknanya dia kurang beri perhatian... Jadi, bebellah... Dan jadikan bebelan itu suatu yang bermanfaat untuk anak kita.. Insha Allah...


Jom.. Join ilmu keibubapaan dari Dr. Taufiq Razif dengan join Telegram Channel beliau: @NotaParentingTaufiqRazif

27 September 2017

September 27, 2017

10 TIPS REKABENTUK DAPUR

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 TIPS REKABENTUK DAPUR | Dapur, satu side yang paling penting dalam sebuah rumah. Kecil macam mana pun rumah, pasti ada dapur. Dapur kan tempat makan... Jadi, sememangnya penting demi keselesaan dan kekenyangan perut... hehe...

MF, masa memula masuk rumah sendiri yang telah suami beli memang idamkan dapur yang luas dan selesa. Alhamdulillah, selepas pindah kami memang renovate besarkan dapur untuk menaikkan semangat memasak.

Sebagai suami prihatin, wajib sediakan dapur yang selesa dan lengkap sebagai motivasi kepada isteri untuk rajin memasak. Itu cara psikologi kepada isteri yang kurang gemar ke dapur....

Berikut MF kongsikan, 10 Tips Rekabentuk Dapur dengan ciri-ciri yang terbaik.




Reka Bentuk Dapur Idaman:

1. Dapur yang baik jadikan isteri kita selesa dan masak dengan penuh kasih sayang. Resepi walau 'campak campak' boleh jadi sedap bukan kepalang.

2. Mesti ada ruang tingkap untuk pencahayaan masuk kedapur kita, semakin banyak cahaya. Semakin luas rasanya.

3. Tingkap juga sebagai sumber pengudaraan, biar semua bau dan udara mengalir keluar.

4. Lantai mengunakan jubin atau kayu yang tidak mudah licin dan tergelincir ketika basah.

5. Jika tingkap tak cukup luas mesti ada serombong asap, jika tidak bau kari akan melekat hingga ke kusyen dan tv kita

6. Beli alatan dapur yang kita guna bukan untuk bergaya, oven jarang digunakan tetapi cantik untuk bergaya didapur.

7. Pilihlah skima warna neutral kerana ia akan tahan lama menawan kita.

8. Fahami prinsip golden triangle didapur antara sink, dapur memasak dan peti sejuk (Rujuk gambar) semua ini dalam kedudukan yang betul agar mudah kerja.

9. Pastikan kitchen top dari kekemasan yang keras dan tahan lama, banyak aktiviti lasak berlaku diatas permukaan kabinet ini.



10. Kita hanya perlukan satu dapur sahaja, jangan mengada nak ada dua. Dry kitchen bukan budaya kita. Dapur kita masak kari, sambal belacan, kemas bagi cantik tetap menawan lepas digunakan.

Peruntukan sedikit bajet buat dapur bagi cantik dan selesa, disana kasih sayang bermula sebelum masuk perut kita.

Sumber: Facebook Azizul Azli Ahmad

Menarik bukan... Jadi, semoga dengan tips ini membuatkan kita lagi bersemangat untuk memasak dan menyediakan juadah untuk seisi keluarga. 

23 September 2017

September 23, 2017

Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam | Pernah jadi viral pasal petua kucing jalanan yang panjat kereta lepas tu tidur pula atas kereta.

MF pun alami perkara yang sama. Yang lebih parah, kucing tu siap tinggal sisa najis lagi... Lagilah rasa geram... Macam nak tangkap dan sunatkan aje kucing tu..

Memula tu tak tau nak buat apa... Tak larat juga nak halau setiap malam...

Tapi satu hari suami perhatikan... Kenapa kucing tu tidur kat atas kereta jiran sebelah rumah...

Mungkin sebab jiran tu buka lampu luar rumah dia kot... Jadi, suami MF cuba pasangkan lampu... Buka satu je.. Kat belah kereta yang biasa dia panjat...

Apa jadi??? Esoknya ada kesan Kat kereta lagi satu... Sebab yang sebelah tu gelap... Sebelah lagi terang. Kucing tu tak tidur kat sebelah yang cerah tu..

Owhh... Faham dah... Patut la jiran tu buka lampu luar rumah dia.. Supaya kucing tak naik atas Kereta dia rupanya. Sejak tu, suami pasang lampu luar rumah waktu malam sampai ke pagi. Tapi nak pasang semua jenuh pula nak bayar bil...


Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam

Jadi, langkah kedua suami letak penyapu lidi atas bumbung kereta yang lagi satu. Alhamdulillah berkesan.. Dah tak de masalah kucing tidur atas kereta lagi waktu malam...

Tapi kucing tu tetap sengaja cari pasal... Dia boleh pula dendam dengan memancut di pintu pagar dan rim kereta kami setiap hari... Geram pula dengan kucing ni... Tapi nak tangkap tak dapat.. Siapa ada petua nak settle masalah kucing suka memancut ni boleh kongsi kan kat MF... Sebab geram kan.. Sebab najis tu... Walaupun najis mutawasittah je... Tapi tetap najis... Mana tau sambil lalu terkena Kat sekuar atau kain kita kan... Tu yang geram tu...

Selesai masalah kucing panjat dan tidur atas kereta... Masalah lain pula berkaitan dengan kucing ni yang timbul.

Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam 


Jadi yang ada masalah kucing panjat kereta tu.. Boleh la cuba ye...
1. Pasang lampu di waktu malam.. Kalau kat garaj, kena pasang la lampu.
2. Letak penyapu lidi, kalau boleh penyapu tu yang kita pernah halau dia guna penyapu tu...

Semoga berjaya... 

07 Ogos 2017

Ogos 07, 2017

15 Tip Pilih Durian Power

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

15 Tip Pilih Durian Power | Sekarang ni durian bukan lagi satu buah bermusim dah.. Sana sini cerita pasal durian... Sepanjang tahun boleh makan durian dah sekarang...

Di kampung MF masih ada pokok durian kampung yang usianya dah  apa 100 tahun.... Masih berbuah cuma ikut musim yang betul.. Cuma buahnya dah tak sehebat dulu la... Pokok tua kata orang...

MF sejak peristiwa kena serang asma teruk angkara durian... MF serik nak makan durian.. Tambah pula kahwin dengan suami yang juga bukan suka pada durian... Jadi, tak hairan dah pasal durian... Bahkan bau durian rasa semacam je...

Di bandar.. Nak makan durian beli aje lah tepi jalan... Tapi kadang risau nak beli.. Takut buah tak masak seperti yang berlaku baru-baru ni di pesta kendurian... Buah tak masak... Itu juga yang merisaukan bila nak beli durian..

15 Tip Pilih Durian Power

Jadi, MF nak kongsi kan tips yang dikongsikan oleh supplier durian yang berpengalaman sejak 10 tahun yang lalu...

15 Tips Beli Durian Power

1) Pastikan Durian Tersebut Tak Merekah

Elakkan beli durian yang merekah sebab durian yang dah merekah ni dikhuatiri telah lama, mungkin dah sehari lebih. So dah tak fresh dah. Lagipun, gas-gas durian tu dah hilang, so bila makan nanti, 'uummpphhh' dia dah tak ada. Tapi, durian merekah juga salah 1 indikator bahawa buah tersebut masak elok.

2) Jangan Beli Durian Tangkai Yang Kecut

Sebab tangkai yang kecut ni selalunya buah yang lama, mungkin 2 hari. Dan hati-hati, kadang-kadang tangkainya kecut, lepas tu tokey tu potong bahagian yang kecut, so nampak macam baru.

3) Bau Dulu Di Buntut Durian Tu

Kalau bau sedap, lemak, elokkk... Ambik je. Kalau bau tak berapa ada, try pilih yang lain dulu.

4) Goncang Durian Dulu Sebelum Beli

Goncang dulu, baru pilih. Sebab selalunya isi yang tak 'Mangkaq', mangko ( orang Perak) @ keras, kita akan dengar bunyi bergoncang. Kalau buah tersebut sederhana, tapi beratnya agak padat. Mungkin yang itu keras.

5) Suruh Tokey Durian Tebuk Dulu Durian

Ini untuk memastikan durian tu kompom masak, tak keras dan colek laa sikit rasa.. kalau saya selalu tebuk dulu kat costumer, biar diorang puas hati.
Kalau dia tak nak tebuk... Tak payah beli la kan... Sebab hak kita sebagai pembeli.

6) Pastikan Duri Durian Tu Keras

Try rasa duri tu, tekan dengan jari. Jangan cucuk jari dah laaa... Kalau buah tu lama, duri tu akan lembut. Kalau baru lagi, keras laa.

7) Tanya Dulu Buah Tu Dari Mana

Saja je test tokey durian tu, betul ke durian tu durian setempat. Kot-kot la durian Siam. Bukan apa, durian Siam ni durian yang diperam, tak macam durian kita yang hanya ada bila sampai musimnya.
Tanya tokey tu, buah mana, kalau dia kata buah Penang, tanya dia lagi Penang kat kawasan mana? Kalau dia kata Balik Pulau… korang tanya dia lagi Balik Pulau area mana? Hehe… salah satunya dia akan jawab, Sg. Batu, Kg. Aceh ke Sg. Ara ke. Tempat-tempat tu adalah tempat pengumpulan durian. So tak ada sebab dia nak marah kalau anda tanya macam-macam. Korang ada hak kan.

8) Tanya tokey Kalau Buah Tak Masak Boleh Tukar Tak?

Kalau tokey yang jujur, dan nak berniaga lama serta nak pelanggan dia datang lagi beli durian, dia akan bertanggungjawab ganti balik durian tu kalau buruk atau keras. Sebab kita jual durian nak bagi orang makan.
Ini beli mahal-mahal, nak makan tak boleh, last-last dapat sumpah seranah je... Belum lagi costumer datang lempar durian mangkaq depan kedai. haha. Saya jual selalunya berlapang dada tukar buah yang tak elok. Costumer kena jaga hati jugak. Kita kena letak diri kita kat tempat costumer jugak.
Tetapi costumer kena ingat, Durian adalah ciptaan Allah. Kita tak tahu benda dalaman. Seeloknya kita just cakap InshaAllah buah elok. Dan costumer pun akan puas hati.

9) "Saya Nak Buah Isi Kuning!"

Kalau korang nak buah yang isi kuning, bagi tau je tokey tu. Kalau dia berpengalaman, senang je dia pilih. Kalau dia kata tak tau... Nasib lah. Haha. Korang suruh dia potong sikit tangkai buah tu. Ada nampak urat-urat kat tengah-tengah tangkai tu, kalau kaler kuning sikit, inshaAllah dalam tu kuning. Kalau tak, mungkin putih.

10) Jangan Takut Nak Ambil Buah Yang Ada Getah Kat Bawah Buah

Sebenarnya, tokey durian letak getah sebab nak mengelakkan durian tu merekah je.

11) Pilih Buah Yang Bentuk Macam Jantung

Selalunya buah yang bentuk jantung ni, isi dia memang elok. Susah la nak jumpa yang problem. Walaupun begitu, selalunya bentuk jantung ni tak banyak bilangan ulas.

12) Pilih Buah Yang Berduri Halus Tajam Atau Duri Besar Tumpul

Selalunya jenis ni tak pernah mengecewakan.

13) Pilih Buah Yang Bertangkai Panjang

Pilih jenis ni, selalunya buah tangkai panjang sentiasa memberikan kejutan pada kita. Huhu... (Ini serius).

14) Elakkan Beli Di Pasar Malam

Bukan nak tutup periuk nasi peniaga pasar malam. Tapi, contohnya kita beli durian di pasar malam, tiba-tiba dapat buah tak elok, esoknya kita nak tukar. Pasar malam tak ada dah, kena tunggu minggu depan pulak. Seeloknya Beli la kat peniaga yang jual tetap di suatu tempat. Tapi kalau nak beli jugak, sila baca balik step-step di atas.

15) Pilih  Buah Yang Dah Ditebuk Tupai

Selalunya buah yang ditebuk tupai memang terbaik! Tapi,tuan-tuan… AWAS, takut buah yang berlubang ditebuk tu bukan tupai yang tebuk, tapi cik BaB1 yang tebuk. Hahaha… so far, buah Durian Penang tak ada kes babi sodok durian. Tempat lain mungkin ada, berhati hatilah kau orang.
Pengalaman MF, ada beza tebuk tupai dengan ditebuk Babi...

Sumber: FB Harris Rosli via Karangkraf.com

Jadi, bagi penggemar durian.. Boleh guna tips di atas untuk beli durian... Bukan apa... Takut tersalah beli... Rugi aje nanti... Kawan MF pernah terbeli durian sampai beratus ringgit tapi rasanya tak seperti yang diharapkan...